Pacienții dializați și persoanele imobilizate se pot vaccina fără programare on-line

22 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

În cazul primei categorii, pacienții vor fi îndrumați de personalul centrelor de dializă, în timp ce vaccinarea persoanelor nedeplasabile se va face de echipe mobile, cu implicarea medicilor de familie și a structurilor de asistență socială.

 

După ce a fost adoptată hotărârea de guvern care modifică strategia de vaccinare anti-Covid și introduce noi categorii eligibile pentru etapa a doua de imunizare, autoritățile au stabilit și modul în care se va realiza vaccinarea pacienților care fac dializă și a persoanelor nedeplasabile – două dintre categoriile nou incluse în etapa a doua. Pentru acești pacienți nu este neapărată nevoie de programare on-line prealabilă, însă vor fi respectate anumie proceduri prevăzute într-un document aprobat de Comitetul Național de Coordonare a Activități de Vaccinare împotriva Covid-19.

Astfel, în cazul persoanelor imobilizate la pat sau nedeplasabile, reprezentanţii direcţiilor de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale vor întocmi listele cu cei care vor să se vaccineze, împreună cu asistenţii personali ai acestora şi cu membrii de familie care locuiesc în aceeaşi gospodărie, incluși, de asemenea, în etapa a doua a campaniei de imunizare. În acest sens, reprezentanții direcțiilor de asistență socială vor colabora cu medicii de familie care au în îngrijire respectivii pacienți, iar listele vor fi transmise centrelor județene de coordonare a activității de vaccinare. Apoi se va stabili necesarul de vaccinuri, logistica necesară și traseul pentru echipele de vaccinare mobile, care vor face vaccinarea. Acestea vor proveni din centrele fixe de vaccinare, și  de echipajele de consultaţii la domiciliu ale serviciilor de Ambulanţă, cu suplimentarea acestora, fără afectarea capacităţii operative.

 

În cazul pacienților dializați, centrele de dializă vor avea un rol important în asigurarea accesului lor la vaccinare. Astfel, în cadrul fiecărui centru va fi desemnat câte un responsabil cu vaccinarea, în timp ce  personalul medical al centrelor de dializă va informa pacienţii aflaţi în tratament despre beneficiile vaccinării împotriva Covid-l9 şi despre riscurile nevaccinării, precum şi de posibilităţile de acces la vaccinare.

Pentru pacienții care își dau consimțământul pentru a se vaccina, personalul desemnat va stabili o programare la cel mai apropiat centru de vaccinare din zona centrului de dializă unde aceștia își fac tratamentul

Așadar, pacienții care fac dializă nu sunt nevoiți să apeleze la platforma on-line sau la call-center pentru programare, această sarcină revenind responsabililor vaccinarea din centrele de dializă.

 

Vaccinarea se va realiza fie înainte, fie imediat după ședința de dializă, reprezentanții comitetului național de coordonare a vaccinării recomandând ca acest lucru să se facă după ședința de dializă, pentru ca astfel să se reducă timpul de așteptare. Transportul pacienților la centrele de vaccinare va intra tot în sarcina centrelor de dializă, care vor pune la dispoziția acestora mijloacele proprii de transport. În cazul în care personalul din centrul de dializă nu reuşeşte programarea prin platforma de vaccinare, va comunica direct cu centrul de vaccinare şi va transmite lista pacienţilor care se vaccinează, cu 48 de ore înainte de ziua vaccinării, iar în această situaţie, pacienţii dializaţi vor fi vaccinaţi fără programare. Totodată, în baza listei cu pacienți dializați, centrele de vaccinare vor cere suplimentarea numărului de doze de vaccin.

Chiar dacă vaccinarea acestor categorii se poate face și fără programare, acestea vor fi înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinare la momentul revenirii echipelor mobile în centrul de vaccinare fix sau imediat după vaccinare, după modelul persoanelor din instituţii rezidenţiale.

Documentul cu instrucțiuni pentru aceste categorii de persoane poate fi consultat aici

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*