Buzoieni „speciali”, omagiați într-un cadru festiv special

26 august 2022 | 0 comentarii |

Pictorului Gheorghe Ciobanu și jurnalistului și editorului Ștefan Iovan li s-a conferit, în plenul Consiliului Județean, titlul de „Cetățean de onoare”, iar fotograful Teodor Cârdei a fost premiat pentru contribuția deosebită la promovarea județului.

 

Ședința ordinară din luna august a Consiliului Județean (CJ) Buzău a fost una specială. Aleșii au avut în mijlocul lor „oameni speciali”, care s-au remarcat prin contribuții de excepție, în diverse domenii, și au promovat astfel valorile județului în plan științific, cultural sau sportiv.

Desigur, revelația zilei a fost Alexia Tatu, tânăra sportivă din Buzău care în iulie a devenit prima campioană din istorie la Wimbledon U14, iar la începutul lunii august a câștigat trofeul european Young Champions Cup, care a fost premiată alături de antrenorul ei, Gabriel Caloian.

Emoționantă a fost și prezența a nu mai puțin de 52 de tineri care au obținut premii la olimpiadele școlare naționale și internaționale, alături de profesorii care i-au îndrumat și ajutat să obțină aceste performanțe, care au fost răsplătiți cu premii, diplome și aplauze.

 

În același cadru festiv, doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați oameni de cultură ai Buzăului au primit titlul de „Cetățean de Onoare. „Județul Buzău este mai bogat cu doi cetățeni de onoare. Domnul Ștefan Iovan are un loc aparte în viața culturală a Buzăului. Fie că vorbim despre domnia sa ca scriitor, ziarist, eseist, producător TV sau editor, domnul Iovan și-a câștigat respectul și aprecierea tuturor. De asemenea, domnul Gheorghe Ciobanu, artist plastic ce a împlinit venerabila vârstă de 90 ani, cu numeroase expoziții naționale și internaționale, nu a încetat niciodată să ne surprindă cu lucrări deosebite, de o profunzime aparte. Domnul Gheorghe Ciobanu este un reper al istoriei culturale buzoiene, de o vitalitate incredibilă, un artist pentru care Arta înseamnă Viață”, a spus președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, care le-a înmânat celor doi noi „Cetățeni de Onoare” ai județului doplomele și câte un premiu „simbolic”, în apalauzele tututor.

 

Gheorghe Ciobanu

Pictorul Gheorghe Ciobanu, o personalitate a vieții culturale buzoiene, cetățean de onoare al municipiului Buzău, deținător al numeroase premii şi distincții internaționale, declara anul trecut, într-un interviu acordat publicistului Ionel Stănuță și publicat în cartea sa de interviuri cu personalități buzoiene, că „fiorul artistic” l-a încercat în anii de școală, când mergea să-i privească pe pictorii de firme și pe cei de biserici, pe care îi admira. Mai târziu a intrat la Facultatea de Artă, la București, unde i-a cunoscut pe unii din cei mai mari pictori ai țării – Catul Bogdan, Ciucurencu, Corneliu Baba, Popescu-Negreni etc. A avut mari greutăți și a fost nevoit să treacă peste multe obstacole, dar a reușit să se impună prin picturile originale, răsplătite cu numeroase premii și distincții la expozitii internaționale, fiind medaliat cu aur în America sau Italia.

La venerabila vârstă de 90 de ani, cunoscutul pictor spune că a avut „în viață atâtea greutăți, am trecut prin tot felul de încercări, unele extrem de dureroase și traumatizante, încât de multe ori nici n-am avut timp să mă bucur de reușitele muncii mele. Sintetizând însă, vreau să vă spun că țelul creației, al muncii mele a fost să fac ceva ce nu mai poate fi făcut de altul până la mine. Așa a apărut ceracolorul, așa au apărut planetele, ultimele fiind o altă etapă în concretizarea țelului meu, a crezului meu artistic”, se destăiunia marele artist care din păcate, „acasă” a fost mult timp ignorat.

 

Ștefan Iovan

Ștefan Iovan, care în septembrie, anul acesta, împlinește 80 de ani, este cunoscut ca „o prezență atemporală în peisajul cultural buzoian și național. Jurnalist cu un condei aplecat mai mult spre cronica locurilor și faptelor de mândrie ale Buzăului, promotor al valorilor culturii și literaturii naționale și universale și un împătimit al limbii române și al valorilor moral-spirituale românești, Ștefan Iovan este o personalitate care a înțeles întotdeauna timpul și timpurile dar fără a face rabat de la principiile și rădăcinile sale. Înțelegând pe deplin beneficiul atragerii fondurilor europene am colaborat cu Asociația Forum Art al cărui președinte este în mai multe proiecte”, după cum l-a descris președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, în expunerea de motive, subliniinc că „este o bucurie și onoare să propun plenului Consiliului Județean Buzău acordarea titlului de cetățean de onoare al Județului Buzău domnului Ștefan Iovan”.

În 2016, Ștefan Iovan a primit din partea municipalității titlul de „Omul anului”.

 

Teodor Cardei

Mai puțin cunoscut publicului larg, fotograful Teodor Cârdei, fost pădurar la Cantonul Lacul Vulturilor, care a surprins cu aparatul său cele mai frumoase locuri din județul nostru și promovează cu multă pasiune Buzăul și toate frumusețile sale, în România și în lume.

În semn de trecunoaștere a contribuției sale la „Istoria în Imagini” a frumosului natural al judeţului nostru, pasiunea i-a fost recompensată cu o diplomă de excelență, aplauze și o nouă cameră foto, performantă, cu ajutorul căreia să poată continua să surprindă imagini inedite, chiar dacă la cei 80 de ani ai săi urcă mai greu pe coaste pentru a surprinde caprele negre sau vulturii.

Când l-am cunoscut pe Teodor Cârdei am înțeles că muntele este a doua casă iar fotografia o pasiune la fel de mare precum natura și frumusețile ei. Timp de aproape 40 de ani a fost pădurar la cantonul de la Lacul Vulturilor. A trăit, practic, în mijlocul naturii, înconjurat de tot ceea ce îți oferă ea: liniște, aer curat, peisaje uimitoare și provocări la tot pasul. În toți acești ani, aparatul de fotografiat nu i-a lipsit. L-a avut în rucsac și a imortalizat orice a întâlnit în cale: poteci de munte, flori rare, animale”, subliniază președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Teodor Cardei

În urmă cu câțiva ani, Teodor Cârdei a decis să expună câteva dintre minunatele sale fotografii, la Galeriile de Artă, pentru a putea fi admirate și de buzoieni. Prima expoziție, ce cuprindea peisaje de toamnă, iar fotografiile au fost expuse ulterior și la Nehoiu, odată cu redeschiderea Casei de Cultură, renovată recent. „Peisaje de o frumusețe rară, în fața cărora rămâi mut de uimire, comori naturale pe care doar în Munții Buzăului le întâlnești și pe care, în unele cazuri, doar oamenii locului le cunosc. Minunile naturii și diverse momente importante, au fost imortalizate de Teodor Cârdei, nehoianul care iubește muntele și îl cunoaște mai bine ca oricine. Fotografiile realizate de Teodor Cârdei, un neobosit explorator al muntelui, fost silvicultor, au fost prezentate la sediul central al Romsilva, cu ocazia Lunii Pădurii, sau Lunii Plantării Arborilor. Buzoianul liber a dus steagul României în Elveția, iar pe drum, în tren, le-a oferit tuturor călătorilor câte o eșarfă tricoloră doar ca să afle din ce țară frumoasă provine el. Teodor Cârdei este primul nehoian care a produs și etichetat pălincă de Nehoiu”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii de recompensare a artistului fotograf.

 


Adaugati un comentariu


 

*