Medicul Guenadyi Vatachki este noul director al Agenției Naționale de Transplant

22 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Acesta a fost numit cu delegație la conducerea ANT, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ce, în decembrie anul trecut, niciun candidat nu a promovat concursul pentru această funcție.

 

Dr. Guenadiy Vatachki, medic chirurg specializat în prelevare de organe și transplant în cadrul Institutului Clinic de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni și consilier Transplant de Organe în cadrul Agenției Naționale de Transplant (ANT), este noul director executiv al Agenției Naționale de Transplant. El a fost numit în această funcție cu delegație, începând cu data de 12 decembrie 2022, printr-o decizie a ministrului Alexandru Rafila, după două concursuri organizate de Ministerul Sănătății pentru ocuparea acestei funcții și în urma cărora niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină punctaj de promovare.

El a preluat astfel ștafeta de la medicul Andrei Nica, medic primar ortopedie-traumatologie, ar urma să coordoneze Banca de Țesuturi de la Spitalul Clinic Colentina și ocupase poziția de director ANT tot cu delegație, după încetarea mandatului chirurgului Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală și cercetător știintific în cadrul IC Fundeni, care a condus agenția din martie 2019 până în iulie 2022.

 

Medicul Guenadyi Vatachki are 36 de ani, este de naționalitate bulgară și este absolvent al Facultății de Medicină la UMF „Carol Davila”, promoția 2012.

Pregătirea în rezidențiat, specialitatea chirurgie generală, a parcurs-o în perioada 2012-2018 la Institutul Clinic Fundeni, unde a rămas să profeseze și după promovarea concursului de medic specialist și unde face și gărzi și coordonează echipa de prelevare hepatică din cadrul institutului.

Și-a completat formarea profesională atât în țară cât și în străinătate cu masterclassuri și traininguri în chirurgia de transplant și deține atestate în chirurgie oncologică și chirurgie hepato-bilio-pancreatică. În 2019, el a obținut, prin concurs, postul de consilier expert Departament „Organe” în cadrul Agenției Naționale de Transplant, iar până la începutul acestui an a efectuat peste 200 de prelevări de organe ca prim chirurg.

 

Dr. Guenadyi Vatachki nu a participat la concursul de ocupare a postului de director executiv al ANT, dar spune că ultimii doi drectori i-au fost mentori și „sunt oameni cu care mă pot consulta oricând și pot ajuta, până se ocupă postul prin concurs, de altcineva”.

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului şi cu persoane fizice sau juridice din țară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrative, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.

 


Adaugati un comentariu


 

*