Județul Buzău, apreciat la nivel înalt, la Bruxelles

1 februarie 2024 | 0 comentarii |

Aprecierile au venit de la Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Regatul Belgiei, cu prilejul celei de-a 159-a Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor, la care a fost prezent președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a participat, în perioada 30 ianuarie-1 februarie, la cea de-a 159-a Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor (CoR) care a avut loc la Parlamentul European de la Bruxelles.

Prezent la eveniment în calitate de membru cu drepturi depline, președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău, Petre Emanoil Neagu, a susținut dezvoltarea durabilă, dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor, menținerea și gestionarea peisajelor culturale, a biodiversității și a valorilor tradiționale și spune că a votat „amendamente la legislația europeană și am dezbătut teme de interes pentru regiunile europene, precum gestionarea schimbărilor climatice, impozitarea averilor sau a multinaționalelor”.

Pe agenda forului european s-au aflat teme precum impozitarea averilor sau a profiturilor companiilor multinaţionale, schimbările climatice, agricultura, inovația și digitalizarea, problemele persoanelor cu handicap etc. 

 

În cadrul ședinței Delegației României de la Comitetul European al Regiunilor, Petre Emanoil Neagu transmite că a avut „onoarea de a o avea ca invitat pe Excelența Sa doamna Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Regatul Belgiei, căreia îi mulțumesc pentru cuvintele frumoase despre județul Buzău, care s-au regăsit în discursul domniei sale. Principalele referiri au fost la modul în care patrimoniul nostru cultural a fost pus în valoare și prezentat țărilor membre unde se regăsesc comunități importante de români”, a precizat președintele CJ Buzău.

La rândul său, Andreea Păstârnac a transmis printr-o postare pe contul său de socializare că a răspus „cu plăcere invitației lansate de delegația României la Comitetul European al Regiunilor, cu care am dezbătut oportunitățile de cooperare cu Belgia la nivel local și județean”.

 

De altfel, aprecierile ambasadoarei României în Regatul Belgiei au la bază rezultatele unor programe şi evenimente pe diverse teme culturale, cu specific românesc şi buzoian, derulate de Consiliul Judeţean Buzău în ţări precum Italia, Spania, Franţa, Belgia sau Germania, unde trăiesc importante comunităţi de români care, dincolo de preocupările profesionale, de standardul de viață ridicat, educație, sănătate, accesul la servicii sau grija față de mediu, manifestă preocupări pentru păstrarea patrimoniului și identităţii lingvistice și culturale româneşti.

Președintele CJ Buzău spune că este „onorat că am posibilitatea, ca membru cu drepturi depline în CoR, de a reprezenta interesele buzoienilor și a fi puntea de legătură între UE și cetățenii săi din regiunea noastră. Am convingerea că alinierea la principiile europene și atragerea de noi fonduri structurale pentru proiecte de anvergură vor duce la dezvoltarea pe termen lung a județului Buzău. Comitetul European al Regiunilor poate și trebuie să fie o voce din ce în ce mai puternică a cetățenilor pe care administrațiile locale îi reprezintă”. 

 

* Delegaţia României la Comitetul European al Regiunilor: Alin-Adrian Nica – președinte Consiliul Județean Timiș (preşedintele Delegaţiei României); Petre Emanoil Neagu – preşedinte Consiliul Judeţean Buzău; Csaba Borboly – președinte Consiliul Județean Harghita; Daniela Cîmpean – președinte Consiliul Județean Sibiu; Corneliu Ştefan – președinte Consiliul Județean Dâmbovița;  Daniel Băluţă – primar Sectorul 4 București; Robert Sorin Negoiţă – primar Sector 3 București; Emil Boc – primar municipiul Cluj-Napoca; Adrian Ovidiu Teban – primar oraș Cugir, Alba; Gabriela Florica Tulbure – primar oraș Seini, Maramureș; Marius Ioan Ursăciuc – primar oraș Gura Humorului, Suceava; Gheorghe Dămian – primar comuna Ciugud, Alba; Emil Drăghici – primar comuna Vulcana-Băi, Dâmbovița; Mariana Gâju – primar comuna Cumpăna, Constanța.

 

* Comitetul European al Regiunilor (European Committee of the Regions) – CoR, înființat în 1994, în baza Tratatului de la Maastricht, este un organism consultativ al Uniunii Europene, complementar Consiliului Uniunii Europene, Comisiei Europene și Parlamentului European, format din reprezentanți ai celor 27 de state membre, aleși la nivel local și regional. Prin intermediul CoR, aceștia își pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislația UE care are impact asupra regiunilor și orașelor lor, putându-se implica oficial în procesul legislativ al UE, putând astfel să se asigure că punctele de vedere și nevoile autorităților locale și regionale sunt respectate.

Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, este membru titular al Delegației Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) la Comitetul European al Regiunilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*