Absenteism masiv la concursul pentru posturile de șefi ai caselor județene de Sănătate

Doar 5 dintre cei 33 de cadidați care s-au prezentat la concurs au promovat examenul scris. În aceste condiții, CNAS va organiza o nouă sesiune de concurs pentru posturile neocupate sau pentru care nu s-a prezentat niciun candidat.

 

Adrian Gheorghe, presedinte CNAS

Ieri, amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență din Capitală, a avut loc proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de director general ai caselor județene de asigurări de sănătate și CAS OPSNAJ, subordonate Casei naționale, care gestionează un buget anual de aproximatic 10 milioane de euro.

Principalul element surpriză l-a constituit absența unui număr mare de candidați. Astfel, dacă la finalul perioadei de înscrieri fuseseră depuse 60 de dosare din care au fost admise 54, la prima probă din concurs s-au prezentat doar 33 de candidați, ceilalți 21 ieșind din cursă prin neprezentare.

Referindu-se la această situație, Adrian Gheorghe, președintele CNAS, a declarat că „în acest moment, sunt 20 de case de asigurări de sănătate despre care ştim sigur că postul de director general nu se va ocupa în urma acestui concurs. La două case de asigurări de sănătate nu s-au scos posturi în concurs, la alte trei case de asigurări de sănătate nu s-a înscris niciun candidat, iar la o casă de asigurări de sănătate s-a înscris un candidat, dar care nu a trecut de selecţia dosarelor. De asemenea, la alte 14 case de asigurări de sănătate s-a înscris cel puţin un candidat care putea participa la proba scrisă astăzi, însă nu s-au prezentat”.

 

Candidații care s-au prezentat totuși la concurs au fost primiți în sală începând cu ora 9.30, după ce au trecut de triajul epidemiologic, iar cei care nu s-au prezentat până la ora 10.00 sau nu au avut asupra lor cartea de identitate, au fost declarați absenți. Cei prezenți au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele probei scrise. Comisia de examen a elaborat două variante de subiecte, iar unul dintre concurenți a fost solicitat să extragă una dintre ele, de față cu ceilalți candidați.

Doar 5 dintre cei 33 de cadidați care s-au prezentat la concurs au promovat examenul scris, potrivit rezultatelor afișate vineri seară. Cele 5 case județene de asigurări de sănătate care vor putea avea un director desemnat prin concurs, dacă cei care au promovat proba scrisă nu se vor poticni la interviu, sunt cele din Maramureș (93,30 puncte), Iași (80,70 puncte), Tulcea (79,80 puncte), Cluj (79,75 puncte) și Bistrița Năsăud (70,10 puncte).

Pentru promovare, cei 33 de candidați ar fi trebuit să obțină cel puțin 70 de puncte, dar 19 dintre ei au obținut sub 50,00 și doar 9 între 50,20 și 61,05. Dintre cei trei candidați care s-au înscris pentru funcția de director general al CJAS Buzău, unul a absentat, iar ceilalți doi au obținut 36,40 de puncte, respectiv 22,90 puncte, astfel că niciunul nu au promovat examenul scris, iar instituția va funcționa, în continuare, cu director interimar.

 

Candidații care au promovat proba scrisă vor susține, în maxim 4 zile lucrătoare, adică pe 12 mai, proba de interviu, care va avea loc la sediul CNAS. Interviul va consta în testarea, pe baza unui plan de interviu, a cunoștințelor teoretice, practice și a abilităților și competențelor manageriale. Pentru a-și demonstra aceste competențe, candidații vor prezenta un plan de management pentru atingerea obiectivelor prin raportare la indicatorii de referință asociați standardelor de performanță aprobați prin ordin al președintelui CNAS.

Casele de sănătate pentru conducerea cărora s-au prezentat la concurs cel puțin un candidat, au fost: CAS București, Casele Județene de Asigurări de Sănătate Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

Rezultatele finale vor fi afișate pe data de 19 mai, iar în perioada imediat următoare, potrivit lui Adrian Gheorghe, va fi publicată şi procedura de scoatere la concurs a posturilor pentru celelalte case de asigurări de sănătate care nu au putut fi ocupate în urma acestei sesiuni, urmând ca apoi să se organizeze un nou concurs pentru posturile ocupate de interimari.

 

Rezultatele concursului scris pot fi consultate AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*