Voluntariatul, componentă esențială în îngrijirea pacientului cu tuberculoză

7 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

„Rolul voluntarilor în sprijinirea pacienților cu tuberculoză este vital pentru a combate această boală și pentru a îmbunătăți viața celor afectați”, transmit reprezentanții Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. 

 

România are cei mai mulți bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană și înregistrează o un număr mare de cazuri în formă avansată, deoarece, așa cum a subliniat conf. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, „aceste persoane se prezintă târziu la medic”.

Pacientul cu tuberculoză trebuie să-şi urmeze întregul tratament prescris de medicul pneumolog, pe întreaga durată, pentru a vindeca boala şi a preveni instalarea rezistenţei la tuberculostatice. Menținerea aderenţei la tratament poate fi dificilă, deoarece această boală necesită mai multe medicamente administrate pentru cel puţin 6 luni. De aceea este imperios necesar ca personalul medical și psiho-social implicat în îngrijirea pacienţilor să asigure suportul necesar în administrarea tratamentui, aderenţa scăzută putând avea consecinţe serioase la nivel individual și în comunitate.

În acest context, medicii implicați în îngrijirea pacienților cu tuberculoză au participat, la invitația Institutului „Marius Nasta”, care derulează proiectul „Consolidarea controlului tuberculozei în România prin implementarea strategiei WHO END TB 2016-2020”, sub coordonarea Ministerului Sănătății, la o dezbatere privind rolul esențial al voluntarilor în sprijinirea pacientului cu tuberculoză, organizată la UMF „Carol Davila” din București.

 

Medicii pneumologi au subliniat, printre altele, că atunci când sunt implicați voluntari în îngrijirea pacienților cu tuberculoză, beneficiile sunt semnificative. Voluntarii au, așa cum a subliniat șef lucr. Beatruce Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, un rol esential în informarea pacienților cu tuberculoză și a publicului larg, despre cauzele, simptomele și modalitățile de prevenire a bolii, iar informarea corectă și educația lor ca persoane de suport în asistența pacientului cu tuberculoză pot contribui semnificativ la creșterea ratei de depistare precoce și de vindecare.

Membrilor Societății Studenților în Medicină din București (SSMB) li s-a vorbit, în acest context, despre nevoia de atragere a voluntarilor pentru sprijinirea pacientului cu tuberculoză (TB) și importanța dezvoltării rețelei de voluntari pentru sprijinirea pacienților.

Prezent la eveniment, rectorul UMF „Carol Davila”, prof.univ. dr. Viorel Jinga le-a transmis viitorilor medici un mesaj despre beneficiile voluntariatului în perioada studenției.

 

Ce pot face voluntarii?

• Educație și conștientizare. Voluntarii pot ajuta la informarea pacienților cu tuberculoză despre cauzele, simptomele și modalitățile de prevenire a bolii.

• Susținere emoțională este importantă pentru pacienții cu tuberculoză care trec prin momente dificile, generate de un diagnostic stigmatizat, iar ulterior de impactul posibil al reacțiilor adverse ale medicamentelor.

• Însoțire la consultații și tratament mai ales în cazuri speciale, unde deplasarea este dificilă.

• Asistență în gestionarea tratamentului. Voluntarii pot ajuta la urmărirea administrării corecte a medicamentelor, conform schemelor recomandate de medici, suportul lor fiind un factor care  reduce potențialul risc de abandon al tratamentului.

• Informare despre drepturile pacienților. Voluntarii pot ajuta pacienții să cunoască, să înțeleagă și să-și apere drepturile în sistemul de sănătate, dar și să-i sprijine în obținerea serviciilor medicale de calitate.

• Sensibilizare comunității se poate realiza prin implicarea voluntarilor în organizarea de evenimente și campanii pentru a crește conștientizarea populației cu privire la tuberculoză și pentru a reduce stigmatul asociat bolii.

 

Cel mai recent raport al Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) plasează România între cele 18 state cu prioritate ridicată pentru lupta împotriva tuberculozei din Regiunea OMS Europa şi pe locul 6 ca număr absolut de cazuri anuale (după Federaţia Rusă, Ucraina, Uzbekistan, Turcia şi Kazakhstan). Deși în ultimul deceniu s-au făcut progrese semnificatove în controlul tuberculozei, țara noastră continuă să dețină cea mai mare povară a tuberculozei dintre țările UE, inclusiv cea a tuberculozei pediatrice și TB XDR (tuberculoză extensiv rezistentă la medicamente), precum și cea mai mică rată de succes a tratamentului pentru tuberculoza MDR (multidrog rezistentă).

Strategia Națională pentru Controlul Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 și Planul de acțiune prevăd acțiuni de stopare a îmbolnăvirilor de TB până în 2030 și eliminarea TB până în 2035, prin asigurarea accesului la instrumente și servicii inovatoare pentru prevenire, diagnostic rapid, tratament și îngrijire de calitate a tuturor persoanelor afectate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*