Peste 30 de medici buzoieni au aderat la protestul Federației „Solidaritatea Sanitară”

6 iulie 2023 | 0 comentarii |

Nemulțumiți de „indiferența Guvernului față de adevăratele revendicări ale angajaților din Sănătate”, doctorii nu mai vor să facă gărzi suplimentare neplătite corect. Sindicaliștii au pichetat, joi, unitățile sanitare din toată țara, timp de o jumătate de oră, fără întreruperea activității.  

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă programul acțiunilor de protest, iar joi, 6 iulie, în curtea spitalelor din toată țara au avut loc acțiuni de pichetare a unităților medicale, în intervalul orar 12.00-12.30. Protestul medicilor și asistenților medicali este îndreptat împotriva refuzului guvernului de a negocia (în sensul propriu al cuvântului) și rezolva revendicările ce privesc interesele tuturor categoriilor de angajați din sectorul public de sănătate.

Acțiunile de protest sunt motivate de faptul că nici guvernul anterior, nici guvernul recent instalat nu au luat cu adevărat în considerare doleanțele angajaților din sănătate. Ceea ce a fost stabilit prin Ordonanța de Urgență adoptată săptămâna trecută este departe de a satisface așteptările angajaților din sănătate și departe de a însemna o creștere reală a puterii de cumpărare. Nemulțumirea angajaților din Sănătate este cu atât mai mare cu cât aceasta este o ordonanță a amăgirilor, infimele drepturi salariale prevăzute în ea neputând fi de fapt acordate”, susțin reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

Cristina Ezeh

Peste 30 de medici, majoritatea din Spitalul Județean de Urgență, și alți aproximativ 200 de asistenți medicali și alți angajați din sistemul public de sănătate buzoian au aderat la protestul Federației „Solidaritatea Sanitară”. Câteva zeci dintre medicii, asistenții medicali și personal auxiliar din Spitalul Județean au pichetat, astăzi, unitatea medicală.

Dacă se dorește ca sistemul medical să funcționeze așa cum ar fi normal, trebuie ca guvernanții să înțeleagă că medicii și întregul personal medical și nemedical din sistem trebuie să aibă condițiile necesare desfășurării unui act medical de calitate, iar asta nu înseamnă doar aparatură medicală și condiții hoteliere. Pacientul are nevoie de medici, de asistenți medicali, de infirmiere etc. care să se poată concentra exclusiv pe interesul bolnavului. Pentru asta însă este nevoie de personal suficient, de plata corectă pentru activitatea prestată și de respect, pentru a putea respecta, la rândul nostru. Noi ne-am asumat această profesie, nu ne plângem, deși volumul de muncă este foarte mare, dar vrem să fim plătiți pentru munca prestată”, susține Cristina Ezeh, lider Solidaritatea Sanitară Buzău, care alături de angajați ai Spitalului Județean de Urgență a coordonat protestul de astăzi, din curtea unității medicale.

 

Dr Adrian Zoican

Protestatarii reamintesc guvernanților că pichetarea unităților sanitare va fi urmată de un miting ce va fi organizat pe 12 iulie, în Piața Victoriei, și o grevă de avertisment, pe 19 iulie, care vor precede declanșarea grevei generale în sectorul public de sănătate, programată pe 27 iulie. „Trebuie reținut  faptul că, în paralel, ajung la scadență formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulți angajați, respectiv demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare și refuzul angajaților care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității de a mai efectua ture”, atrag atenția reprezentanții protestatarilor.

Aceste proteste ar trebui să-i determine pe guvernanți să înțeleagă, în primul rând, că sistemul medical este prioritate națională și că nu poate funcționa fără medici. Iar medicii care sunt acum în spitalele publice sunt suprasolicitați și nu sunt plătiți corect, așa că nu este de mirare că vor să nu mai efectueze gărzi suplimentare. Este aproape inuman să faci 7-8 și chiar 10 gărzi pe lună, când în mod normal ești obligat să asiguri o gardă, iar pentru gărzile suplimentare să fii plătit la o treime din valoarea normală”, a declarat dr. Adrian Zoican, medic- șef UPU Buzău.

 

Claudiu Damian

În condițiile în care în SJU Buzău, nici la ora actuală nu se pot asigura liniile de gardă în mai multe secții, iar peste 20 de medici din unitatea medicală au semnat pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare, este greu de imaginat ce s-ar putea întâmpla dacă această formă de protest se va concretiza.

„Dacă Guvernul nu găsește soluții la revendicările medicilor se va ajunge în imposibilitatea de a se mai asigura servicii medicale de specialitate sau internări, deși la Spitalul Județean Buzău ajung marea majoritate a urgențelor din județ. Până la ora actuală, suntem singura unitate medicală care poate asigura permanența, deși în condiții destul de dificile, în contextul în care din cuza blocării angajărilor avem câteva secții în care nu putem asigura linie de gardă. Renunțarea la gărzile suplimentare ar avea un impact catastrofal!”, a declarat manageru SJU Buzău, Claudiu Damian, menționând că deja există deficit de medici în secțiile „fierbinți”, precum ATI, UPU, Cardiologie, Chirurgie, Obstetrică-ginecologie, dar și în alte secții, precum Medicină internă, Boli infecțioase, Neonatologie, Pediatrie.

 

Managerul SJU Buzău spune că atât conducerea unității medicale, cât și Consiliul Județean, care acordă multiple facilități medicilor nou-angajați în spital, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a atrage mai mulți medici la Buzău, dar dacă eforturile nu sunt conjugate cu cele care depind de Guvern, rezultatul nu poate fi decât cel care există la ora actuală în majoritatea spitalelor județene din țară. „A fost perioada de pandemie, iar suprasolicitarea medicilor și a întregului personal medical a fost una extremă, dar angajările au fost blocate. După pandemie s-a dat drumul la angajări, iar după o scurtă perioadă, s-au blocat din nou și am fost nevoiți să anulăm chiar și concursurile programate. În plus, nu trebuie ignorat faptul că și dacă se dă drumul la angajări, birocrația ne va împiedica, pentru încă o perioadă, să aducem medici noi în spital, pentru că procedurile sunt greoaie și durează 2-3 luni. Guvernul trebuie să găsească soluții la această situație, dacă se dorește ca sistemul medical să nu intre în colaps”, a mai spus managerul Damian.

 

Medicii care și-au anunțat indisponibilitatea de a mai efectua gărsi suplimentare în condițiile în care nu vor fi plătiți corect și dacă nu vor putea fi angajați mai mulți specialiști pentru a putea face față solicitărilor, spun că Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii trebuie să înțeleagă că „pentru a atrage medicii în sistemul public, unde așa cum se știe, ajung cele mai multe și mai dificile cazuri, aceștia trebuie să aibă însă condiții de salarizare și de acordare a serviciilor medicale cel puțin similare cu cele din sistemul privat, pentru a nu mai fi tentați să plece în privat, fie definitiv, fie suplimentar. Guvernanții trebuie să aibă în vedere riscurile acestei forme de exprimare a nemulțumirii medicilor față de recompensa acordată pentru contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale și să simplifice modlitatea prin care unitățile medicale pot face angajări, dacă nu se se dorește să se ajungă la o situație dezastruoasă”, susțin reprezentanții Solidaritatea Sanitară.

 

Aproape 2.000 de medici care efectuează gărzi au comunicat unităților sanitare, până la acest moment, intenția de a demisiona din contractul privind gărzile suplimentare. Alături de ei, alți peste 6.500 de salariați din sistemul medical public și-au anunțat intenția de a renunța la lucrul în ture și în zilele libere și de sărbători legale, dacă nu le sunt soluționate revendicările.

Dacă intenția guvernului este într-adevăr de a rezolva problemele salarizării în sectorul public de sănătate, atunci o poate face foarte simplu, modificând ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută, în sensul aplicării în integralitate a actualei legi a salarizării pentru toți angajații din sănătate și acordând o creștere a salariului din noua lege pentru toți angajații din Sănătate”, susțin protestatarii, care consideră că soluția propusă va duce la rezolvarea actualelor disfuncționalități salariale (care afectează sporurile pentru condiții de muncă, tură și zile nelucrătoare, tariful orar al gărzilor medicilor, indemnizația de hrană – blocate la nivelul anului 2018), respectiv la majorări salariale efective raportat la ceea ce a fost legiferat în urmă cu o săptămână prin OUG nr. 63/2023 și la crearea posibilității de-a acorda aceste drepturi.

 

Toate aceste proteste „exprimă nemulțumirea în continuă creștere față de atitudinea Guvernului, riscând să aibă ca efect blocarea funcționării normale a sistemului public de sănătate, dacă nu vor fi satisfăcute revendicările Federației «Solidaritatea Sanitară», susțin protestatarii.

Principalele revendicări sunt de natură salarială, sindicaliștii solicitând acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării, prin acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, precum și adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății. De asemenea, se cere deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate, actualizarea indemnizației de hrană, încheierea Contractul colectiv de muncă la nivel de sector așa cum a fost negociat și o serie de reforme structurale, precum finanțarea formării profesionale, reglementarea adecvată a timpului de muncă, introducerea unui sistem de monitorizare a bolilor profesionale și nu în ultimul rând, aplicarea măsurilor menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*