Sute de elevi buzoieni au învățat de la Cătălin Moroșanu cum să scape de bullying

În parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, campionul K1 le-a oferit cpăiilor o adevărată lecție de viață despre hărțuirea și violența în școli, dându-se exemplu chiar pe sine, care a fost victimă a bullyingului în copilărie.

 

Aproape un miliard de copii sunt abuzați, zilnic, în lume, iar în România, în fiecare oră sunt abuzați fizic, psihic sau/și emoțional cel puțin doi copii, potrivit ultimului raport al autorităților. În mediile defavorizate, adesea, copilăria se transormă într-un adevărat coşmar, dar în ultimii ani se înregistrează o creștere îngrijorătoare a abuzului și violenței în școli. Fenomenul de bullying a atins proporții nemaiîntâlnite până acum: 1 din 2 elevi români este victima unor amenințări, umiliri sau acte de violență fizică, iar 4 copii din 5 asistă la situații de bullying.

Datele oficiale arată că, în sistemul de educație din România, în anul școlar 2021-2022 s-a înregistrat o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, prin comparație cu anul școlar anterior (10.971 de cazuri, față de 7.715). În realitate, fenomenul este mult mai grav, analiza Organizației Salvați Copiii  de la finalul anului 2022 arătând că bullying-ul în școală ori în clasă și perpetuarea lui în mediul online afectează emoțional, an de an, sute de mii de elevi care devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%).

 

În plus, traumele de orice fel suportate de un copil îl expun pe acesta la riscul de boli de inima, boli autoimune sau metabolice, atacuri vasculare cerebrale și chiar demență, susțin psihologii. Abuzul fizic, psihologic și sexual, agresiunile de tip bullying, disfunctionalitățile din familie și din comunitate își vor lăsa amprenta pe trupul și în mintea copilului și a adultului de mâine. Din păcate, de multe ori, printre victime se numără și copii cu grave probleme de sănătate sau cu dizabilitați, care încearcă să se integreze în colectiv ieșind la joacă și mergând la școala laolaltă cu ceilalți copii sănătoși. Din cauza bolii și a tratamentelor pe care le urmează, mulți au constituții fizice firave, sunt slăbiți, palizi, uneori le cade părul din cauza citostaticelor, iar colegii lor nu înțeleg suferința prin care trec și dau curs instinctului de a-i hărțui sau a-i agresa. Ceea ce trebuie reținut este că nu copiii trebuie blamați în primul rând pentru astfel de situații, pentru că ei au o vârstă prea fragedă pentru a înțelege conotațiile negative ale gestului lor, așa că soluția cea mai eficientă este educația, atât a lor cât și a părinților și cadrelor didactice, pentru a manifesta toleranță față de cei aflați în astfel de situații.

 

Considerând că grupurile de acțiune anti-bullying reprezintă cea mai bună cale de limitare a fenomenului de violență în școli, fostul campion K1 Cătălin Moroșanu, el însuși victimă a bullying-ului în copilărie, a lansat, în 2019, o campanie anti-bullying și de atunci, în colaborare cu autoritățile locale organizează întâlniri cu copiii și adolescenții și le povestește cum, prin sport, se poate depăși o astfel de experiență traumatizantă fizic, psihic și emoțional.

Anul trecut, cu ocazia organizării, la Buzău, în parteneriat cu Consiliul Județean, a celei de-a XV-a ediții a Galei K1 – „Dynamite Fighting Show”, Cătălin Moroșanu a promovat Buzăul din punct de vedere turistic, prin realizarea unor clipuri promoționale, dar a continut și campania anti-bullying în școli, lansată încă din 2019. D-a întâlnit, astfel, cu elevi din în 3 școli din județ, respectiv, la Liceul Sportiv Iolanda Balaș din Buzău, la Liceul Teoretic Radu Vlădescu din Pătârlagele și la Liceul Teoretic Pogoanele. Aici, Cătălin, un exemplu viu, le-a povestit copiilor cum a reușit el, prin sport, să scape de bullying și a ajuns la inima copiilor povestind despre el însuși, reușind să le crească încrederea în ei înșiși.

 

Anul acesta, înaintea Galei Dynamite Fighting Show – Cod Roșu care va avea loc la Buzău, pe 13 și 14 mai, Cătălin Moroșanu, Consiliul Județean Buzău și copiii sunt, din nou, parteneri într-o campanie împotriva hărțuirii. Marți, 2 Mai, începând cu ora 11:30, în sala de spectacole a Casei de cultură „George Băiculescu” din Nehoiu, îndrăgitul sportiv a povestit în fața a sute de copii din școlile din Nehoiu, Siriu și Gura Teghii, cum era copilul Cătălin Moroşanu. Le-a spus că era gras şi timid și, venit la şcoală dintr-o comună, a fost victimă a bullying-lui. A luat prima dată bătaie de la o fată, dar sportul l-a ajutat să înțeleagă cât de important este să lupţi pentru a-ţi atinge ţelul. „În copilărie, am fost și eu victima bullyingului. Eram un copil de la țară, care nu avea un statut, iar ceilalți încercau de fiecare dată să mă jignească și să mă facă să cred că le sunt inferior. Prima bătaie pe care am luat-o, vă mărturisesc, poate o să râdeţi, dar am luat-o de la o fată. Mă simțeam neputincios… dar aveam un coleg care făcea rugby şi am văzut că era respectat. M-am apucat şi de rugby şi totul s-a schimbat când am început sportul de performanță. După un an de sport eram deja alt om. Sportul mi-a dat încredere în puterile mele, m-a făcut mai responsabil și mi-a arătat o direcție în viață. M-a învățat că pot fi un om puternic, un campion”, le-a spus campionul K1 copiilor care l-au ascultat cu sufletul la gură.

 

Cătălin le-a atras atenția atât copiilor cât și adulților care au fost prezenți la eveniment, că „sportul te educă în cel mai pozitiv mod cu putință, transformându-te din victimă într-un adevărat luptător. Atenție, nu într-un viitor agresor, ci într-un om care se poate adapta situațiilor din societate”.

Părinților le-a cerut să-și dea copiii la sport, să-i încurajeze să facă un sport, oricare ar fi acela, pentru că altfel, din dorința de a-i proteja excesiv, le vor face rău pentru că se vor lovi de răutățile societății. „Sportul clădește caractere. Avem mii de copii la sălile Scorpions, copii care au învățat să se apere în fața agresorilor și care acum pășesc în societate mult mai încrezători. Copii care pot deveni un adevărat exemplu pentru societate”, a afirmat Cătălin Moroșanu.

La finalul acţiunii, copiii s-au fotografiat cu Cătălin Moroşanu şi i-au cerut autografe, iar el nu l-a refuzat pe niciunul, chiar dacă asta l-a făcut să întârzie la Nehoiu până târziu, când se făcuse deja noapte.

 

În drumul spre Nehoiu, Moroșanu s-a oprit în câteva locuri în care peisajele i-au atras atenția și a postat imagini și filmulețe cu acestea, pe conturile sale de socializare. „Ce țară frumoasă avem! Sunt onorat să promovez Buzăul înaintea Galei de pe 13 mai. Cine recunoaște locul?”, și-a întrebat sportivul, fanii, oferindu-le imagini cu Cascada Pruncea (Cașoca)… Iar aceștia nu l-au dezamăgit.

După întâlnirea cu tinerii din nordul județului, Cătălin s-a declarat fericit că a putut să le împărtăşească o parte din experienţa sa. „Şi eu am fost o victimă a bullying-lui, făcut de colegii mei de clasă. Sper că le-am insuflat copiilor să aibă încredere în propria lor persoană şi că pot să-şi depăşească orice frustrare şi orice problemă. Cel mai important mesaj pentru cei mici este să viseze, să aibă încredere în ei şi o să ajungă acolo unde își doresc cu adevărat. Doar stabilindu-ți țeluri înalte vei reuşi să devii cineva!”, a punctat campionul.

 

Pentru că la întâlnirea cu Cătălin Moroșanu au participat și câțiva copii cu dizabilități, sportivul le-a explicat și lor că prin sport pot să devină puternici, să-și stabilească țeluri înalte și să le atingă, trecând peste dificultățile cu care se confruntă. Le-a dat exemple de persoane cunoscute, cu dizabilități, pe care sportul i-a ajutat să își crească încrederea în ei și în forțele proprii, care au reușit ajungă chiar campioni mondiali, care au ajuns în funcții de conducere și care duc o viață normală, și-au forat familii frumoase și sunt respectați în societate. Un astfel de exemplu este chiar actualul ministru al Sportului…

„Pe mine, sportul m-a ajutat să devin ceea ce sunt și mi-a scos la suprafață adevărata putere pe care o avem cu toții în interiorul nostru! Acum dăruiesc înapoi ceea ce mi-a oferit viața, noii generații, prin aceste campanii antibullying pe care eu, împreuna cu promoția Dynamite Fighting Show le organizăm în toată țara. Pe 13 mai ne vedem la Buzău la gala DFS 19-Cod Roșu”, a concluzionat Cătălin Moroșanu, după eveniment.

 

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care prin instituția pe care o conduce susține campania anti-bullying derulată de Cătălin Moroșanu, l-a însoțit pe acesta la Nehoiu și s-a declarat impresionat de impactul pe care sportivul îl are, prin exemplul personal, asupra copiilor și chiar a adulților.

Am admirat întotdeauna persoanele publice care se implică din toată inima în educația tinerilor, așa cum este și Cătălin Moroșanu. A educa un copil și a forma un caracter înseamnă și a-i fi alături pentru a gestiona relația cu cei din jur, mai ales când vorbim de colegi. Începem astfel o nouă campanie anti-bullying, alături de Cătălin Moroșanu. Astăzi am fost împreună la Nehoiu, unde au fost prezenți peste 300 de elevi. Mulțumesc, Cătălin Moroșanu! Le ești sprijin și exemplu copiilor noștri! Mulțumesc domnului primar al orașului Nehoiu, Ionuț Milea, pentru organizare și primirea călduroasă, ca de fiecare dată! Copii, sunteți minunați, aveți o energie uimitoare pe care reușiți să o transmiteți și celor din jur!”, a transmis Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

Miercuri, 3 mai, campania anti-bullying continuă, la ora 11.00, la Liceul Tehnologic Agricol Smeeni, iar la ora 15.0, la Centrul Cultural «Florica Cristoforeanu» din municipiul Râmnicu Sărat.

 


Adaugati un comentariu


 

*