Percepții diferite ale sindicaliștilor din Sănătate despre negocierile cu Guvernul

5 februarie 2024 | 0 comentarii |

Cele două federații sindicale reprezentative din Sănătate spun că în urma negocierilor de astăzi, s-a ajuns la unele înțelegeri, dar până când revendicările lor nu vor fi soluționate, transpuse într-un act normativ și alicate, nu vor renunța la proteste.  

 

Negocierile Federației Sanitas și Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” cu premierul Marcel Ciolacu și unii membri ai Guvernului s-au încheiat în mai puțin de o oră și jumătate, dar nu s-a ajuns la o concluzie definitivă și vor continua în perioada următoare, iar cele două federații sindicale reprezentative care au participat la negocieri au avut reacții diferite, după participarea la negocieri.

Sindicaliștii Sanitas par să fie parțial mulțumiți de oferta Guvernului și spun că vor continua „discuțiile” cu reprezentanții ministerelor, pentru a lămuri problemele care sunt încă neclare, dar reprezentanții „Solidaritatea Sanitară” s-au declarat nemulțumiți că Guvernul, deși a anunţat inițial „o creştere a veniturilor medii salariale cu 20%, constatăm că nu mai este adevărat”, iar pe modelul pe care-l doreşte Guvernul, creșterea „ar fi doar de 13,9%”, așa că vor continua protestele.

 

Creșterea salariilor cu 15%, în două tranșe

 

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas spun că s-a convenit asupra unei creşteri a salariilor de bază cu 15 % în două tranşe, care urmează să fie acordate din lunile martie şi iunie, pe lângă cei 5% acordaţi întregului sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024, dar „discuţiile continuă.

„Sunt multe date de aflat pe care încă nu le avem de la celelalte ministere, câţi oameni sunt, câte persoane vor trebui să primească. Nu avem nici sume totale de bani în care să zici să te încadrezi sau să creezi acel 20% cât ar fi la fiecare. Şi aşteptăm acele comisii pe care le-am înfiinţat, a fost, deja, una la Ministerul Sănătăţii. Important este că vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci, salariile de bază vor creşte în următoarea perioadă cu cei 5% pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul”, a declarat Leonard Bărăscu, liderul Sanitas.

 

Greșeală de interpretare

 

În opinia președintelui Sanitas, referirea la anvelopa salarială este o „greşeală de interpretare. Nu anvelopa salarială, care e uriaşă, nici nu ne-am referit la ea. Guvernul dă cei 5% pentru toată lumea la salariul de bază. Vor primi colegii noştri banii din 15 februarie, luna asta. Apoi, încă 15% în două tranşe, pe care nu le-am stabilit ca procent şi care se vor aplica la toată lumea, inclusiv la asistenţa socială”, a explicat Bărăscu.

Tranşele sunt bătute în cuie, martie şi iunie. E un lucru pe care l-am tranşat acum. Am spus că sunt două tranşe, nu neapărat egale. Este important să vedem impactul. Nu avem toate datele la momentul acesta, sistemul sanitar e mare. Avem doar datele din subordonatele Ministerului Sănătăţii şi spitalele subordonate autorităţilor locale. Nu avem celelalte date, care însumează aproape 20.000 de oameni”, a completat prim-vicepreşedintele federaţiei, Iulian Pope.

 

Oferta Guvernului, „inferioară” celei de săptămâna trecută 

 

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” au transmis însă că în continuare consideră „oferta guvernului insuficientă” și că la discuțiile de luni „am încercat să găsim mai multe mecanisme de finanţare a creşterilor salariale”, dar discuțiile nu s-au finalizat cu un acord.

În fapt, oferta guvernului a fost inferioară celei pe care a făcut-o publică în cursul săptămânii trecute, atunci când declarațiile publice se refereau la creșterea cu 20% a întregii anvelope salariale. Creșterea doar a anvelopei salariilor de bază cu 15% înseamnă de fapt o creștere în medie cu doar 10,5% a veniturilor salariale în sănătate. Dacă adăugăm creșterea medie de doar 3,4% de la 01 ianuarie 2024 a venitului salarial (corespunzătoare unei creșteri de 5% a salariului de bază), ajungem în realitate la 13,9% creștere a venitului mediu. Acesta este procentul real de creștere de venit salarial și nu 20% cum eronat se vehiculează! În aceste condiții, toate formele de protest anunțate de Federația «Solidaritatea Sanitară» vor continua!”, a transmis Viorel Rotilă, lider și negociatror al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

Protestele continuă

 

Sindicaliștii „Solidaritatea Sanitară” spun că își vor continua „programul de proteste, care include şi pregătirea pentru greva generală. Întâi parcurgem programul de proteste care include toate avertizările prealabile, care include câteva rânduri de pichetări. Pe data de 11 martie e programat un miting în Piaţa Victoriei, după care se ia decizia privind greva generală în funcţie de numărul de angajaţi din Sănătate care au semnat pentru grevă”, a afirmat Viorel Rotilă, care a precizat că nu ştie dacă sindicaliştii de la Federaţia Sanitas vor participa la mitingul din 11 martie. „Deşi avem o înţelegere comună, încă nu ne-am aşezat pe acelaşi punct de vedere în privinţa ofertei Guvernului. Rămâne să vedem mai departe. Membrii noştri de sindicat vor analiza oferta, ai dumnealor o vor analiza şi vor decide”, a adăugat Rotilă.

„Solidaritatea Sanitară” a notificat Guvernul, pe 1 februarie, asupra intenţiei declanşării grevei „împotriva politicii sociale şi economice” în sectorul medical, după care a pichetat Ministerul Muncii, timp de două ore. Pe 8 februarie este programată o nouă pichetare, la Ministerul Sănătății.

 

Personalul TESA acuză Guvernul de „discriminare”

 

Personalul TESA din domeniul sanitar susține că majorarea făcută „în bloc” pentru toţi angajaţii din sănătate nu ar face decât să perpetueze inechitățile salariale din sistem și i-ar avantaja tot pe angajații care au deja salarii mari. „Propunerea de majorare a salariilor cu 20% pentru întregul personal din sănătate, deşi pare a fi un pas în direcţia corectă, poate conduce la perpetuarea acestor inechităţi. O astfel de abordare uniformă nu ţine cont de disparităţile existente şi poate duce la o nouă formă de discriminare”, susţin angajaţii TESA din spitale, care subliniază că personalul TESA „a fost cel mai afectat de inechităţile salariale, fiind adesea neglijat”, iar o abordare uniformă „nu ţine cont de disparităţile existente şi poate duce la o nouă formă de discriminare”, în loc să recupereze din decalajul salarial faţă de personalul medico-sanitar, se arată într-un comunicat transmis luni, de Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate.

Sindicaliştii TESA consideră că este nevoie de un nou cadru legal care să asigure o distribuţie echitabilă a resurselor şi care să recunoască contribuţia tuturor angajaţilor din sectorul sanitar, pentru „funcţionarea eficientă a sistemului nostru de sănătate”.

 

Mesaj public adresat miniștrilor Sănătății și Muncii

 

În Direcțiile de Sănătate Publică există atât funcționari publici cât și personal contractual. În propunerea de ordin comun, prevăzut (obligatoriu) în OUG 128/2023 așteptat de toată suflarea din aceste instituții, importante pentru sănătatea poporului român, încă din luna decembrie 2023, ați greșit flagrant fața de chimiști, biochimisti, farmaciști, psihologi, medici, asistenți medicali, etc. Așa cum ați greșit și prin neaplicarea LEGII UNITARE de SALARIZARE, pe care o SOLICITĂM încă, tocmai pentru a elimina inechitățile și discriminările pe care le suportă intreg personalul bugetar. În consecință, aveți posibilitatea de a remedia această greșeală în timp util, înainte de punerea în aplicare, ținând cont și de propunerea Sindicatul Național «Forța Legii», sindicatul cel mai reprezentativ la acest moment în cadrul dsp-urilor din țară. Am stat în stradă 29 de zile, am așteptat peste o lună acest ordin, așa că nu ne dezamăgiți, încă odată”, este mesajul președintelui executiv al Sindicatul Național „Forța Legii”, Marius Sepi.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*