Congresul UMF „Carol Davila” din București, regal științific medical internațional

27 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Cea de-a XI-a ediție a evenimentului are loc în perioada 26-28 Octombrie 2023 și reunește peste 18.000 de participanți, fizic – la Palatul Parlamentului – și online pe platforma www.congresumf.ro. 

 

Medici din toate specialitățile, medici stomatologi, farmaciști, rezidenți, doctoranzi, studenți, cercetători științifici din țară și din străinătate s-au reunit anul acesta, fizic și online, sub sloganul tradițional „Perspective interdisciplinare“, la cea de-a XI-a ediție a Congresului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București, care se desfășoară la Palatul Parlamentului, în perioada 26-28 octombrie.

Catalogat de prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, drept „o comunitate academică ce continuă să se dezvolte armonios, să deschidă noi arii către cunoaștere, perfecționare și inovare, atribute esențiale menținerii permanente în trendul evolutiv și al progresului, pe care îl înregistrează medicina secolului XXI”, evenimentul promovează coordonatele esențiale care duc la atingerea performanței academice – Inițiere, Evoluție, Excelență – și se bucură de prezența a numeroase personalități ale medicinei, lectori de prestigiu din România, SUA, Japonia, Noua Zeelandă, Italia, Olanda și Germania.

 

În cadrul Ceremoniei de deschidere a Congresului UMFCD 2023 a fost prezentat un film omagial dedicat personalității profesorului Mina Minovici, fondatorul şcolii româneşti de medicină legală şi întemeietorul Institutului Medico-Legal din Bucureşti, de la nașterea căruia s-au împlinit 165 ani.

Acest Congres științific, în a cărui longevitate scriem cea de-a XI-a ediție, reprezintă, în întregul său, una dintre cele mai mari manifestări generatoare de idei inovatoare ale unei comunități academice puternic ancorată în tot ceea ce înseamnă tradiție, educație, edcuație medicală continuă și performanță în medicină la cel mai înalt nivel”, este „cel mai important eveniment științific și medical din România” și va oferi participanților „oportunitatea de a pătrunde și mai mult în fascinantul univers al cunoașterii, care în medicină va îmbrăca întotdeauna forma infinitului”, a precizat rectorul UMFCD, Viorel Jinga, în deschiderea oficială a Congresului, care anul acesta a reunit peste 18.000 de participanți și peste 400 de lectori din țară și din străinătate.

 

Făcând un scurt bilanț al edițiilor anterioare, rectorul UMFCD a spus că, în cifre, „această amplă manifestare științifică cuantifică astăzi, la debutul celei de a XI-a ediții, peste 53.000 de participanți și 1.700 de lectori, membri ai Academiei Române, profesori, conferențiari, medici, dar și sute de lucrări științifice din toată plaja specialităților medicale”.

În ceea ce privește performanța academică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București „se află astăzi pe primul loc între universitățile din țară și în primele 830 universități din lume în clasamentul University Ranking by Academic Performance, în primele o mie de universități din lume în clasamentul Times Higher Education și în primele 150 de universități din lume în domeniul medical sciences. În fața tuturor acestor rezultate remarcabile, nu pot decât să aduc reverență, sincere mulțumiri și felicitări infinite comunității nostre academice, acestei mari și frumoase familii a UMF «Carol Davila», care astăzi numără peste 13.400 de studenți, aflați în studii de licență, master și doctorat și 2.154 de cadre didactice din elita medicinei românești”, a punctat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

 

De asemenea, „de-a lungul celor zece ediții anterioare ale Congresului, 60 de profesori de renume ai unor Universități de prestigiu din întreaga lume, prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa, s-au alăturat comunității academice a Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București, a menționat prof. unv. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, care a menționat că în cadrul Congresului din acest an vor fi decernate și două titluri de Doctor Honoris Causa, prof. dr. Andrew James Beynon (Olanda) și prof. dr. Mihnea Boștină (Noua Zeelandă).

Declarându-se „onorat” să-i aibă alături, în prezidiu, pe prof. dr. Simona Ruță, prof. dr. Carmen Chifiriuc, acad. Ioanel Sinescu, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prof. dr. Alexandru Rafila, conf. dr. Diana Păun, prof. dr. ing. Tudor Prisecaru, acad. Victor Voicu, prof. dr. Anca Buzoianu, prof. dr. Dan-Ionuț Gheonea, prof. dr. Mihnea Costoiu, prof. dr. Dorel Paraschiv și prof. dr. Dragoș Vinereanu, rectorul Viorel Jinga le-a mulțumit participanților și le-a transmis că-i așteaptă cu o serie de sesiuni științifice excepționale”.

 

Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial, a declarat că cea de-a XI-a ediţie a Congresului UMFCDnu este doar o continuare a bogatei tradiţii a acestei universităţi de elită, ci subliniază adaptarea acesteia în contextul în continuă schimbare. Cercetarea medicală şi inovaţia au un rol vital în asigurarea sănătăţii şi bunăstării populaţiei, iar UMFCD reprezintă un pilon esenţial în această direcţie, contribuind semnificativ la dezvoltarea şi aplicarea cunoştinţelor medicale”.

Dr. Păun a subliniat, de asemenea, importanța diplomației medicale, care semnifică „un angajament puternic al României la problemele globale. Este esenţial să recunoaştem importanţa eforturilor de creare a reţelelor de cooperare medicală europene şi internaţionale şi să conştientizăm avantajele ce pot rezulta din colaborarea strânsă cu medici de renume din străinătate. Am efectuat recent o vizită în Japonia şi Coreea de Sud, care m-au impresionat profund prin progresul, experienţa şi expertiza sistemelor lor de sănătate și deschiderea personalităţilor din lumea academică şi de cercetare de a colabora şi de a împărtăşi din vasta lor experienţă. Trebuie să valorificăm aceste oportunităţi de cooperare ştiinţifică academică şi medicală. Sper ca acest congres să vă inspire să continuaţi mereu pentru a găsi modalităţi de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei”, a transmis consilierul prezidențial.

 

Ca în fiecare an, Congresul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” are în programul științific și „Competiția Tânărului Cercetător”, în cadrul căreia vor fi premiate cele mai bune lucrări originale, cu autori principali cu vârsta sub 35 de ani, prezentate vineri, în cadrul evenimentului. Juriul fiecărei secțiuni, format din 3 experți în domeniu, va selecta câștigătorul competiției la secțiunile de specialități medicale, chirurgicale și preclinice, iar acesta va fi recompensat prin susținerea participării la un Congres internațional de specialitate.

Congresul găzduiește și o miniconferință a proiectului Alliance4Life, dedicată medicinei personalizate, cu 15 invitați din străinătate, vor avea loc lansări de carte, va fi prezentată o mini-expoziție a proiectelor de cercetare din UMFCD, iar posterele electronice vor avea un spațiu dedicat, putând fi consultate pe toată durata evenimentului.

Evenimentul este  creditat cu 18 credite EMC de Colegiul Medicilor din România, 24 ore de EMC de Colegiul Medicilor Stomatologi din România și 40 ore de EFC de Colegiul Farmaciștilor din România.

 

GALERIE FOTO – Sursă:UMFCD & Diana Păun/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*