Sindicaliștii din sănătate amenință cu greva generală

1 februarie 2024 | 0 comentarii |

Federația „Solidaritatea Sanitară” și Federației Sanitas și-au scos oamenii din nou în stardă și au dat Guvernului un ultimatum de 10 zile pentru a le soluționa revedicările.

 

Câteva sute de reprezentanţi ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” au protestat joi, timp de două ore, în faţa Ministerului Muncii, iar în fața Ministerului Sănătății au protestat reprezentanți ai Sanitas din toată țara. Cu toții au susținut revendicările angajaților din sistemul medical și au avertizat guvernanții că vor intra în grevă generală.

Protestatarii „Solidaritatea Sanitară” spun că politicienii au „mințit populația” despre salariile lor și spun că așa cum au notificat Guvernul încă de ieri, cu privire la declanșarea grevei împotriva politicii sociale și economice la nivelul sectorului Sănătate, dacă în zece zile nu li se vor soluționa revendicările, vor declanșa greva generală.

„NOI muncim, dar dacă ne oprim?, „Și de-i ploaie, și de-i ger, NOI venim la Minister!!!”, „Nu ne-ați mai văzut din vară, am venit plini de ocară!/ Vrem să vă reamintim, ne vrem drepturile, nu cerșim!”, „Fără dialog cu NOI!/ Duceți sistemul la gunoi! / Stăm în frig și nu plecăm/ Drepturile le-apărăm!” – sunt câteva dintre mesajele transmise de protestatri.

 

Sindicaliștii spun că „într-o formă sau alta, toate guvernele ultimilor ani, inclusiv cel actual, au reușit «performanța» de a nu rata nicio categorie profesională din sectorul public de sănătate în privința tratamentului discriminatoriu. Asistentele medicale, infirmierele și toate categoriile de personal care asigură continuitatea actului medical sunt în continuare remunerate cu sporuri la nivelul anului 2018. Personalul nemedical/ TESA este de asemenea rămas în urmă, în rândul acestor categorii de personal existând o inechitate generată de anexa din legea salarizării în care au fost încadrați. Nici medicii nu fost iertați de guvern: gărzile suplimentare le sunt plătite în continuare cu un tarif-orar de acum 6 ani”.

„Solidaritatea Sanitară” solicită respectarea drepturilor tuturor angajaților din sistemul sanitar și spun că „revenirea la normalitate în privința drepturilor salariale ale lucrătorilor din sănătate înseamnă, în primul rând, echitate și o majorare salarială ce presupune creșterea puterii de cumpărare”.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită: acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată; creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din Sănătate cu cel puțin 25% pentru anul 2024; adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății în forma stabilită cu partenerii sociali, finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor și anexelor conform obligațiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025; adoptarea măsurilor de creștere a calității vieții profesionale a angajaților din sănătate și de creștere a calității actului medical, incluzând măsuri precum recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializați în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

 

Sindicaliștii „Solidaritatea Sanitară” spun că oferta Guvernului  de creștere cu 15% a salariilor pentru medici, infirmieri și asistente nu este suficientă.

Prima dintre revendicările noastre se referă la aplicarea de facto a actualei legi a salarizării, ceea ce ar conduce la o creștere medie cu 30% a venitului salarial. Oferta Guvernului, de săptămâna trecută, de 15%, se referă de fapt doar la salariile de bază și duce la noi inechități, pentru că majorările vor fi din nou diferențiate. Deci acesta e principalul motiv pentru care noi cerem aplicarea legii salarizării, care ar conduce la o creștere medie  de 30%. Cerem, de asemenea, ca în anul 2024, creșterile de venit salarial să fie cu minimum 25% pentru toate categoriile de salariați. De la aceste procente pornim negocierea cu Guvernul și sperăm să dea dovadă de înțelepciune și să ne invite la negocieri pe drepturile de natură salarială. Noi am depus notificarea privind declanșarea grevei împotriva politicilor sociale și economice ale Guvernului. Potrivit Legii dialogului social, în urma notificării înaintate de noi ieri, întermen de 10 zile, Guvernul trebuie să ne convoace la negocieri”, a explicat Cristina Ezeh, liderul filialei Buzău a federației sindicale.

 

În paralel, la Ministerul Sănătății a avut loc protestul celor de la Federația Sanitas, care la rândul lor au amenințat Guvernul că în 10 zile va fi declanșată greva generală dacă nu se vor soluționa și nu vor fi „consfințite de documente legislative valabile” revendicările lor, de „mărire cu 20% a veniturilor pentru toți salariații din sănătate și asistență socială”. Angajații din sănătate se plâng și de faptul că au un volum prea mare de muncă, iar personalul este insuficient.

„Nu vom întrerupe presiunea creată asupra organelor de decizie prin acțiunile membrilor noștri până când nu vom vedea negru pe alb ceea ce Guvernul a promis, chiar dacă apreciem că Premierul Marcel Ciolacu a deschis calea dialogului! Vom negocia până când rezultatele obținute vor fi satisfăcătoare pentru majoritatea membrilor noștri de sindicat!”, a declarat Leonard Bărăscu, liderul Federației Sanitas, care a subliniat că, după întâlnirile de săptămâna viitoare, Consiliul Național SANITAS se va întruni din nou, pentru a analiza rezultatele negocierilor și pentru a decide pașii următori.

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat însă că cea mai mare parte a revendicărilor salariale ale protestatrilor vor fi rezolvate „cu sigutanță”.

„O să discutăm cu sindicaliştii de la Sanitas. Am discutat în fiecare zi aproape. Suntem aproape de obţinerea unui acord. Au avut tot sprijinul din partea Guvernului, a prim-ministrului Marcel Ciolacu şi cea mai mare parte a revendicărilor lor salariale cu siguranţă vor fi rezolvate”, a spus Rafila, care s-a întâlnit cu protestatarii Sanitas.

„În primul rând, personal, consider şi am ajuns la aceeaşi concluzie cu dânşii: discrepanţele în salarizarea personalului care lucrează în spitale. Există personal TESA sau alt tip de personal care are salarii foarte mici. Trebuie să găsim o soluţie pentru ei şi ulterior o mărire generală a salariilor, dacă se poate şi bazat pe performanţa profesională”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

 

Potrivit liderilor Sanitas, deocamdată există doar un acord verbal între guvern și sindicaliști, dar „după discuțiile de azi s-a stabilit și formarea unui grup de lucru care să stabilească clar care este calendarul acestor măriri salariale promise de guvern și transformarea acestor promisiuni într-un act normativ. Aceste majorări salariale vor fi făcute pentru tot sistemul, în aceleași perioadă, însă s-ar putea ca procentele să difere și asta va fi stabilit la grupul de lucru”.

Reprezentanții Federației Sanitas sunt nemulțumiți că de nerespectarea Legii salarizării nr. 153/2017 în totalitate, de condițiile de lucru, de contractele colective de muncă „care nu se respectă în întregime și de faptul că „Legile/ordonanțele sunt aplicate de fiecare spital după propria dorință, etc.”.

Sanitas, care împlinește astăzi 34 de ani de existență și are „peste 95.000 de membri”, transmite că „în ciuda puterii numerice pe care o avem, politicul nu este întotdeauna dispus să discute cu noi. Cu toate acestea, am continuat să milităm și nu ne vom opri din a reprezenta interesele membrilor noștri”.

 

Sursă foto: Solidaritatea Sanitară / Sanitas / Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*