Secretarul de stat Adriana Pistol coordonează Grupul de lucru care va reforma medicina primară

8 august 2022 | 0 comentarii |

Grupul de lucru se va întruni săptămânal, pentru a analiza documentele realizate pentru fiecare din obiectivele stabilite, iar în funcție de necesități va apela și la alte organizații sau persoane cu expertiză în domeniu.

 

Prima ședință a Grupului tehnic de lucru pentru elaborarea planului de măsuri necesare reformării asistenței medicale primare a avut loc luni, la sediul Ministerului Sănătății. Prima ședință a fost condusă chiar de ministrul Alexandru Rafila, dar secretarul de stat Adriana Pistol, va coordona activitatea grupului, transmite ministerul.

Aceeși sursă subliniază că „dezvoltarea serviciilor de asistență medicală primară, atât preventive cât și curative, creșterea accesului populației la acest tip de servicii, reducerea birocrației și o politică pe termen mediu privind dezvoltarea resurselor umane în asistența medicală primară reprezintă condiția esențială pentru asigurarea accesului universal la servicii de sănătate”.

Ministrul Rafila a anunțat încă de săptămâna trecută că se va constitui acest Grup de lucru și că este „o încercare importantă, prin care „să putem să venim cu o soluţie referitoare la rezolvarea problemei asistenţei medicale primare din mai multe puncte de vedere”.

 

Cu siguranță, medicii de familie au venit cu „lecțiile făcute” și au prezentat propunerile lor pe care le tot transmit, de luni și chiar de ani de zile, în special referitoare la finanțarea medicinei primare și la debirocratizare, dar Ministerul Sănătății nu spune ce s-a discutat în prima ședință de lucru a Grupului tehnic.

Precizează însă că că alături de reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), grupul include reprezentanți ai Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF), ai Comisiei consultative de medicină de familie a Ministerului Sănătății și ai organizațiilor pacienților cu boli cronice sau cu activitate relevantă în activitățile de prevenție. Din grup nu par să facă parte însă reprezentanți ai Colegiul Medicilor și Patronatului Medicilor de Familie, deși ambele organizații sunt direct implicate în activitatea medicilor de familie…

Grupul de lucru se va întruni săptămânal pentru a analiza documentele realizate pentru fiecare din obiectivele menționate și va apela în funcție de necesități și la alte organizații sau persoane cu expertiză în domeniu”, menționează Ministerul Sănătății.

Rămâne de văzut și cât de tehnică va ști să fie Adriana Pistol și cum va coordona grupul…

 

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) transmite însă că o soluție pentru reformarea medicinei primare ar fi o finanțare anuală de 5 miliarde de lei pentru cabinetele de medicina familiei, în condițiile în care, pentru anul în curs au fost aprobate 3,6 miliarde de lei. FNPMF subliniază că i s-a solicitat premierului Nicolae Ciucă încă din martie o întâlnire cu organizaţiile medicilor de familie pentru a discuta despre bugetul asistenţei medicale primare în anul 2022.

,,Fără un buget rectificat la 5 miliarde de lei pentru medicina de familie, cabinetele nu îşi vor putea susţine activitatea până la sfârşitul anului 2022, nu vor putea dezvolta noile servicii medicale necesare pacienţilor români şi refugiaţi de pe teritoriul Ucrainei, solicitate şi de Ministerul Sănătăţii – România şi CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în baza Programului bazat pe rezultate în sistemul de sănătate, semnat de Guvernul României cu World Bank Romania. Domnule premier, Guvernul României cere performanță, calitate, ore suplimentare şi foarte multe servicii gratuite cabinetelor de medicina familie, fără a oferi susţinerea financiară şi respectul necesare”, precizează Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

 

Rectificarea bugetară din luna august este așteptată cu interes de medicii de familie, care spun și ce ar putea face dacă bugetul anual alocat de Guvernul României pentru cele 9.800 de cabinete ar fi de 5 miliarde de lei anual.

,,Ar putea crea locuri de muncă, angajând o persoană care să răspundă la telefon pentru programări, informații, să preia, copieze sau scaneze documentele cu care pacienţii vin din alte unităţi medicale, sau să ajute pacienţii să completeze documentele solicitate de autorități când solicită anumite servicii în cabinetele de medicina familiei, să sune pacienții să le amintească de controalele preventive sau că nu s-au programat pentru rețeta lunară sau monitorizarea periodică a bolii cronice şi multe altele. Fără finanțare adecvată nu putem face mai mult şi nici susține cabinetele în fața valului de scumpiri şi taxe crescute”, arată FNPMF.

Bugetul alocat medicinei de familie poate fi rectificat de Guvern în următoarele săptămâni, cred medicii de familie, însă aceștia se întreabă dacă există și voință politică pentru acest lucru.

 


Adaugati un comentariu


 

*