Expertul în politici de sănătate Adrian Gheorghe, de la Oxford la șefia CNAS

22 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Acesta preia astăzi conducerea uneia dintre cele mai importante instituții publice din România și va avea de gestionat unul dintre cele mai mari bugete, de peste 40 de miliarde de lei, anual.

 

La propunerea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, premierul Florin Cîţu l-a numit pe Adrian Gheorghe, care până acum a fost cercetător în economia sănătăţii la Imperial College London, în funcția de membru al Consiliului de Administraţie și președinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu rang de secretar de stat, începând cu data de 21 ianuarie 2021. Decizia a fost publicată aseară în Monitorul Oficial și intră în vigoare imediat.

Schimbarea fusese anunțată încă de luni, de ministrul Sănătății, care a declarat într-un interviu acordat Epochtime România, că are în vedere schimbări radicale în toate structurile MS, pe criteriul meritocrației, iar dintre actualii secretari de stat va mai rămâne doar unul. Deși nu a spus niciun nume, nu este greu de anticipat că acesta este dr. Andreea Moldovan, numită secretar de stat în locul lui Dragoș Garofil, pe 6 ianuarie, aceasta fiind și prima numire oficială în echipa lui Vlad Voiculescu, după preluarea actualului mandat, în Guvernul Cîțu.

 

Vlad Voiculescu – ministrul Sănătății

Adrian Gheorghe este absolvent al Facultății de Farmacie a UMF București, are 35 de ani și a deținut, din 2018, funcția de Senior Health Economist în departamentul de epidemiologie al Imperial College din Londra. Are un doctorat la Universitatea din Birmingham şi a lucrat anterior la London School of Hygiene and Tropical Medicine, ca cercetator în evaluare economică, în cadrul Departamentului de Sănătate Globală și Dezvoltare, apoi ca economist în sănătate la Oxford Policy Management, o firmă de consultanţă în dezvoltarea internaţională prin care ţările cu venituri mici şi mijlocii sunt ajutate să crească economic şi să reducă sărăcia prin reforma politicilor publice.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu spune că noul șef al CNAS vine de la Oxford și este „un expert român în politici publice de sănătate, român stabilit în Marea Britanie, care cred că a lucrat în cel puţin 10 ţări pentru strategii de sănătate şi pentru politici publice de sănătate. Este vorba de domnul Adrian Gheorghe. Invit pe oricine să verifice CV-ul dumnealui, care sunt capabilităţile acestui domn, eu unul sunt foarte mândru şi bucuros că o astfel de persoană ni se alătură în ceea ce încercăm să facem aici”, a spus Voiculescu.

 

Farm. dr. Razvan Prisada

Despre Adrian Gheorghe, farm. dr. Răzvan Prisada, vicepreședinte al Colegiului Național al Farmaciștilor și președinte Colegiul Farmaciștilor Buzău, spune că-l cunoaște și se bucură că „Adrian Gheorghe este primul farmacist ajuns în poziția de președinte al CNAS. Nu multă lume știe, dar el este la bază Farmacist, este absolvent al Facultății de Farmacie din București, așa că noi, cei din breaslă, nu putem decât să ne bucurăm că la conducerea CNAS este un coleg de-al nostru. Eu cred că are capacitatea și poate reforma din temelii sistemul de asigurări de sănătate, cu condiția să fie și  lăsat să-și valorifice experiența”.

Adrian Gheorghe a fost consilier al lui Vlad Voiculescu în mandatul deținut în Guvernul Cioloș, când s-a împlicat în mai multe proiecte, cel mai cunoscut fiind mecanismul de feedback al pacientului, menit să-i ajute pe pacienți să sesizeze actele de corupție din spitale. Acum va avea de gestionat unul dintre cele mai mari bugete ale unei instituții publice din România, de peste 40 de miliarde de lei pe an.

Printr-un alt ordin al premierului Cîțu, tot din 21 ianuarie, Adela Cojan a dost revocată din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în care fusese numită în 2019, la propunerea fostului ministru Victor Costache.

 

În ultimii trei ani, la conducerea CNAS au fost făcute şapte numiri. În noiembrie 2017 era numit Laurenţiu Mihai, iar în ianuarie 2018 conducerea CNAS a fost atribuită lui Răzvan Vulcănescu. În ianuarie 2019 a venit Adriana Cotel, în iunie 2019 a fost din nou Răzvan Vulcănescu, iar în iulie 2019 a revenit Vasile Ciurchea. În noiembrie 2019 a fost numită Adela Cojan, care anterior fusese director executiv la spitalul Polisano din Sibiu, la propunerea fostului ministru al Sănătății Victor Costache, care la rândul său a lucrat ca medic la același spital, preluat de MedLife.

În ianuarie 2021 şefia CNAS i-a fost dată pe mână lui Adrian Gheorghe, primul șef cu expertiză internațională în domeniul politicilor sanitare.

Numele unora dintre cei care au condus CNAS în această perioadă au fost destul de controvesate. Unul dintre acestea este cel al lui Laurenţiu Mihai, şeful unei asociaţii a producătorilor de medicamente.

Numele Adrianei Cotel a fost legat cel al lui Darius Vâlcov, un politician controversat, acuzat de multiple fapte de corupţie.

Vasile Ciurchea a fost de trei ori şef al CNAS, iar în 2016 a fost acuzat că a creat instituției un prejudiciu de peste 16 milioane de euro, într-un dosar care vizează contractele sistemului informatic al instituției.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*