Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Peste 1,5 milioane de români suferă de diabet

14 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

1 din 10 adulți din lume suferă de diabet, iar în România sunt peste 1,5 milioane de persoane diagnosticate cu această afecțiune, dar medicii atrag atenția că numărul cazurilor nediagnosticate este la fel de mare.

 

Ziua Mondială a Diabetului, marcată anual la data de 14 noiebrie, se concentrează în acest an pe conștientizarea riscului de diabet de tip 2, care afectează peste 90% dintre persoanele diagnosticate cu diabet. Pentru persoanele cu risc de diabet de tip 2, este important să își cunoască riscul și ce trebuie să facă pentru a sprijini prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul în timp util, iar pentru profesioniștii din domeniul sănătății, este necesar accesul la instruire și resurse suficiente pentru a detecta complicațiile precoce și pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă. Principalul scop al campaniei de informare din acest an este de a ajuta populația generală să conștientizeze că poate contribui la întârzierea sau prevenirea acestei boli metabolice care are impact major asupra sănătății celor afectați. Unul din 10 adulți este afectat de diabet și, din păcate, se estimează că numărul acestora va ajunge la 783 de milioane în anul 2045, la nivel mondial.

Tema aleasă pentru Ziua Mondială a Diabetului 2023 subliniază impactul complicațiilor legate de diabet și importanța de a avea acces la informațiile și îngrijirea potrivite pentru a asigura un tratament în timp util și un management eficient al bolii.

 

În contextul Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, Centrul de Strategii pentru Politici Publice de Sănătate în Diabet și Asociația Română de Educație în Diabet și Obezitate organizează astăzi, în cadrul evenimentului de informare și conștientizare: MARATON în DIABET, 24 de ore de transmisie pe problematica diabetului zaharat, un eveniment record, organizat în premieră la nivel național.

La conferința de presă organizată cu acest prileju au fost invitați: prof. univ. dr. Alexandru Rafila -ministrul Sănătății; conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian -medic diabetolog, președinte Comisia de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății, vicepreședinte Central European Diabetes Association (CEDA); ; Adina Sânpetreanu -președinte Asociația Română de Educație în Diabet și Obezitate; prof. univ. dr. Maria Moța -medic diabetolog, fost președinte Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, inițiator științific al Campaniei „Controlează-ți Diabetul”; prof. univ. dr. Bogdan Timar -medic diabetolog, Decan Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara; Cristina Petruț -pacientă cu diabet, prima persoană căreia i-a fost montată o pompă de insulină în România, vicepreședinte Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

 

În România sunt peste 1,5 milioane de pacienți diagnosticați cu diabet. Potrivit Studiului PREDATORR, România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului în Europa 11,6% dintre adulți având această afecțiune.

Ținând cont de prevalența mare a diabetului zarat în țara noastră, între temele abordate în cadrul Conferinței se vor regăsi: „Dezvol tarea Registrului Național de Diabet și Prediabet”, „Importanța depistării precoce a pacienților cu prediabet. Conștientizarea importanței prevenției în această etapă de evoluție a bolii”, „Dezvoltarea screeningului pacientului cu diabet zaharat tip 2 și boala ficat ului gras non alcoolic”, „Ziua Mondială a Diabetului, un eveniment de informare și conștientizare a problematicii diabetului zaharat”.

Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, conștientizarea și accesul la informațiile corecte și la cele mai bune medicamente și instrumente disponibile pentru a sprijini îngrijirea personală sunt vitale pentru a întârzia sau pentru a preveni complicațiile. Diabetul a provocat 6,7 milioane de decese și a fost responsabil pentru cel puțin 966 de miliarde de dolari în cheltuieli de sănătate în 2021 – 9% din totalul global cheltuit pentru asistența medicală.

 

Atlasul Diabetului IDF oferă cele mai recente cifre, informații și previziuni cu privire la impactul global al diabetului: 537 de milioane de adulți (1 din 10) trăiau cu diabet zaharat în 2021; se preconizează că acest număr va crește la 643 milioane până în 2030 și la 783 milioane până în 2045; aproape 1 din 2 adulți (44%) cu diabet rămâne nediagnosticat (240 milioane); majoritatea au diabet de tip 2 și mai mult de 3 din 4 persoane cu diabet zaharat trăiesc în țări cu venituri mici și medii; 541 de milioane de adulți au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2; peste 1,2 milioane de copii și adolescenți (0-19 ani) trăiesc cu diabet zaharat de tip 1.

1 din 6 născuți vii (21 milioane) este afectat de glicemie crescută (hiperglicemie) în timpul sarcinii.

În multe cazuri, diabetul de tip 2 și complicațiile acestuia pot fi întârziate sau prevenite prin adoptarea și menținerea unor obiceiuri sănătoase. Atunci când nu este detectat și tratat devreme, diabetul poate duce la complicații grave, care pot pune viața în pericol. International Diabetes Federation (IDF) oferă un instrument virtual pentru detectarea riscului de diabet- AICI.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*