Corneliu Vasilescu, schimbat de la sefia CJAS Buzau

1 octombrie 2015 | 2 comentarii |

El a fost suspendat din functie printr-un ordin al presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, prin care toti cei 42 de sefi ai caselor teritoriale au fost inlocuiti din functie. Vasilescu a fost inlocuit, cu delegatie, de economista Paula Grigore.

 

Corneliu  Vasilescu, presedinte CJAS

Corneliu Vasilescu, presedinte CJAS

Cutremur in sistemul de asigurari de sanatate. Toti cei 42 de presedinti directori-generali ai Caselor Judetene si a Municipiului Bucuresti au fost suspendati astazi din functie, ca urmare a intrarii in vigoare a unui ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, dat peste noapte si publicat in  Monitorul Oficial, prin care s-au modificat mai mult de 50 la suta dintre indicatorii de performanta.

Ordinul care a dus la revocarea din functii a celor 42 de sefi de case de asigurari de sanatate a fost dat ieri si tot ieri a si fost publicat in Monitorul Oficial. Potrivit unui comunicat de presa remis luni, de CNASau fost actualizati indicatorii de performanta pentru postul de director general al CNAS si pentru functia de presedinte-director general al caselor judetene de asigurari de sanatate”.

Purtatorul de cuvant al CNAS, Mihaela Tanase, spune ca  „Indicatorii pe care am functionat pana ieri erau perimati si s-au creat indicatori noi, tinand cont de gradul de informatizare (cardul national de asigurari de sanatate, dosarul electronic), de obiectivele din sistem. S-au schimbat peste 50% din indicatorii care erau valabili pana acum”.

 

Vssile Ciurchea, Victor Ponta

Vasile Ciurchea, Victor Ponta

Potrivit legii, in asemenea situatii, se numesc presedinti interimari pana la organizarea unui concurs pentru ocuparea functiilor. Concursul se anunta public, cu 30 de zile inainte de organizare, iar la el se pot inscrie toti cei care vor indeplini criteriile stabilite, inclusiv cei care au ocupat pana astazi functiile de presedinti directori-generali. In multe cazuri se suspicioneaza ca acest ordin al presedintelui Ciurchea ar avea, de fapt, substratul politic de a inlocui, prin concurs, pe criterii politice, toti sefii din sistemul public de asigurarui de sanatate, unde, asa cum spunea chiar premierul Victor Ponta in 2012, „in octombrie 2009, cand a ramas PDL singur la guvernare, 41 de presedinti de Case judetene de sanatate au fost schimbati cu membri PDL. S-a spus ca trebuie sa fie de la partid. De ce? Pentru ca fiecare Casa judeteana ruleaza foarte multi bani, iar banii aia daca nu ajung pe la partid, nu trebuie sa ajunga la bolnavi”.

Multi sefi de case judetene de asigurari de sanatate intentioneaza sa atace in justitie schimbarea lor din functie, tinand cont de faptul ca unii dintre ei au dat concurs pentru ocuparea functiei, asa cum este si cazul lui Corneliu Vasilescu, presedintele CJAS Buzau.

 

CJAS BuzauLa Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Buzau, economista Paula Grigore este noul sef, ea activand pana acum in cadrul  Serviciului de Planificare si Relatii cu Furnizorii al institutiei.  Paula Grigore a fost numita, deocamdata, cu delegatie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate urmand sa organizeze un concurs la finalul caruia candidatul care va avea punctajul cel mai mare va putea sa ocupe cu acte in regula postul cheie de la varful bancii sanatatii buzoiene. Ea lucreaza de 9 ani in cadrul CJAS Buzau, fiind unul dintre oamenii care stiu ce si cum trebuie sa se intample la nivelul institutiei.

Corneliu Vasilescu a fost numit la sefia CJAS Buzau in iulie 2012, iar de la 1 februarie 2013 a ocupat functia cu acte in regula, in urma unui concurs organizat pe acest post.

Potrivit comunicatului de presa remis de CNAS, „in urma actualizarii indicatorilor de performanta, contractele de management ale presedintilor-directori generali ai caselor judetene de asigurari de sanatate au incetat in data de 30 septembrie 2015.Pana la organizarea concursurilor de ocupare a acestor functii, au fost numiti presedinti-directori generali interimari, persoane care indeplinesc conditiile necesare pentru aceasta functie“.

 

card- de- sanatateModificarea, in proportie de peste 50% , a indicatorilor de performanta generali si specifici si a cerintelor specifice postului de presedinte-director general  s-a realizat tinand cont de actualele obiective ale sistemului de asigurari sociale de sanatate.

„Am considerat  necesara aceasta redefinire a obiectivelor, indicatorii de performanta erau perimati. Presedintii-directori generali revocati din functie au posibilitatea sa participe la concursurile care vor fi organizate pentru ocuparea acestei functii in concordanta cu noii indicatori”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, mentionand ca actualizarea indicatorilor s-a realizat cu precadere tinand cont de gradul actual de informatizare a sistemului asigurarilor sociale  de sanatate.

Imbunatatirea colaborarii cu furnizorii de servicii medicale in interesul asiguratilor, cresterea responsabilitatii si a transparentei in utilizarea eficienta a fondurilor din sistem, precum si a  disciplinei contractuale si financiare, precum si responsabilizarea presedintilor-directori generali, manageri locali ai sistemului public de sanatate, prin operationalizarea si cuantificarea mai clara si obiectiva a rezultatelor activitatii lor, sunt tot atatea motive invocate de seful CNAS pentru justificarea acestei masuri. 

 

 


Categorii: Actual, C.A.S., Stiri

Comentarii (2)

  1. Gabriela Neagu spune:

    Ca la noi, respectarea unor indicatori retroactiv. Nu se va schimba nimic in tara asta in sistemul de sanatate, solicitare de situatii azi, cu termen ieri.

  2. Mihaela Tataru spune:

    De aia nu merge nimic la noi….

Adaugati un comentariu


 

*