Atenționare OMS: A crescut alarmant numărul de cazuri de rujeolă

24 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

În România, 3.746 de cazuri au fost confirmate cu rujeolă în luna ianuarie a acestui an, din care aproape 400 de cazuri numai în ultima săptămână. 

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o nouă avertizare privind „creșterea alarmantă” a numărului de cazuri de rujeolă în Europa. Aproximativ 42.200 de cazuri au fost raportate de statele membre în 2023, de aproape 45 de ori față de 941 de cazuri în 2022. Dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru a limita răspândirea bolii, este de așteptat ca tendința ascendentă să se mențină, a atras atenția Biroul OMS pentru Europa într-un comunicat, facând apel la intensificarea campaniei de vaccinare.

Cea mai afectată țară din Regiunea OMS Europa, care include 53 de țări din Europa, Israel și Asia Centrală, este Kazahstan, unde  în 2023 au fost 13.677 de cazuri, cu o incidență de 639 de cazuri la 1 milion de locuitori. Totodată, Marea Britanie, unde rujeola a fost considerată eradicată în 2021, înregistrează cea mai mare recurență într-o țară din Europa de Vest, anul acesta raportând deja 183 de cazuri. Peste 3,4 milioane de copii cu vârsta sub 16 ani din sunt nevaccinați și expuși riscului de a îmbolnăvire.

Focare de rujeolă au existat și în Franța și Austria, iar Ministerul Sănătății din România a declarat epidemie națională de rujeolă, în decembrie 2023.

 

Copiii, cei mai expuși

 

Două din cinci cazuri au fost la copii cu vârsta cuprinsă între unu și patru ani, în timp ce unul din cinci au fost în rândul persoanelor de 20 de ani și peste, se menționează în comunicat. Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă, care se transmite prin aer și se răspândește ușor atunci când o persoană infectată respiră, tusește sau strănută. Poate provoca boli severe, complicații și chiar moarte. Boala poate afecta pe oricine, dar este cea mai frecventă la copii. Simptomele includ febră mare, tuse, secreții nazale și erupții cutanate pe tot corpul.

„Vaccinarea este singura modalitate de a proteja copiii de această boală potențial periculoasă. Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea și a preveni răspândirea în continuare”, a atras atenția dr. Hans Henri P. Kluge, director regional OMS pentru Europa.

 

Rujeola, unul dintre efectele post Covid-19

 

Experții OMS consideră că reapariția rujeolei este în mare parte atribuită unei acăderi a acoperirii vaccinale, în perioada pandemiei de Covid-19. În Regiunea Europeană a OMS, peste 1,8 milioane de sugari au ratat vaccinarea împotriva rujeolei între 2020 și 2022, din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare, resursele fiind deviate către eforturile de răspuns la Covid-19. Informarea greșită cu privire la siguranța vaccinurilor a dus, de asemenea, la o scădere a ratei de vaccinare.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra performanţelor sistemului de vaccinare în cursul acestei perioade, ducând la o acumulare de copii nevaccinaţi sau insuficient vaccinaţi”, se arată în comunicat.

„Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea și a preveni răspândirea în continuare. Este vital ca toate țările să fie pregătite să detecteze rapid și să răspundă în timp util la focarele de rujeolă, care ar putea periclita progresul către eliminarea rujeolei”, a spus Dr. Kluge.

 

Rujeola în România 

 

Pentru a o bună imunitate populațională, este important ca cel puţin 95% dintre copii să fie vaccinaţi, pentru evitarea eventualelor focare, atunci când virusul este importat. În 2022, doar 92% dintre copiii europeni au primit o a doua doză de vaccin.

În România, Institutul Naţional de Sănătate Publică informează că, în perioada 1 ianuarie 2023 – 21 ianuarie 2024, s-au confirmat 3.746 de cazuri de rujeolă, fiind înregistrate şi patru decese. În ultima săptămână s-au înregistrat 393 de cazuri noi. Trei decese au fost înregistrate în cursul anului trecut, iar cel de-al patrulea a fost raportat, în perioada 8 – 14 ianuarie, la un copil în vârstă de 1 an, nevaccinat antirujeolic, din judeţul Giurgiu, având următoarele comorbidităţi: insuficienţă respiratorie cronică restrictivă, hidrocefalie, tetrapareză spastică, retard neuropsihomotor.

Cele 3.746 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 36 de judeţe şi în Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat judeţele Mureş – 819, Braşov – 801, Cluj şi Giurgiu – câte 204 şi în Bucureşti – 526.

 

Vaccinarea salvează vieți

 

Vaccinările împotriva rujeolei sunt sigure și rentabile, dau asigurări medicii. Vaccinările pentru prevenirea bolii au evitat 56 de milioane de decese între 2000 și 2021.

Copiii trebuie să primească două doze de vaccin antirujeolic sau vaccin combinat ROR (rujeolă, rubeolă, oreion) pentru a se asigura că sunt imuni.

Prima doză se administrează de obicei la vârsta de nouă luni în țările în care rujeola este frecventă și la 12-15 luni în alte țări. O a doua doză trebuie administrată mai târziu în copilărie, de obicei la 15-18 luni.

În România, unde Ministerul Sănătății a declarat, pe 5 decembrie 2023, epidemie de rujeolă la nivel național, au fost vaccinați cu ROR, 46.278 de copii, din care 7.758 cu vârste între 9 şi 11 luni, în perioada 6 decembrie 2023 – 21 ianuarie 2024, conform datelor Registrului Electronic Național de Vaccinări (RNEV).

 


Adaugati un comentariu


 

*