Noi precizări despre concursurile pentru posturile de directori ai Caselor județene de Sănătate

Deși decizia organizării concursurilor a fost luată în mandatul fostului ministrul al Sănătății, examenele vor avea loc după calendarul stabilit.

 

În data de 6 mai urmează să aibă loc concursurile pentru ocuparea posturilor de director la Casele județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) și Casa OPSNAJ, pentru fiecare post scos la concurs fiind depus câte un dosar. După publicarea listelor cu dosarele admise au fost depuse trei contestații, de către trei din cei 7 candidați respinși, iar unul singur dintre ei a avut câștig de cauză, fiind declarat admis. Este vorba de candidatul pentru postul de la Galați, în timp ce candidaților de la Bistrița și Satu Mare, le-au fost respinse și contestațiile.

În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, președintele CNAS, Adrian Gheorghe a precizat este „este nevoie, de un management performant, la nivelul tuturor celor 43 de case de asigurări de sănătate. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu are niciun contract cu miciun furnizor de servicii medicale, toate contractele se încheie între casele de asigurări de sănătate teritoriale și furnizori. Astfel, e foarte important să se înțeleagă că la nivelul caselor de sănătate sunt gestionate, de facto, resursele fondului, astfel că avem nevoie de un management performant la acest nivel”, pentru gestionarea eficientă a fondurilor repartizate și aplicarea corectă a măsurilor reglementate la nivel național.

 

Adrian Gheorghe – CNAS

Preşedintele CNAS a precizat totodată că „va fi un concurs absolut transparent și obiectiv, menționând chiar că a primit asigurări de la toate partidele politice din Caliție că susțin o astfel de abordare. El a dat și dând asigurări că el nu a primit „nici direct, nici indirect vreun fel de aluzie sau presiune” în legătură cu concursul pentru directorii caselor județene de sănătate, astfel că nimeni nu are motiv să se teamă sau să suspecteze vreo implicație a cuiva.

Am schimbat total filozofia de recrutare a managerilor de CAS. Este un concurs organizat în mod transparent, obiectiv, fără discriminare pe criterii politice sau de orice altă natură, un concurs în care vor promova acei candidați cu cele mai bune abilități de planificare, organizare, coordonare și control. După finalizarea concursului din data de 6 mai vom organiza un concurs pentru posturile de director general care nu s-au ocupat în urma rezultatelor obținute de candidați sau pentru care nu s-au înscris candidați în prima etapă”, a precizat Adrian Gheorghe.

Mai multe informații despre concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director general la casele județene de asigurări de sănătate sunt disponibile pe site-ul oficial al CNAS, la secțiunea „Posturi vacante și concursuri”.

 

În cadrul conferinței, Adrian Gheorghe a anunțat că ieri a fost publicat raportul de activitate al CNAS pentru anul 2021, care este diferit de ceea ce s-a prezentat până acum. De această dată, raportul cuprinde, pe lângă informații privind modul în care a fost cheltuit Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) anul trecut, și informații privind destinația fondurilor rambursate, respectiv volumul de servicii medicale defalcat, atât pe tipuri de servicii cât  și pe județe.

„Este evident că pandemia Covid-19 va continua să pună presiune pe resursele umane, financiare, legale și materiale ale sistemului de sănătate. Această suprasolicitare oferă nu doar șansa, ci și obligația unei reajustări structurale, dar și realiste, a mecanismelor de finanțare a sănătății în România, pentru a materializa aspirația colectivă către un sistem de sănătate performant și rezilient”, a declarat președintele CNAS.

Pe de altă parte, pentru a veni în sprijinul furnizorilor de servicii medicale, președintele CNAS a subliniat că instituția pe care o reprezintă transmite, săptămânal, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate cu care acești furnizori se află în contract, lista actelor normative aprobate, cu incidență în sistemul de sănătate, pe care furnizorii trebuie  să le cunoască și să le respecte.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Jobs, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*