Medicii de familie vor primi bani mai mulți pentru vaccinare

28 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Medicii de familie vor primi pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete, de la 30 de lei/persoană vaccinată, la 40 de lei/inoculare.

 

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de guvern de astăzi, 28 aprilie, creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete. „Astfel, ordonanța de urgență aprobată astăzi pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii prevede, printre altele, majorarea tarifului pentru inocularea vaccinului împotriva COVID-19 administrat de către medicii de familie, de la 30 de lei/persoană vaccinată la 40 de lei/inoculare. Acest tarif cuprinde consultația medicală realizată de medicul de familie, administrarea serului, precum și monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse postvaccinare, anunță Ministerul Sănătății, menționând că aceste tarife vor fi menținute până la data de 30 septembrie.

Modificarea tarifului este justificată de suplimentarea materialelor sanitare și a echipamentelor de protecție utilizate în cabinetul medicului de familie.

 

Imediat după Paște, din data de 4 mai, începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, cu serul Johnoson & Johnson, care nu are nevoie de rapel. Medicii de familie ar putea reprezenta un vector important în creșterea ritmului de vaccinare anti-COVID. Prin intermediul acestora, vaccinurile vor ajunge mai ușor în mediul rural, în orașele mici, în comunitățile mai greu accesibile prin mijloacele folosite până acum. În alte țări, angrenarea medicilor de familie în procesul de vaccinare aproape a dublat numărul persoanelor vaccinate zilnic. În plus, medicul de familie își cunoaște foarte bine pacienții și poate avea o viziune mai clară asupra modului în care ar putea reacționa organismul acestuia la vaccin, decât decât personalul medical dintr-un centru de vaccinare.

Mulți dintre medicii români s-au arătat însă reticenți, doar o treime dintre cei care au contracte cu Casele de Sănătate înscriindu-se pe listele alcătuite de DSP-uri în vederea semnării contractelor de vaccinare împotriva noului coronavirus, din diverse motive. Unul dintre acestea a fost plata activității de vaccinare, care consideră că este „umilitoare”, întrucât sumele acordate sunt insuficiente pentru asigurarea echipamentelor și materialelor sanitare necesare și să mai rămână și pentru personalul medical vaccinator. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare, doar 3.080 de cadre medicale s-au înscris în această campanie.


Adaugati un comentariu


 

*