Gaudeamus 2023, regal de sănătate prin cultură oferit buzoienilor, la Centrul Muzeal „I. C. Bratianu”

20 septembrie 2023 | 0 comentarii |

După o ediție de debut care a depășit toate așteptările din punctul de vedere al impactului de public și al succesului de vânzări, Târgul de Carte Gaudeamus a revenit la Buzău cu o ofertă și mai atractivă, cu care iubitorii de carte sunt răsfățați în perioada 20-24 septembrie. 

 

Parfumul toamnei, care învăluie Buzăul și face loc pictorului NATURĂ să zugrăvească cele mai spectaculoase culori ale anului s-a îmbogățit, de miercuri, 20 septembrie, cu mirosul cărților proaspăt scoase de sub tipar, care îmbie la lectură, la reflecție, la cunoaștere.  Mii de titluri au fost pregătite de edituri pentru cea de-a doua ediție a Tărgului de carte GAUDEAMUS organizată la Centrul Muzeal „I. C. Brătianu” din municipiul Buzău, iar ofertele avantajoase atrag, încă, iubitorii de slovă tipărită. Ce-i drept, în era tehnologiei, tinerii sunt mai degrabă atrași de lectura electronică, mai accesibilă, dar generațiile mai vechi preferă să citească pe hârtie, pentru că, așa cum ne spun și psihologii, acest tip de lectură oferă minții o mai bună capacitate de concentrare și de înțelegere, de memorare și de abstractizare mentală

Așadar, pentru toți aceia care se simt mai bine atunci când ating „slovele cu mâna” s-a deschis miercuri, la prânz, cel mai cunoscut târg de carte din România, organizat, pentru al doilea al consecutiv la Buzău, de Radio România Actualități, în parteneriat cu Consiliul Județean.

 

La deschiderea oficială a Târgului de Carte „Gaudeamus Radio România – ediția Buzău 2023” au participat președintele Consiliului Județean (CJ) Petre Emanoil Neagu, viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, directorul Radio România Actualități (RRA) Dan Preda, care este și președintele de onoare al evenimentului, profesorul de istorie hasdeean Dan Solcan, președinte de onoare al ediției 2023 a Târgului Gaudeanus – Buzău, Daniel Costache, directorul Muzeului Județean, partener al evenimentului, directorul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, Sorin Burlacu, care a profitat de ocazie pentru a dialoga cu editorii prezenți la standuri.

Îmbucurător pentru organizatori a fost faptul că primii care au trecut pe la standurile cu cărți, unele expuse în premieră la Buzău, au fost elevii, care au fost prezenți și la deschiderea evenimentului. Pentru unii dintre ei, dragostea de carte s-a făcut simțită imediat, pentru că după câteva pagini răsfoite au și ales cartea cu care au plecat acasă. Mulți dintre ei recunosc însă că timpul pentru lectură le este „furat”de temele de la școală, în timp ce alții spun că sunt mai atrași de cititul electronic.

 

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a subliniat cu acest prilej că Târgul de carte GAUDEAMUS devine „o tradiție ce se conturează frumos la Buzău” și a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului.

Centrul Muzeal I.C. Brătianu găzduiește din nou cel mai citit târg de carte din România și nu ai cum să nu ai inima plină, văzând cum o clădire de patrimoniu redată buzoienilor după reabilitare este plină de cărți și de tineri. Întregul concept a fost completat de desemnarea domnului profesor Dănuț Solcanu ca președinte de onoare al evenimentului, un om ce sfințește locul și care reușește să transmită tinerilor atât de sincer și de frumos dragostea pentru istorie și cultură, sub toate formele ei. Mulțumesc Radio România pentru parteneriatul pe care îl avem, o relație bazată pe respect și pe valori comune”, a mai spus președintele Neagu, care i-a îndemnat pe tineri să citească, chiar dacă cei mai încântați de eveniment s-au dovedit tot adulții, care au învățat să iubească lectura de mici, iar acum sunt încântați astfel de evenimente.

 

Directorul RRA, Dan Preda, s-a declarat la rândul său încântat că buzoienii de toate vârstele se arată interesați de „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio din țară, care revine la Buzău pentru a doua ediție consecutiv.

Ediția Buzău a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România este cea mai recentă componentă a proiectului de anvergură națională derulat sub acest brand de aproape trei decenii, de postul public de radiodifuziune, instituție media care în acest an împlinește 95 de ani. Principalul obiectiv al acestui proiect este promovarea culturii scrise și a educației prin evenimente de tip expozițional, organizate în cele mai importante centre educaționale și culturale din țară”, a arătat directorul RRA. Acesta a făcut și o scurtă radiografie a primei ediții a târgului, la Buzău, care a fost peste așteptări, atât din punctul de vedere al impactului la public cât și al succesului de vânzări”, determinând organizatorii ca la această ediție să vină cu o ofertă de carte mult mai mare și mai variată.

 

Profesorul Dan Solcanu s-a adresat publicului exprimându-și bucuria întreită pe care i-o oferă desfășurarea celui mai mare târg de carte din România în Buzău, poate, cel mai mic oraș din seria celor ce găzduiesc această „Caravană «Gaudeamus», inițiată în 2.000 și care, în 23 de ani, a cucerit mai multe orașe importante și cu mare tradiție culturală: București, Cluj Napoca, Craiova, Brașov, Sibiu Timișoara Iași, Oradea. Este o companie foarte selectă pentru Buzău”, a subliniat profesorul Solcan care a remarcat că Buzăul a devnit, în ultimii ani, un adevărat centru de cultură, „fie că este vorba despre festivalul de teatru, festivalul de film, fie că este vorba de concerte de jazz și rock, sau că este vorba de activitatea muzeelor”, iar „de anul trecut, avem și cel mai citit târg de carte din România, organizat de cel mai ascultat radio din România”, a mai spus președintele de onoare al târgului de carte.

Bucuria sa este întreținută și de alegerea locației în care buzoienii se întâlnesc cu cartea, edificiu ce poartă numele ilustrului om politic și de cultură Ion C. Brătianu, el însuși un mare iubitor și colecționar de carte, dar și de șansa care li se oferă tinerilor de a se întâlni fizic cu cartea și de a se îndrăgostei de ea, așa cum s-a întâmplat și cu el.

 

Ediția 2023 a Târgului de carte GAUDEAMUS 2023 oferă vizitatorilor mii de volume publicate de 30 dintre cele mai prestigioase edituri din țară – scriitori consacrați și debutanți, cele mai recente apariții editoriale, bestseller-uri, pachete promoționale – reunite pe o suprafață de aproape 300 de mp – cu 70% mai mult decât la prima ediție; o bogată ofertă complementară de muzică și jocuri educaționale; lansări și prezentări de carte, momente artistice susținute de Orchestra Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău; concursuri cu premii în vouchere pentru achiziția de cărți de la târg, adresate vizitatorilor târgului; proiectul „Invitați de nota 10: Olimpicii României”, prin care Radio România, cu sprjinul partenerilor, recompensează performanțele elevilor premiați la concursuri internaționale (premiul va fi oferit și în acest an de Biroul Notarial Vasile Victor și Asociații, din Buzău); campania de donații de carte, denumită „Cărțile se întorc acasă”, prin intermediul căreia volumele donate de participanți și vizitatori cu prilejul târgului ajung în biblioteci subfinanțate din punctul de vedere al achizițiilor de carte.

 

Târgul Gaudeamus va rămâne deschis, la Buzău, timp de patru zile, iar editurile prezente la eveniment au adus cărți pentru toate gusturile și la prețuri promoționale. Sunt reduceri de până la 40%, iar cea mai ieftină carte se vinde cu 4 lei.  Cea mai mare vânzare se așteaptă la cărțile de benzi desenate.

Târgul de carte rămâne deschis până pe 24 septembrie, iar programul de vizitare este: 10.00 – 19.00 (20-23 septembrie), respectiv 10.00 – 18.00 (24 septembrie).

Până în prezent, proiectul a inclus 138 de ediții ale Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, la nivel național, care înseamnă peste 15.000 de evenimente editoriale, mai mult de 3.000.000 de vizitatori și nenumărate proiecte conexe, derulate cu unicul scop de a sprijini aceste două domenii esențiale.

 

GALERIE FOTO: Credit foto Ciprian Sterian

 


Adaugati un comentariu


 

*