Pictorul Valeriu Șușnea, Cetățean de Onoare al Județului Buzău

31 mai 2023 | 0 comentarii |

Este cea de-a doua distincție de „Cetățean de Onoare” conferită de Consiliul Județean Buzău unui pictor al urbei și cel de-al 31-lea astfel de titlu atribuit unor personalități care s-au făcut remarcate prin activitățile lor și au promovat județul în țară și în lume. 

 

Cunoscutul pictor Valeriu Șușnea, profesor, doctor în Arte Plastice și Decorative, Președinte al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Buzău, membru în Consiliul de conducere al ICR, personalitate care prin artă a reușit să fie un veritabil ambasador al artei vizuale românești dar și al Buzăului, a fost omagiat, astăzi, de Consiliul Județean (CJ) Buzău, care i-a conferit titlul de „Cetățean de onoare al județului Buzău”.

Deși titlul  de «Cetățean de onoare» al județului îl primește, oficial, astăzi, domnul Valeriu Șușnea face onoare Buzăului de foarte mulți ani. Operele sale de artă ne arată cât de frumos este Buzăul în ochii unui artist atât de valoros, cât iubește arta și cu cât talent l-a binecuvântat Dumnezeu. Domnul Valeriu Șușnea, președintele filialei județene a Uniunii Artiștilor Plastici din România, este și inițiatorul unui proiect drag nouă – «Măgura Art», Consiliul Județean Buzău fiind coorganizator. Este o bucurie să îi înmânez titlul de «Cetățean de onoare», să îl felicit și să îi mulțumesc pentru contribuția sa în promovarea și dezvoltarea culturii buzoiene!”, a afirmat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, cu prilejul înmânării distinției.  

 

Dăruit cu har și cu o forță creatoare uriașă, Valeriu Șușnea este un talent recunoscut în țară și în lume pentru modul în care reprezintă prin culoare sacrul și profanul și face să răzbată lumina dinăuntru cu multă simțire, făcând să vibreze la fel de intens pereții bisericilor și cei ai galeriilor de artă.

Și pentru că Valeriu Șușnea știe să imprime sentiment și valoare expresiei plastice dar și sentimentelor umane, a fost firesc să dedice această distincție colegilor filialei UAP și colegilor de la liceului în care este cadru didactic.

„Alese mulțumiri Consiliului Județean Buzău pentru decernarea titlului de «Cetățean de onoare al județului Buzău», încununare a 40 de ani de activitate în slujba artelor vizuale. Dedic această distincție colegilor din UAPR Buzău și minunatului colectiv profesoral al Liceului de Arte «Margareta Sterian» din Buzău!”, a trasmis Valeriu Șușnea, după primirea distincției care-i recompensează creația și devotamentul artistic.

 

Gălățean de origine, Valeriu Șușnea și-a descoperit pasiunea încă din copilărie, iar primiipași i-au fost îndrumați de un acuarelist de ecepţie, Nicolae Placikov care a expus şi la Buzău”, după cum mărturisea artistul în urmă cu câtva timp.

După absolvirea Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București a ales să vină la Buzău. A fost atras de Tabăra de sculptură de la Măgura, o adevărată academie de sculptură în aer liber, dar și de peisajele de munte din zona Buzăului, care în opinia sa sunt „unice în țară”. Le-a redat apoi cu măiestrie, abordând tehnici de exprimare artistică variate, dar care l-au definit ca artist. Spune că l-a inspirat foarte mult arta artiștilor anonimi și că, ducând o continuă „luptă cu sine”, își  devenit maestru pentru numeroase generații de tinere talente pe care le-a șlefuit și le-a ajutat să-și canalizeze energia spre domeniile artistie care li s-au potrivit cel mai bine.

 

Nu în ultimul rând, Valeriu Șușnea a fost și încă este marcat de personalitatea artistică a lui Ion Andrescu, despre care știm că deși era bucureștean și provenea dintr-o familie „de condiție bună”, după finalizarea Școlii Naționale de Arte Frumoase înființată de Theodor Aman, și-a început cariera ca profesor de desen liniar și caligrafie la Seminarul Episcopal (1872), apoi a predat la Gimnaziul comunal „Tudor Vladimirescu” și la Şcoala de meserii din Buzău, înainte de a cunoaște celebritatea Școlii de la Barbizon. În Buzăul provincial și liniștit, Andreescu s-a dedicat picturii, iar peisaje celebre precum „Stejarul”, „Pădurea de fagi”, „Stânci şi mesteceni”, „Mesteceni la marginea bălţii”, naturi statice sau portrete realizate în această perioada i-au adus recunoaşterea artiştilor plastici și a criticilor epocii.

În Cângul unde „Stejarul” lui Andreescu a rezistat vremurilor, Valeriu Șușnea a dormit în primele nopți după ce a ajuns la Buzău, pe o bancă, determinând autoritățile vremii să-i ofere o garsonieră de câțiva metri pătrați în care să locuiască, pentru a nu le pune în dificultate.

În onoarea acestui mare înaintaș, Valeriu Șușnea a reușit să impună numele lui Ion Andreescu, în 2004, pentru Galeriilor de Artă din Buzău, unde organizează Bienala „Ion Andreescu”, eveniment internațional de anvergură, ajuns la a XIV-a ediție, considerat de critici „etalon” al culturii contemporane și al artelor vizuale. Anul trecut, pe simezele bienalei au ajuns sute de lucrări de pictură, sculptură, grafică, gravură, fotografie, artă decorativă ale unor artiști din 40 de țări, de pe trei continente.

 

Valeriu Șușnea este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1990, iar în filiala Buzău a fost vicepreședinte, apoi adevenit președinte. În domeniul didactic a debutat și a rămas profesor la Liceul de Artă din Buzău, a fost și inspector școlar și este șef al Catedrei Arte Vizuale de la Liceul de Artă „Margareta Sterian”.

Creațiile sale pe pânză sau pe sticlă și cele de grafică gravitează în jurul unor teme care țin de „realitate, oglindire și simbol”, după cum le definește artistul însuși. A avut numeroase expoziții personale și de grup, atât în țară cât și în străinătate, și are o serie de lucrări în colecții particulare și de stat din Franţa, SUA, Danemarca, în Muzeul de artă din Chişinău şi muzee din Buzău, Tecuci sau Piteşti. În fiecare an, în martie, când își aniversează ziua de naștere, vernisează o nouă personală. Expoziția de anul acesta a reunit lucrări definitorii ale artistului, realizate în ultimele decenii, compoziții în care „Drumul” revine obsesiv parcă pentru a restabili echilibrul între sacru și profan, între cer și pământ, între idee și faptă, între lumină și întuneric, între real și ireal, după „Călătorii imaginare” în care a înfruntat „Vămile văzduhului”.

A contribuit la restaurarea picturilor murale ale unor monumente din patrimoniul cultural național precum Mănăstirea Voroneț (Capela Sixtină a Estului), Cozia, Lainici, Mănăstirea Păsarea, Biserica Sf. Petru și Pavel (Brăila), Catedrala Sfântul Gheorghe (Tecuci), Catedrala Sf. Nicolae Vechi (Focșani) și alte monumente din Brăila, Vrancea etc.

 

Pe lângă bienala „Ion Andreescu” și personalele anuale, Valeriu Șușnea organizează, de peste 10 ani, cu sprijinul Consiliului Județean, Tabăra Națională de Documentare și Creație „Măgura Art”, unde artiști plastici din toată țara se reunesc și reflectă în lucrările lor Ținutul Buzăului. Pentru anul acesta, Consiliul Județean a alocat o finanțare de 18.000 de lei. Este implicat, de asemenea, în multe alte proiecte de anvergură, iar tinerilor artiști le oferă posibilitatea de a se exprima și mai ales de a se inspira și de a învăța de la artiști consacrați. 

Pentru activitatea sa artistică, Valeriu Șușnea a fost recompesată de-a lungul anilor cu Premiul UAP România (2002), Diploma de Excelență acordată de Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Buzău, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler, acordat de președintele României (2004), Distincția națională „Profesorul anului (2005), Diploma „Gheorghe Lazăr” (2006), titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Buzău (2006), Premiul național de artă contemporană Chișinău, la saloanele Moldovei (2007), cărora li s-a adaugat, astăzi, titlul de „Cetățean de Onoare” al județului Buzău; este al 31-lea titlu acordat de CJ Buzău și cel de-al doilea dedicat unui artist plastic, după pictorul Gheorghe Ciobanu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*