Sindicaliștii din Sănătate ies în stradă. Pichetează Ministerul Finanțelor

17 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Liderii Federaţiei Sanitas au declarat după discuțiile avute miercuri, cu premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că vor renunţa la proteste doar atunci când toți angajații din Sănătate și Asistență socială vor avea salariile majorate cu 20%.

 

Sursă foto: Sanitas

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au participat, miercuri, la ședința Consiliului Național al Federației Sanitas, organizat la un hotel din București, unde principalele probleme aduse în discuție au fost nemulțumirile sindicaliștilor anunțata grevă generală care a fost anunțată pentru luna februarie, precum și faptul că, deocamdată, statul nu prea are posibilități financiare pentru le satisface revendicările, în principal, de natură salarială.

În decembrie anul trecut, Federaţia Sanitas a anunţat deschiderea conflictului de muncă, iar ulterior a anunțat că în februarie vor intra în grevă, dacă Guvernul nu va acorda întregului personal medical din sistemul public, personal nemedical (TESA), personal auxiliar, contractual sau funcţionari publici din DSP, precum şi salariaţilor de toate specialităţile din domeniul asistenţei sociale, drepturile neacordate până acum.

 

Sursa foto: Sanitas

Premierul nu a făcut nicio declarație la ieșirea de la întâlnirea cu reprezentanții Sanitas, dar acești spun că deși nu li s-a oferit nicio certitudine, ei cred că se vor găsi soluții și spun că sunt bani la buget, doar că trebuie corect și echitabil valorificați.

Potrivit unui comunicat al Consiliul Național al Federației SANITAS din România, premierul a afirmat că își dorește menținerea unui „dialog onest și aplicat pentru fiecare problemă semnalată, pentru a asigura resursele de personal și finanțare de care sănătatea are nevoie, dar pentru a fi eficiente, măsurile trebuie să fie etapizate în funcție de urgență și de resursele pe care le avem la dispoziție. Sistemul medical și sanitar din România trebuie să ajungă la parametrii optimi și să răspundă nevoilor și așteptărilor românilor. Din păcate, deficiențele acumulate în ani de zile nu pot fi corectate dintr-o dată. Cu un plan precum PNRR, cu acces la finanțări de la Banca Europeană de Investiții, România are o șansa unică de a redresa inclusiv sistemul medical, dar și de a-l pune pe un traseu normal care să nu mai poată fi deraiat. Dialogul permanent este soluția pentru ca problemele să fie corectate cât mai devreme”.

 

Leonard Barascu

Leonard Bărăscu, liderul Federației Sanitas, a afirmat la finalul întâlnirii că premierul nu le-a făcut promisiuni concrete dar a spus că „va fi creștere salarială, acei 20 %, mâine, poimîine sau la sfârșitul lui martie. Dar dați-mi voie, citez pe domnul premier: «dați-mi voie să trag o linie o dată pe săptămână cu voi sau o dată pe lună, să văd unde ajungem cu banii pe care vi-i pot oferi în continuare»”.

Sindicaliștii spun că i-au prezentat premierului „cam toate problemele pe care le-am identificat în sistemele de sănătate şi asistenţă socială, dar principala noastră revendicare este mărirea salariilor cu cel puţin 20% pentru toate categoriile profesionale, inclusiv TESA. Dacă nu vom obţine această mărire, suntem hotărâți să ajungem la acea grevă generală”, a completat liderul Sanitas, care a afirmat că speră „să n-ajungem la forma finală, adică la grevă”, iar guvernanții să găsească resursele necesare soluționării revendicărilor salariaților din Sănătate și Asistență socială care de ani de zile sunt nedreptățiți și discriminați, fiind excluși de fiecare dată de la acordarea unor drepturi care li se cuvin.

 

Iulian Pope

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a subliniat că federaţia sindicală este în interiorul unui calendar de proteste deja anunţat, iar joi, 250 de membri Sanitas vor picheta Ministerul Finanțelor, lunea viitoare se va picheta Ministerul Muncii, apoi Ministerul Sănătății și va urma un mare miting la Bucureşti cu peste 10.000 de oameni, dacă nu se găsesc soluții până la 1 februarie.

„Astăzi avem Consiliul Naţional, cel îndreptăţit să modifice, să corecteze, să adapteze programul de acţiuni sindicale. Avem promisiunea prim-ministrului, de astăzi, în cadrul Consiliului Naţional, că vom discuta pe cererile noastre. Așa cum i-am anunţat şi pe reprezentanţii Guvernului, nu renunţăm la principala noastră solicitare: 20% pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar. Asta este principala noastră cerere, restul lucrurilor le putem discuta, rezolva în perioada următoare”, a declarat Pope, subliniind că angajaţii din Sănătate sunt salarizaţi „foarte prost”, iar cu excepția câtorva „vârfuri”, cam 70 – 80% dintre lucrătorii din sistemul sanitar au salarii foarte mici.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că „ceea ce preocupă – și cred că lucrul ăsta este foarte important de rezolvat în perioada următoare – este legat de discrepanțele salariale pe diferitele categorii. Și această aliniere a salariilor este esențială. Primul ministru a solicitat formarea unei delegații din partea sindicatului Sanitas, probabil că și alte sindicate vor adera la această delegație, încât reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului de Finanțe și nu în ultimul rând ai Ministerului Muncii să poată să aibă discuții concrete în perioada următoare pentru fiecare din aceste categorii și despre nivelurile de salarizare, care în momentul de față sunt într-adevăr discordante și creează probleme și nemulțumiri”.

Ministrul Sănătății a mai spus că „în limita competețelor pe care le are, Ministerul Sănătății va aveni cu propuneri concrete privind nivelurile de salarizare”, dar a ținut să precizeze că Ministerul Sănătății este partenerul de dialog al organizațiilor sindicale, însă majorările salariale sunt acordate în Guvern. „Tocmai de aceea premierul a propus organizarea crearea unei delegații comune cu Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor”, a punctat Alexandru Rafila.

 

Federaţia Sanitas a anunţat încă din 11 ianuarie că s-au strâns semnături pentru deschiderea conflictului colectiv de muncă în sănătate şi asistenţă socială, iar principale revendicare este creşterea cu 20% a veniturilor tuturor categoriilor de angajaţi din domeniu.

Iulian Pope a precizat că sindicaliștii nu sunt dispuși să renunțe la proteste dacă Executivul le va oferi o creștere salarială mai mică de 20%, cât au cerut, subliniind că „fiecare categorie din sistemul sanitar merită mai mult decât este plătită astăzi. (…) În seara asta va fi constituit grupul de lucru cu reprezentanţii celor trei ministere. De mâine ne apucăm de treabă, avem întâlniri, ne uităm pe cifre, ne uităm pe tot ce înseamnă salarizare, ascultăm toate opiniile şi trebuie să găsim o soluţie pentru lucrătorii din sistemul sanitar, suntem obligaţi să facem asta”, a conchis Pope

 


Adaugati un comentariu


 

*