Obezitatea crește riscul de boală al angajaților și cheltuielile angajatorilor

13 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Angajații care suferă de obezitate lipsesc mai des de la locul de muncă și au un randament mai scăzut. „E nevoie de medii de lucru care să încurajeze un stil de viață sănătos”, atrag atenția medicii nutriționiști. 

 

Obezitatea, considerată cea mai frecventă tulburare metabolică, nu reprezintă doar o preocupare estetică, ci este o afecțiune cu implicații profunde asupra funcționării organelor și sistemelor corpului și antrenează în special afecţiuni cardiace, diabet sau cancere. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, în anii următori, obezitatea va duce la mai multe cazuri de cancer prevenibile decât fumatul, iar efectele se resimt deja, atât în starea de sănătate a populației, cât și în pierderile financiare asociate costurilor directe și indirecte.

În România, aproximativ 58% dintre adulți erau, în 2022, în evidențele medicilor, cu suprapondere, cu doar două procente sub media Uniunii Europene. Mai mult de 11% dintre românii supraponderali sunt obezi, iar asta le influențează stilul de viață și le restricționează atât activitățile personale, cât și pe cele profesionale.

Un studiu al cercetătorilor de la Harvard arată că angajații care suferă de obezitate lipsesc mai multe zile de la serviciu, din cauza problemelor de sănătate, decât angajații normoponderali. De asemenea, persoanele obeze au un randament mai scăzut la locul de muncă, iar zilele de concediu medical se traduc în pierderi financiare, atât pentru ei, cât și pentru angajatori, care înregitrează astfel întârzieri în activitate.

 

 

Laura Gavrilas

În prezent, obezitatea costă echivalentul a 2,2% din PIB-ul mondial în fiecare an. Impactul economic al excesului ponderal la nivel global este estimat să atingă 4,32 trilioane de dolari – aproape 3% din Produsul Intern Brut global, anual până în 2035.

Rezultatul unui studiu randomizat în care au fost incluse peste 50 de cercetări globale estimează că, anual, costurile suplimentare per angajat, ale angajatorilor (din cauza absenței la locul de muncă), pot ajunge până la 5.132 de dolari pentru angajatul supraponderal, iar pentru cel care suferă de obezitate pot ajunge până la 6.759 dolari. În plus, atunci când vorbim despre nivelul scăzut de productivitate, pierderile variază între 611 și 1.669 dolari pentru un angajat cu suprapondere și între 1.146 și 4.175 dolari pentru un angajat cu obezitate. Este imperativ ca angajatorii și autoritățile să ofere sprijin și soluții pentru a aborda această problemă complexă, să dezvolte medii de lucru care să încurajeze un stil de viață sănătos și să asigure accesul la resurse și servicii de nutriție adecvate pentru angajați. Prin aceste măsuri, putem contribui la îmbunătățirea sănătății angajaților și, indirect, la reducerea pierderilor financiare asociate obezității”, arată dr. Laura Gavrilaș, nutriționist-dietetician, președintele Asociației Dieteticienilor din România.

 

În Europa, costul direct și indirect al obezității se situa, în 2012, în jurul sumei de aproximativ 81 miliarde de euro pe an, iar costurile totale ale îngrijirilor pe parcursul întregii vieți (pentru persoanele obeze în vârstă de 40 de ani și cu un IMC de 35 kg/m2) variază de la 75.376 de euro în Grecia la 343.354 de euro în Țările de Jos.

În România, potrivit studiului «Obezitatea în România», realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, cea mai înaltă rată a obezității este înregistrată în Moldova – 23,8%, urmată de regiunile Oltenia și Muntenia, unde prevalența obezității este de 21,3%, și de Banat, Crișana și Transilvania, unde obezitatea afectează 18,8% din populație”, atrage atenția dr. Laura Gavriș.

Îngrijorător este și faptul că obezitatea începe să se manifeste la vârste din ce în ce mai fragede, România ocupând locul trei în Europa în ceea ce privește prevalența obezității infantile, ceea ce va implica și creșterea costurilor sociale pe termen lung, pentru că vor dezvolta o serie de boli fizice și psihice dificil de gestionat.

 

Ținând cont de aceste evidențe, consilierea pacientului cu obezitate va fi unul dintre principalele subiecte abordate de specialiștii români în cadrul primei ediții a Conferinței The Dietitian, cu tema Comunicarea – Ingredient cheie în practica dietetică, care are loc pe 17 noiembrie, la Cluj-Napoca. Nutriționiștii dieteticieni vor explora, în cadrul conferinței, subiecte precum: principii de comunicare în educația nutrițională la nivel comunitar, abordarea grupului de persoane cu obezitate și modalități eficiente de comunicare pentru a susține schimbarea pozitivă în comportamentul de sănătate al pacienților.

Abordarea noastră se concentrează pe strategii orientate spre îmbunătățirea aspectelor legate de stilul de viață, inclusiv alimentație și activitate fizică. Înțelegem că aceste schimbări au o contribuție semnificativă la creșterea performanței și productivității angajaților la locul de muncă, în același timp reducând absenteismul. Pentru noi, pacienții noștri nu sunt doar cifre, ci persoane care merită atât informații precise, cât și sprijinul și înțelegerea unui expert care poate comunica cu blândețe și empatie. Suntem aici pentru că înțelegem puterea pe care relatia de colaborare dintre pacient și dietetician o are în a sprijini modificarea comportamentului alimentar”, explică dr. Laura Gavrilaș, nutriționist-dietetician, președintele Asociației Dieteticienilor din România.

 


Adaugati un comentariu


 

*