Haos în sistemul medical din cauza protestelor angajaților Caselor de Asigurări de Sănătate

13 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Angajații CNAS continuă protestele, iar suspendarea plăților către furnizorii de servicii medicale lasă spitalele fără bani de salarii și de medicamente și materiale sanitare și bolnavii fără tratamente. 

 

Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate din toată țara au intrat în a doua săptămână de protest și sunt deciși să nu renunțe până când nu li se vor soluționa revendicările privind salariile și condițiile de muncă. Începând cu data de 12 noiembrie, angajații „băncii sistemului medical”, membri ai Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate (FSCAS), afiliată Blocului Național Sindical (BNS), aflați în protest generalizat la nivel național pe perioadă nedeterminată, au sistat plățile către spitale și furnizorii de servicii medicale, așa cum au anunțat încă de săptămâna trecută, iar din această cauză, activitatea întregului sistem medical a fost perturbată.

Sute de mii de angajați ai spitalelor sunt în situația de a nu-și primi salariile, unitățile medicale riscă să nu mai poată achiziționa medicamente și materiale sanitare, farmaciile spun că au ajuns „la fundul sacului”, iar asigurații care din diferite motive nu au card de sănătate (l-au pierdut, nu l-au primit sau l-au refuzat pe motive religioase) sau care au nevoie de aprobări pentru dispozitive medicale nu mai au acces la servicii medicale, pentru că angajații CNAS au suspendat relațiile cu publicul și nu mai asigură decât „urgențele”, timp de o jumătate de oră dimineața și o oră după amiaza.

 

Proiectul de act normativ care aprobă o ordonanță a Guvernului din ianuarie 2023, care prevede majorarea salariilor angajaților CNAS și din casele județene, a trecut de Senat în luna martie, iar senatorii au introdus în lege și mai multe creșteri salariale pentru personalul din sistemul sanitar și din aparatul de lucru al Ministerului Sănătății, însă acestea au fost eliminate de comisiile Camerei Deputaților, iar legea a rămas la „sertar”. Pentru că în urma încercărilor sindicaliștilor de a convinge legislativul să aprobe această lege nu au avut niciun rezultat, în data de 2 noiembrie, angajații CNAS, ai caselor județene și ai casei OPSNAJ au declanșat un protest generalizat, pe perioadă nedeterminată, având ca principală revendicare creșterea salariilor, care au rămas la nivelul anului 2018.

Legea care majorează salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate a fost introdusă astăzi, la primul punct în ședința plenului Camerei Deputaților, iar o delegație a BNS, condusă de președintele Dumitru Costin, va participa, începând cu ora 16.00, la ședința plenului Camerei Deputaților, informează sindicaliștii.

 

Sindicaliștii au anunțat că maine, 14 noiembrie, membrii Federației Sindicatelor Caselor de Asigurari de Sănătate vor picheta sediul Ministerului Sănătății și Guvernul. „Angajaţii din Casele de Asigurări de Sănătate din toată ţară continua protestele şi o parte dintre aceştia vin mâine la Bucureşti pentru a-şi exprima nemulţumirile”, a informat BNS. Ulterior, sindicaliștii au anunțat că nu vor mai picheta Ministerul Sănătății, ci se vor strânge la ora 11.00, în Parcul Carol, unde vor aștepta rezultatul votului din Camera Deputaților pe proiectul de lege care le va aduce venituri mai mari. Totodată au anunțat că atăzi au fost suspendate plățile către furnizorii de servicii medicale, programat pentru marți, la ora 11.00.

Reprezentanţii FSCAS spun că nesoluționarea revendicărilor lor aduce grave atingeri funcţionării CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene în relaţia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate, punând în pericol „decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii); asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu boli cronice; creşterea exponenţială a perioadelor de procesare şi decontare a concediilor medicale; scăderea capacităţii de interacţiune cu populaţia beneficiară de servicii publice de sănătate”.

 

Și la Buzău, angajații Casei Judeţene de Asigurări Sănătate (CJAS) continuă protestele „împotriva politicii de dispreţ a Guvernului şi a Parlamentului la adresa salariaţilor din CNAS. Vreau să vă spun că sindicatele şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea acestor probleme de salarizare din cadrul instituţiei, am avut un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale în condiţiile în care salariaţii din instituţie nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent. Suspendăm plățile către funizorii de servicii medicale, iar programul cu publicul rămâne același, între 8,30 – 9,00 şi 16,00 – 17,00. Va fi afectat tot sistemul medical, tot ce înseamnă furnizori de servicii medicale. Sper că nu va fi nevoie de un blocaj total în ceea ce priveşte sistemul de sănătate. Ne cerem scuze, regretăm profund neplăcerile create, dar din păcate aceasta este singura soluţie rămasă”, a declarat reprezentantul Sindicatului CAS Buzău, George Radu, care a menționat că marți, o delegație a sindicaliștilor buzoieni va merge la București pentru a protesta în stradă, alături de colegi din toată țara, sperând ca astfel să se facă auziți.

 

Claudiu Damian

Impactul protestului angajaților CJAS asupra spitalelor din judeţ a început deja să fie resimțit și riscă să blocheze sistemul medical. Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, Claudiu Damian, spune că suspendarea plăților de către CNAS îi afectează și pe cei aproximativ 1.500 de angajați ai celei mai mari unități medicale din județ, care nu-și pot primi salariile la timp, dar speră ca situația „să fie dezamorsată”, pentru a nu se ajunge și în imposibilitatea de a mai asigura medicamentele și materialele sanitare pentru bolnavi.

E clar că va fi o întârziere în plata salariilor, dar sperăm ca situația să se rezolve într-o zi, două, pentru că altfel nici nu vreau să-mi imaginez consecințele. Activitatea SJU Buzău ar putea fi afectată crucial, ținând cont că 95% din venituri provin din decontarea serviciilor medicale de către Casa de Sănătate. Pe lângă imposibilitatea achitării salariilor, Doamne ferește, nu vom mai putea achiziționa medicamente și materiale sanitare, iar pacienții ar fi în pericol. Sperăm să se dezamorseze această problemă”, a precizat Claudiu Damian, managerul SJU Buzău.

 

Cele câteva mii de angajaţi ai celor șapte spitale publice și private din județ (medici, asistente medicale şi personal TESA) spun că dacă nu-și vor primi salariile la timp și se va pune problema imposibilității asigurării medicametelor pentru pacienți, se gândesc să protesteze, la rândul lor, împotriva Guvernului și a Parlamentului.

De altfel, Federația Sanitas a anunțat că se solidarizează cu lucrătorii din Casele de Asigurări de Sănătate aflați în grevă generală pe perioadă nedeterminată. „Având în vedere răspunderea socială a muncii angajaților din casele de sănătate precum și impactul major al activității acestora pentru asigurarea finanțării activității medicale apreciem că orice tergiversare a negocierilor cu reprezentanții acestora pune în pericol stabilitatea sistemului sanitar. Susținem solicitarea acestora pentru identificarea de urgență a soluțiilor care să deblocheze actualul conflict și restabilirea păcii sociale pentru liniștea și bunăstarea pacienților noștri”, a transmis Sanitas, care spune că a susținut proiectul de lege pentru modificarea salarizării personalului din Casele de Asigurări de Sănătate precum și al angajaților din cadrul Ministerului Sănătății și al DSP-urilor, care a fost blocat la Parlament.

 

Greva angajaților din CNAS afectează și farmaciile, care spun că riscă să nu se mai poată aproviziona, dacă nu li se decontează facturile pentru tratamentele eliberate pacienților în regim compensat.

Colegiul Farmaciștilor din România și-a exprimat „speranța și încrederea în identificarea, de către factorii de decizie, cu celeritate, a unor soluții viabile pentru solicitările care au determinat declanșarea protestului generalizat, pe o perioadă nedeterminată, al angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS). Soluționarea cât mai rapidă a motivelor care au dus la decizia acestui protest este imperios necesară pentru a se evita perpetuarea neplății de către CAS, la termenul contractual, a contravalorii facturilor emise pentru medicamentele compensate și gratuite, cu consecințe grave asupra posibilității de onorare a rețetelor în farmacie”, se menționează într-un comunicat al organizației profesionale.

 

Andrei Baciu

Pentru prima dată de la începutul protestelor, Andrei Baciu, preşedintele CNAS, a vorbit și el, despre greva angajaților. La ieșirea din ședința PNL, Baciu a transmis că va fi soluționată criza de la nivelul Caselor de Sănătate după ce, la inițiativa PNL, legea revendicată de sindicaliști a ajuns pe ordinea de zi a Parlamentului.

Am prezentat solicitările sindicatului care reprezintă angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a caselor judeţene, cu care am avut un dialog permanent, în încercarea de a identifica soluţii şi de a rezolva această situaţie cât se poate de serioasă. Ca urmare a analizei făcute, s-a luat o decizie de către conducerea PNL – aceea de a propune pe ordinea de zi astăzi, şi de a se vota, proiectul de lege care este revendicat de sindicatele din Casa Naţională şi din casele judeţene”, a transmis Andrei Baciu.

Acesta a afirmat că prin adoptarea proiectului de lege de către Parlament, greva va fi încheiată.

Reamintim că angajaţii CNAS au început, în 2 noiembrie, un protest pe o perioadă nederminată, nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018.

 


Adaugati un comentariu


 

*