Sistem modern de eHealth și telemedicină pentru SJU Buzău

2 august 2023 | 0 comentarii |

Proiectul, în valoare de aproape 4,5 milioane de lei, a fost aprobat de consilierii județeni și va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu contribuția Consiliului Județean Buzău.

 

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, unitate sanitară cu paturi care asigură servicii medicale (preventive, curative și de recuperare), având 910 paturi pentru internare continuă, 45 de paturi pentru internare de zi și o structură complexă atât în sistem spitalicesc cât și în ambulatoriu, a solicitat Consiliului Județean, în subordinea căruia funcționează din punct de vedere administrativ, aprobarea unui nou proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Noul proiect, care vizează promovarea realizării unui Sistem modern de eHeath și telemedicină la nivelul unității medicale, a fost aprobat în ședința ordinară pe luna iulie, a Consiliului Județean.

În contextul în care tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în domeniul medical a devenit indispensabilă în zilele noastre, SJU Buzău solicită aprobarea proiectului, în vederea creșterii calității și siguranței îngrijirii pacientului. „Noi tehnologii şi servicii digitale pentru sistemul medical, cum ar fi cele bazate pe cloud, big data, servicii mobile şi IoT, au potenţialul de a modifica fundamental furnizarea şi accesul la îngrijirile de sănătate şi creează noi tipuri de cerinţe şi solicitări din partea utilizatorilor, fie ei pacienţi, specialişti în domeniul medical, furnizori de tehnologii şi servicii medicale sau personal administrativ”, se precizează în expunerea de motive.

 

Asistența financiară nerambursabilă disponibilă în cadrul PNRR reprezintă soluția optimă de dezvoltare a unor module informatice noi, care să deservească activitatea unității sanitare, prin demararea unui proces de digitalizare și prin instruirea personalului tehnic la nivelul SJU Buzău, susține unitatea medicală.

Un beneficiu semnificativ adus de eHealth unității sanitare este reprezentat de înregistrările medicale electronice, ce permit accesul facil la istoricul medical, tratamentele, imunizările, alergiile etc. pacienţilor, ce simplifică activitatea întregului personal medical şi auxiliar. În plus, finanțarea proiectului propus pentru Spitalul Județean de Urgență Buzău vizează dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, dezvoltarea unor module informatice noi care să deservească activitatea unităților sanitare prin demararea unui proces de digitalizare, prin achiziționarea și instalarea echipamentelor necesare (echipamente IT, echipamente pentru comunicații, și echipamente conexe, inclusiv licențe), migrarea de date către noi sisteme și infrastructuri, dezvoltare de aplicații informatice aferente, dar și prin instruirea personalului tehnic la nivel local”, se menționează în solicitarea de aprobare a proiectului.

 

Prin acest proiect se dorește adaptarea infrastructurii existente la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău și propune investiții pentru îmbunătățirea rețelelor de comunicații; implementarea și/sau îmbunătățirea software-ului clinic și nonclinic și a interoperabilității.

Proiectul propus spre finanțare conține referințe privind modul în care se va realiza:

– Digitalizarea interacțiunii cu terți – prin terț se înțeleg diferite entități cu care Instituția/Unitatea sanitară intră în contact: pacienți, societăți comerciale etc;

– Digitalizarea fluxurilor interne specifice și instituționale (suport) / digitalizarea proceselor;

– Pregătirea sistemului pentru interoperabilitate cu alte instituții/unități sanitare respectiv pentru integrare/consolidare și replicare date;

– Cursuri de formare pentru angajați.

Autentificarea utilizatorilor (pacienți, angajați, societăți comerciale etc.) la serviciile digitale se va efectua prin intermediul unor mijloace de identificare electronică de nivel 12 de asigurare cel puțin substanțial, așa cum acestea sunt definite de Regulamentul (UE) 2014/910.

Pregătirea sistemului pentru interoperabilitate cu alte instituții/unități sanitare, respectiv pentru integrare/consolidare și replicare date este necesar pentru ca soluțiile alese să permită schimbul de date cu sisteme informatice externe precum cele ale CNAS (PIAS, DES, CEAS), CNPAS, etc prin intermediul unor interfețe de tip REST API.

 

Prin implementarea acestui proiect se preconizează îmbunătățirea rețelelor de comunicații și implementarea și/sau îmbunătățirea software-ului clinic și nonclinic și a interoperabilității. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi atât Spitalul Județean de Urgență Buzău și secțiile exterioare acestuia cât și pacienții/comunitatea locală, prin creșterea siguranței serviciilor medicale la care au acces în cadrul unității medicale și în secțiile exterioare acestuia, iar indirect va putea beneficia de aceste servicii ântreaga populație a României (22.174.693 locuitori la 1 ianuarie 2020), conform informațiilor furnizate pe site-ul Institutului Național de Statistică.

Valoarea totală a proiectului este 4.465.177,50 lei (inclusiv TVA), din care 4.408.057,50 lei reprezintă suma eligibilă (inclusiv TVA) decontată din PNRR, iar diferența reprezintă contibuția Consiliului Județean.

Dată limită de depunere a aplicației este 25 august 2023, ora 16:00; iar data limită de implementare este 30 aprilie 2025.

 


Adaugati un comentariu


 

*