Sanitas renunță la protestele anunțate în domeniul sanitar
Ei se declară mulțumiți de promisiunea făcută de premierul Ciolacu potrivit căreia fiecare categorie de personal va beneficia de o indemnizație, până la finalizarea noii legi a salarizării.
Reprezentanții Sanitas au avut noi negocieri privind creșterile salariale ale angajaților din sistemul sanitar. Reprezentanţii Sanitas spun că au obţinut creşteri de venit pentru toate categoriile de salariaţi pe care îi reprezintă, care vor fi acordate începând cu 1 august, în urma negocierilor cu premierul Marcel Ciolacu și viceprim-ministrul Marian Neacșu, cu care au stabilit conţinutul ordonanţei de urgenţă care va completa drepturile negociate şi obţinute pentru salariaţii din sistemul public de sănătate.
„În niciun caz nu vor fi alte proteste. După discuția terminată acum, lucrurile merg pe făgașul ales împreună cu guvernul. În afară de faptul cum se vor numi, ele corespund înțelegerii din ultimele zile”, a declarat Leonard Bărăscu, liderul Sanitas, la ieșirea de la negocieri.
Reprezentanţii Sanitas spun că au obţinut, printre altele, încadrarea tuturor salariaţilor din Anexa II şi Anexa VIII la Legea 153/2017 (atât salariaţii din Sănătate, cât şi cei din asistenţă socială) la salariul de bază maxim prevăzut de lege.
Reprezentanții Sanitas transmit că au obținut creşteri de venit pentru toate categoriile de angajaţi din sănătate, iar sursa de finanţare va fi Fondul Naţional Unic de Sănătate (FNUASS), nu bugetele instituţiilor medicale. „Începând cu 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, precum şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură continuitatea asistenţei medicale, beneficiază şi de o indemnizaţie lunară stabilită în cuantum brut”, a transmis Sanitas printr-un comunicat.
Astfel, medicii care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază vor primi 500 de lei, indiferent de gradul profesional, iar cei care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază, vor primi 1000 de lei, în timp ce pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin două gărzi se acordă 500 de lei. Tot 500 lei vor primi asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţi medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţi medicali dentari licenţiaţi, asistenţi medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţi medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.
De asemenea, se vor acorda 100 lei, dar nu mai mult de 300 lei lunar, pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepţia celor prevăzute la lit. a-c).
Totodată se vor debloca angajările în sistemul public de sănătate „Va fi aprobată prin memorandumuri organizarea de concursuri pentru aproximativ 14.000 de posturi, 4.000 imediat, restul de 10.000 în perioada următoare. Am obţinut finanţarea voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat pentru toţi angajaţii din sistemul public de sănătate, începând cu 1 iulie 2023. Am obţinut legiferarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru salariaţii din sănătate şi deblocarea negocierilor CCM. Am obţinut garanţia că, începând cu acest an, Federaţia Sanitas va negocia cu Ministerul Muncii Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere Asistenţă Socială, contract ce nu a mai fost încheiat în ultimii 15 ani”, se menționează în comunicatul Sanitas.
Din ianuarie 2024, veniturile angajaților din sistemul medical vor fi calculate după noua lege a salarizării, iar majorările ar putea fi acordate în funcție de anumite criterii de performanța.
Impactul bugetar al pachetului negociat de sindicaliști – vouchere de vacanță, compensații financiare – depășește o jumătate de milliard, potrivit unor surse sindicale. „A fost nevoie de o noua rundă de negocieri. Astăzi, după cum ați văzut, am avut o întâlnire cu premierul și cu vicepremierul României, suntem optimiști în urma acestor discuții, sper ca săptămâna asta, ce am stabilit astăzi să se publice în Monitorul Oficial, mâine Guvernul să ia în calcul toate cele trei ordonanțe despre care am vorbit”, a declarat, la rândul său, prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope, fără a oferi însă date despre cifrele discutate.
„Am negociat, bineînțeles, niște sume, în principiu mai multe categorii profesionale din sistemul sanitar vor primi niște compensații financiare tranzitorii, până la apariția noii legi a salarizării”, sugerând că acestea vor fi făcute publice de Guvern, după publicarea ordonanței referitoare la drepturile negociate, în Monitorul Oficial.