Casa de Pensii Buzau si-a intampinat astazi „bunicii” in mod festiv

1 octombrie 2015 | 3 comentarii |

Fiecare pensionar care a trecut pragul institutiei a fost primit cu o floare, o prajitura, un suc si mai ales cu o vorba buna, urari de sanatate si un mare MULTUMESC si RESPECT.

 

Ziua-PensionariPeste un milion si jumatate de varstnici din Romania isi duc zilele singuri si neajutorati, ne arata statisticile oficiale. Multi dintre ei nu au copii, iar daca au, acestia nu-i prea ajuta, pentru ca fie au o situatie financiara precara, fie sunt in criza de timp, fie sunt plecati la munca in strainatate. Asa ca, traditia romaneasca prin care copiii isi ingrijeau parintii la batranete a devenit aproape o amintire.

Ca sa le indulceasca macar aceasta zi, in care persoanele varstnice sunt celebrate in intreaga lume, conducerea Casei de Pensii Buzau a organizat, astazi, o primire speciala pentru cei care le-au calcat pragul. „Incercam sa fim tot anul alaturi de  asiguratii nostri care, in majoritate, sunt persoane varstnice. Am facut tot ce ne-a stat in putinta pentru a elimina cozile de la ghisee, ne-am straduit in fiecare an sa avem cat mai multe locuri in statiunile de tratament si recuperare solicitate de ei, dosarele de  pensionare se rezolva in timp foarte scurt, ii consiliem atunci cand au nevoie, iar in cazurile triste, ajutoarele de deces se rezolva imediat. Stim foarte bine ca multi dintre ei sunt singuri si neputinciosi, asa ca facem tot ce putem pentru a le veni in ajutor. Exista insa o zi din an, cand in intreaga lume se sarbatoreste o zi a lor, numai a lor, asa ca incercam sa nu trecem peste acest eveniment fara a-l marca si noi, in primul rand cu un mare MULTUMESC si cu RESPECT”, a precizat pentru SanatateaBuzoiana.ro directorul executiv al Casei de Pensii Buzau, ec. Carmen Androne.

 

Ec. Carmen Androne, director CJP Buzau

Ec. Carmen Androne, director CJP Buzau

Pensionarii buzoieni care au trecut astazi pragul Casei de Pensii au fost intampinati cu flori, prajituri si suc. Totodata, conducerea institutiei a transmis, tuturor persoanelor varstnice din judet, urari de sanatate si viata lunga, fara griji.

 „Ziua de 1 Octombrie, desemnata din anul 1990 ca Zi Internationala a Persoanelor Varstnice, este o zi speciala pentru noi toti, tineri si varstnici deopotriva.

De aceea, in data de 1 octombrie, mai mult ca in oricare alta zi a anului, ne aplecam cu respect in fata concetatenilor nostri varstnici, pentru contributia insemnata pe care au avut-o de-a lungul anilor in dezvoltarea societatii romanesti.

In aceasta zi de sarbatoare adresam pensionarilor, tuturor varstnicilor din Buzau, calde urari de sanatate, viata lunga si linistita alaturi de cei dragi.

LA MULTI ANI!.

 

Batrani-Marghiloman-447In multe dintre cazuri, ramasi pe drumuri, batranii nostri ajung la usa institutiilor statului si cer ajutor. In alte cazuri, vecinii sau cunostintele lor sesizeaza institutia. Sistemul de asistenta sociala este, si el, depasit. Cu toate acestea, exista si semeni de-ai nostri care, fara a avea vreo legatura de sange cu ei au, zi de zi, grija de bunicii Romaniei. Iar lor, noi, cu totii, ar trebui sa le fim recunoscatori. Sunt cei care lucreaza in caminele de batrani, in azile sau in spitalele de boli cronice.

Unul dintre cele mai dorite dintre aceste institutii din judetul Buzau este Complexul pentru Ingrijirea Persoanelor Varstnice „Alexandru Margiloman”, din municipiul resedinta de judet. Sub directa supraveghere si coordonare a unei femei tinere, psihologul Maria Ionita, aici si-au gasit linistea peste 40 de bunici care fie nu mai au pe nimeni, fie au copiii plecati in strainatate. Toti spun insa ca aici sunt mai bine ingrijiti decat in propriile familii. Si daca mergi sa vezi cum se poarta persoanlul de ingrijire de la Marghiloman cu rezidentii, le dai dreptate. Iar daca nimeresti cumva intr-o zi de Craciun, de Paste sau in alta zi de sarbatoare religioasa, de ziua unuia dintre batrani sau de Ziua Persoanelor Varstnice, sigur intelegi ca in acest loc omenia, responsabilitatea si respectul sunt mai importante decat in multe familii. Astazi, cei care s-au putut deplasa au mers in pelerinaj la Manastirea Cernica, iar ceilalti s-au bucurat de o masa festiva si de o mangaiere.

 

batrani Marghiloman excursieDin pacate insa multi dintre batranii nostri isi duc batranetea singuri, abandonati, iar copiii lor au grija, in multe cazuri, de batranii altora. Situatiile de abandon se intalnesc atat in mediul urban, cat si in rural. Daca „la tara” apare frecvent fenomenul de neglijare a parintilor pentru ca tinerii pleaca de-acasa pentru a-si gasi un loc de munca si pentru a avea conditii mai bune de trai pentru copiii lor, in mediul urban isi pune amprenta, mai ales, presiunea timpului. Distantarea fizica duce insa, cu timpul, in ambele cazuri, la distantarea relationala. Cea mai grea problema este cauzata insa de faptul ca multi romani au plecat sa munceasca in strainatate, iar de batranii nostri nu mai are cine sa ingrijeasca. Si nici in institutiile de ocrotire pentru varstnici nu sunt locuri suficiente, iar autoritatile isi amintesc de ei, de batrani, doar din cand in cand, la zile festive.

Potrivit unui studiu realizat de Fondul ONU pentru Populatie, mai bine de un sfert dintre romani sunt de parere ca sprijinul financiar pentru varstnici se afla in responsabilitatea statului. Multi varstnici isi asteapta in zadar copiii. Sute de batrani zac in spitalele din Romania, uitati de rude. Multi altii traiesc chinuiti chiar de propriile rude, cu teama de a cere ajutor.

 Comentarii (3)

 1. Gicu Stefan spune:

  Gest de mare pretuire pt. generatia relaxata.
  Felicitari pt. directoarea Androne.

 2. Elena Mihalcea spune:

  Ma bucur mult cand aud lucruri minunate. Felicitari si multumim!!

 3. Aneta Dinicioiu spune:

  Felicitari !

Adaugati un comentariu


 

*