Noi negocieri între sindicatele din Sănătate, premierul Ciolacu și ministrul Rafila

5 februarie 2024 | 0 comentarii |

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) și ai Federației SANITAS vor avea o nouă rundă de negocieri cu premierul Marcel Ciolacu și Ministrul Sănărății Alexandru Rafila, la Palatul Victoria.

 

Sindicaliştii din sănătate vor negocia din nou, astăzi, la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, creşterile salariale cerute de angajații din Sănătate și Asistență socială.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a transmis că, la aceste negocieri, va susține toate revendicările deja comunicate public, așa cum se regăsesc pe site-ul dedicat grevei generale: greva-in-sanatate.ro, iar punctul minim de pornire în aceste negocieri îl reprezintă oferta inițială a Guvernului, de „creștere per total a anvelopei salariale în domeniul sanitar de 20% pentru 2024”. „Participarea la această întâlnire este o dovadă a disponibilității la negocieri, ce face parte din valorile federației, pentru a satisface așteptările legitime ale angajaților din Sănătate. În paralel, continuăm seria acțiunilor de avertizare, prealabile grevei generale, cu pregătirea acțiunilor de protest ce vor fi desfășurate în data de 8 februarie 2024, prin pichetarea Ministerului Sănătății”, se menționează în comunicat.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” a înregistrat, încă din data de 1 februarie, la Ministerul Sănătății, sesizarea privind premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă. „Așa cum se poate observa din conținutul sesizării, alături de drepturile salariale, revendicările aferente anexelor la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate se concentrează atât pe creșterea calității vieții profesionale a angajaților din sănătate, cât și pe creșterea calității”, precizează Comitetul Director al federației în comunicat.

Potrivit sindicaliștilor, în sistemul public de sănătate cheltuiala salarială totală (anvelopa salarială/fondul de salarii) include: salariile de bază, care reprezintă cca. 65% din anvelopa salarială/fondul de salarii și alte cheltuieli cu salariile, cum ar fi sporurile, alte drepturi salariale, contribuția asiguratorie pentru muncă s.a., acestea reprezentând cca. 35% din anvelopa salarială/fondul de salarii. Începând cu 01 ianuarie 2024 angajaților din sănătate le-a fost acordată o creștere a salariilor de bază cu 5%, ce reprezintă o creștere a veniturilor salariale cu cca. 3,4%. Creșterea fondului de salarii/anvelopei salariale a fost, în consecință, tot de 3,4%, transmite Federația „Solidaritatea Sanitară”, care averizează Guvernul că va continua protestele până când revendicările lor vor fi concretizate.

 

Federația SANITAS a transmis că va continua negocierile cu Executivulpână la concretizarea acestei promisiuni (a creșterii salariilor cu 20% -n.r.) într-un act normativ”, dar și un set de revendicări „altele decât cele cu caracter financiar”, care vor fi negociate cu Ministerul Sănătății.

Sistemul sanitar suferă de o lipsă acută de personal, şi aici aș vorbi în mod special de asistenți, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA, ș.a.m.d. Din fericire, noua grilă de salarizare a adus acolo unde era necesar medicul primar, poate și medicul specialist, restul, avem un medic rezident în anul 1, mai mult de 3.500 de lei în mână nu ia, un medic rezident anul IV undeva la 4.700 de lei, în contextul în care acesta face și gărzi, iar o infirmieră dintr-un ambulatoriu de specialitate, undeva la 2.400 – 2.500 de lei, iar o asistentă dintr-o secție de chirurgie dintr-un spital foarte mare nu ia mai mult de 3.800 de lei”, susțin reprezentanții Sanitas.

Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat asigurări că o mare parte din revendicările salariale cerute de sindicatele din sănătate vor fi cu siguranță rezolvate. Totodată, el a admis că există discrepanțe în salarizarea personalului care lucrează în spitale.

 


Adaugati un comentariu


 

*