Astazi si luni, medicii de familie nu prescriu retete compensate si gratuite

Acestia protesteaza astfel impotriva noului contract-cadru cu CNAS pe care refuza sa il semneze in forma sa actuala, cerand majorarea bugetelor alocate asistentei primare. La Buzau, o parte dintre medici au semnat insa aditionalele la contract, iar programul CJAS a fost prelungit pana seara, astazi si luni.

 

Dr. Rodica Tanasescu

Dr. Rodica Tanasescu

Sistemul medical continua sa fiarba, dupa protestul de ieri al medicilor care au pichetat Ministerul Muncii, medicii de familie manifestandu-si nemultumirea legata de noul Contract-cadru cu CNAS, pe care refuza sa il semneze. Acestia au demarat, pe 24 martie, actiunile de protest prin pichetarea Ministerului Sanatatii, insa pentru ca revendicarile lor nu au primit niciun raspuns, au decis sa apeleze si la alte forme de protest.

Astfel, astazi si luni, medicii de familie au anuntat ca nu vor mai prescrie retete compensate si gratuite, dar vor acorda consultatii. Conform anuntului facut in acest sens de dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familie, „desi nu avem contract aditional semnat, vom oferi consultatii. Pacientii ne inteleg. Stiu ca este o situatie temporara si acest lucru este si un semnal de alarma pe care il adresam ca legislatia trebuie sa fie coerentasi sa lucram linistiti. Este un semnal de alarma ca trebuie sa existe normalitate si adevar si legislatia trebuie sa protejeze si pacientul si medicul. Nu avem contract cu Casa, nu putem sa oferim retete compensate sau gratuite. Ne dorim sa intram in normalitate si sa nu mai fim pusi sa semnam retroactiv. Prevederile contractului sa fie modificate, sa nu mai existe ambiguitati. Aceste lucruri nu sunt normale. Nu mai putem lucra cu teroarea ca vom fi pusi in astfel de situatii”.

 

medici de familieMedicii fac apel la intelegerea pacientilor, cerandu-le acestora sa aiba rabdare pana la inceputul saptamanii viitoare pentru a-si obtine retetele. Multora dintre ei, aceste retete le-au fost eliberate zilele trecute, in conditiile in care medici stiau ca astazi si luni nu vor prescrie aceste documente, iar cazurile urgente vor fi directionate in aceasta perioada catre spitale.

La Buzau, insa, o parte dintre medici au semnat deja aditionalele, iar astazi si luni, Casa areprogram prelungit, lucram pana seara, astfel incat sa fie toata lumea in legalitate, spune purtatorul de cuvant al CJAS, Simona Anghel.

Medicii refuza se semneze noul Contract-cadru cu CNAS, in forma sa actuala, cerand modificarea acesteia si alocarea unei sume mai mari pentru asistenta primara. Conform unui comunicat remis de SNMF si SNPMF, medicii califica acest Contract-cadru drept unul „injositor”, sustinand ca vor refuza semnarea acestuia daca nu se vor face modificarile solicitate. „Acest contract impune mari restrictii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii nosti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigatii medicale uzuale, pe care colegii nosti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problema. Accesul pacientului la anumite servicii este ingradit”, sustin medicii de familie.

 

Protest medici familie (sursa Facebook)

Protest medici familie (sursa Facebook)

In ciuda protestelor medicilor de familie, din partea CNAS nu a venit nicio reactie oficiala, cu exceptia unui anunt facut aseara, prin care se precizeaza ca acordarea de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale in sistemul social de asigurari de sanatate se va face, pana la data de 30 iunie, in baza actelor aditionale, Contractul-cadru urmand sa intre in vigoare de la 1 iulie.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizeaza ca a dispus caselor judetene de asigurari incheierea actelor aditionale precum si procedurile necesare derularii contractelor de furnizare de servicii medicale, de medicamente si dispozitive medicale pentru trimestrul II din 2016.

Guvernul a decis amanarea pana la 1 iulie 2016 a aplicarii hotararii pentru aprobarea pachetelor de servicii si a contractului-cadru, astfel ca pana la data de 30 iunie, sistemul va functiona in baza contractelor aditionale.

 


Adaugati un comentariu


 

*