Medicii de familie acuză Guvernul că „îngroapă și mai mult” sistemul de sănătate

9 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Societatea Naţională de Medicina Familiei și Patronatele Medicilor de Familie trag un semnal de alarmă asupra crizei serviciilor medicale decontate de stat și reclamă neplata facturilor de către CNAS, precum și reducerea finanțării medicinei primare în 2024.

 

Spitalele sunt într-o criză acută de specialiști, iar sindicatele din Sănătate anunță mișcări de protest fără precedent, dar autoritățile își pasează responsabilitatea una alteia, spunând că problema va fi rezolvată, dar nimeni nu ia o decizie în acest sens.

La fel de revoltați sunt și medicii de familie, care spun că ei sunt „singura categorie socială cu veniturile pe 2024 reduse de către Guvern”.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), organizație profesională naţională a medicilor de familie al cărei obiectiv este de a contribui la asigurarea continuităţii şi coerenţei politicii de asistenţă medicală primară, transmite că deși România ocupă „cele mai ruşinoase locuri când vine vorba despre starea de sănătate, guvernanţii găsesc că este momentul să îngroape şi mai mult, dacă se putea, sistemul sanitar, prin scăderea finanţării medicinei de familie, prin îngroparea medicilor de familie în activităţi birocratice inutile, prin menţinerea unui sistem informatic nefuncţional”.

 

Totodată, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) transmite că medicii de familie sunt afectați de neplata și plata cu întârziere a serviciilor medicale acordate în ultimele luni, din cauza epuizării fondurilor alocate asistenței medicale primare și solicită Parlamentului, Guvernului și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să le comunice „de urgență, care este motivul acestor restanțe și al epuizării fondurilor alocate asistenței medicale primare și care sunt măsurile concrete adoptate pentru achitarea restanțelor și repararea prejudiciilor cauzate prin întârzierile la plată”, se arată într-un comunicat al organizației patronale și spun că în caz contar se vor adresa instanțelor, pentru a-și recupera sumele restante și dobânzile penalizatoare prevăzute de legislație.

Medicii semnalează, totodată, diminuarea sumei alocate asistenței medicale primare pentru anul 2024, comparativ cu suma alocată în 2023, și cer să li se spună „care a fost raționamentul ce a stat la baza diminuării bugetului pentru asistența medicală primară și cum a fost fundamentată propunerea CNAS” și să li se comunice, până cel târziu la 15 ianuarie, „noile valori ale punctului în asistența medicală primară, valabile pentru perioada februarie – decembrie 2024”.

 

Potrivit SNMF, într-un sistem sanitar nefuncţional, cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autorităţile „au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 faţă de anul 2023, deşi noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populaţia generală şi care putem interveni în starea de sănătate a întregii populaţii”.

Medicii de familie atrag atenția guvernanților că deși fiecare pacient din România are dreptul să aibă acces la serviciile de medicină de familie, în contextul în care deja există „un deficit major de medici de familie, diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menţionate mai sus, va agrava şi mai mult acest deficit, totul, în contextul în care Centrele de Permanenţă funcţionează cu bani aduşi de acasă de colegii noştri, ei nefiind încă plătiţi pentru perioada octombrie – decembrie, iar suspendarea activităţii în aceste centre ar bloca Unităţile de Primiri Urgenţe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%. Drept urmare, este imperios necesar ca guvernanţii să adopte măsuri care să remedieze aceste situaţii şi nicidecum să reducă drastic finanţarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate”, se arată într-un comunicat remis presei de SNMF.

 

Medicii subliniază căîntrebarea pe care autorităţile şi-o pun periodic, mai ales în anii electorali, «de ce sunt zone fără medici de familie?», are un răspuns simplu: pentru că nu îşi doresc să aveţi medici de familie, pentru că nu îşi doresc ca populaţia să beneficieze de servicii decontate la medicul de familie. România ocupă cele mai ruşinoase locuri când vine vorba despre starea de sănătate şi, în aceste condiţii, guvernanţii găsesc că este momentul să îngroape şi mai mult, dacă se putea, sistemul sanitar, prin scăderea finanţării medicinei de familie, prin îngroparea medicilor de familie în activităţi birocratice inutile, prin menţinerea unui sistem informatic nefuncţional”.

SNMF apreciază că autoritățile de la noi fac un „joc dublu” interesant, în faţa autorităţilor internaţionale (care ştiu că prima verigă pentru salvarea sistemului şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei este medicina de familie), fac promisiuni şi îşi iau angajamente dar, în realitate, aceste angajamente rămân doar pe hârtie şi nu pot fi implementate. „Birocraţia a rămas aceeaşi în medicina primară, deşi există mijloace identificate de reducere a acesteia, ceea ce ne face să ne întrebăm: de ce şi pentru ce se doreşte acest blocaj?”, susține SNMF.

 

Dr Dina Mergeani

„Cum să explicăm altfel faptul că autorităţile au decis decimarea fondului alocat asistenţei medicale primare? Să fie asta o strategie bine pusă la punct pentru slăbirea medicinei de familie şi, implicit, a accesului populaţiei la servicii medicale? Sau este strategia Guvernului de a «stimula» tinerii medici să aleagă să profeseze ca medici de familie? Dacă destabilizezi baza piramidei, până la urmă, cade şi vârful. Să nu uităm că medicina primară a fost supusă subfinanţării de ani de zile, nefiind corelate veniturile cabinetelor cu creşterile salariale meritate ale medicilor din sistemul bugetar, creându-se astfel în interiorul sistemului medical o discriminare ce a fost sesizată şi de instituţia Avocatul Poporului, într-un document rămas fără răspuns şi până astăzi”, este semnalul de alarmă transmis de SNMF care își exprimă speranța că decidenţii politici din România vor avea înţelepciunea de a nu afecta şi mai grav situaţia sistemului de medicină de familie printr-o reducere a finanţării lui, contribuid astfel la colapsul acestui segment medical.

 

Dr Rodica Tanasescu

Mai mult, medicii de familie le atrag atenția decidenților că vor răspunde în faţa populaţiei României în legătură cu asigurarea nediscriminatorie a accesului la serviciile de asistenţă medicală primară și îndeamnă pacienții să-și ceară drepturile.

Dragi pacienţi, cereţi-vă drepturile – accesul nediscriminatoriu la serviciile medicale, pentru că, încet, dar sigur, veţi rămâne singuri! Deja aproape un sfert dintre medicii de familie au peste 65 de ani, colegi care încă profesează şi se încăpăţânează să supravieţuiască, deşi nu ştim însă cât vor mai rezista, iar în locul lor nu vine nimeni în astfel de condiţii!

Federația patronatelor medicilor de familie avertizează că nerezolvarea problemelor menționate poate duce la „prăbușirea sistemului medical pornind de la fundamentul lui, asistența medicală primară, cu efect negativ asupra pacienților”.

„Stimaţi guvernanţi, vrem cu toţii să facem economie, dar nu de la sănătate şi educaţie!”, este mesajul transmis public, de medicii de familie, autorităților.

 


Adaugati un comentariu


 

*