România ar putea găzdui un Centru de excelență al OMS Europa la București

22 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un Memorandumul prin care dă „undă verde” constituirii grupului de lucru interinstituţional care se va ocupa de pregătirea înfiinţării unui Centru de Excelenţă al Biroului Regional pentru Europa al OMS la Bucureşti.

 

Propunerea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care anunța săptămâna trecută, după participarea la cea de-a 72-a Reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, că a propus înființarea unui Centru regional de excelență al OMS în domeniul comportamentelor și elementelor culturale care influențează sănătatea, exprimând disponibilitatea României pentru găzduirea acestuia, pare să se concretizeze.

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 21 septembrie 2022, Memorandumul pentru aprobarea constituirii grupului de lucru interinstituțional pentru înființarea unui Centru de Excelență al Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la București, în România, transmite Ministerul Sănătății.

Documentul aprobă crearea unui grup interinstituţional, la nivel de secretar de stat sau asimilat cu această funcţie, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii, pentru avansarea propunerilor de organizare şi funcţionare a unui Centru de Excelenţă ca organism al OMS Europa”, informeză MS.

Grupul de lucru va cuprinde reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului, RAPPS şi ai Departamentului Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, iar la şedinţele acestuia pot participa şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, menționează MS.

 

Constituirea unui Centru regional de excelenţă în România reprezintă o parte a iniţiativei OMS Europa dedicată evaluării impactului elementelor comportamentale şi culturale asupra sănătăţii. OMS urmăreşte furnizarea de expertiză în acest domeniu Statelor Membre.

Înţelegerea perspectivelor care pot ajuta la construirea unei culturi a sănătăţii vor permite populaţiei să dezvolte comportamente preventive, să facă alegerile corecte în viaţa de zi cu zi şi în modul în care utilizează serviciile de sănătate”, arată MS, care precizează că iniţiativa urmăreşte:

– sprijinirea ţărilor interesate, precum şi a structurilor regionale şi subregionale, pentru a identifica oportunităţi de adoptare şi creare de bune practici în
promovarea unei culturi a sănătăţii

– să producă un compendiu de bune practici pentru a face politicile, procesele, procedurile şi reglementările adecvate cultural, centrate pe oameni şi uşor de
utilizat, cu accent deosebit pe includerea informaţiilor despre experienţa pacientului în elaborarea politicilor

– înfiinţarea unui centru de resurse pentru cercetările emergente privind factorii comportamentali şi culturali care afectează comportamentul în ceea ce
priveşte sănătatea.

 

Având în vedre că actualul ministru român al Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a fost, mulă vreme, reprezentantul României la OMS, iar în 2017-2018 a făcut parte chiar din Comitetul Executiv al OMS, iar săptămâna trecută, la reuniunea Biroului General al OMS pentru Europa, de la Tel Aviv, secretarul de stat în MS Adriana Pistol a fost aleasă membru în în Comitetul Permanent al OMS Europa, este posibil ca România să fie aleasă pentru a găzdui Centrul de excelență propus de Rafila.

Asta s-ar putea întâmpla dacă nu cumva se va repeta istoria găzduirii Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), după Brexit, când România și-a depus candidatura și autoritățile de atunci chiar susțineau că există șanse mari pentru asta. În ciuda tuturor demersurilor facute și a puternicului lobby făcut peste hotare, candidatura României aproape că nu a contat, țara noastră fiind eliminată din cursă încă după prima fază a votului. În final a câștigat Olanda, iar sediul EMA găzduit anterior de Marea Britanie, la Londra, a fost relocat la Amsterdam.

Prezenţa în capitala României a unui astfel de Centru regional de Excelenţă este o recunoaştere a împlicării ţării noastre în dezvoltarea politicilor de sănătate publică la nivel internaţional şi contribuie la creşterea prestigiului României”, se subliniază în comunicatul MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*