Durerile de spate, rezolvate cu ajutorul meditatiei si terapiei cognitive

1 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Un studiu efectuat de un grup de cercetatori din Seattle a relevat faptul ca aceste doua metode, desi par mai neobisnuite la prima vedere, s-au dovedit mai eficiente decat analgezicele.

 

dureri de spateO echipa de cercetatori de la Group Health Research Institute din Seattle a efectuat un studiu pe 342 de adulti cu varste cuprinse intre 20 si 70 de ani, care sufereau de dureri in partea inferioara a spatelui, in medie de mai mult de sapte ani.  O treime din acest grup de studiu, selectata la intamplare, a fost tratata prin meditatie, printr-o metoda numita „reducerea stresului pe baza constiintei”, precum si prin yoga. O alta treime a urmat o terapie cognitiv comportamentala care a vizat sa inlocuiasca gandurile negative, precum si comportamentele de inadaptare, cu ganduri pozitive si atitudini aflate in mai multa consonanta cu realitatea. In fine, ultima treime din acest grup a fost tratata cu analgezice, dupa metoda clasica, aceste terapii fiind urmate timp de opt saptamani, cate doua ore pe saptamana.

Dupa 26 de saptamani, 61 la suta dintre persoanele tratate cu ajutorul meditatiei si 58 la suta dintre cei care au urmat o terapie psiho-corporala au raportat o imbunatatire semnificativa a starii lor clinice, fata de numai 44 la suta in cazul celor tratati cu analgezice.

 

meditatieImbunatatirea a fost semnificativa si in ceea ce priveste reducerea durerii, cu 44 la suta si, respectiv 45 la suta la pacientii din grupurile de meditatie si de terapie psiho-corporala, fata de 27 la suta la pacientii tratati cu analgezice. Efectul a persistat, cu putine modificari, pe parcursul unui intreg an in ceea ce priveste primele doua grupuri studiate.

Aceste rezultate sugereaza ca terapia cognitiv-comportamentala si meditatia pot fi optiuni de tratament eficiente pentru persoanele care sufera de dureri de spate cronice, au concluzionat cercetatorii.

Specialistii care au efectuat studiul mai sustin ca aceste rezultate sunt importante, deoarece ele vin sa consolideze dovezile in crestere ca durerea si alte forme de suferinta implica atat fizicul, cat si mentalul.

Problema este asigurarea accesibilitatii pacientilor la aceste terapii psiho-corporale si prin meditatie, a caror eficacitate a fost demonstrata de aceasta cercetare, astfel incat sa fie accesibile pacientilor, mai ales cand vorbim despre terapii scumpe si care nu sunt sustinute, in cele mai multe cazuri, de asigurarile de sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*