Percheziții la o clinică din București, acuzată că a importat ilegal organe și țesuturi pentru transplant

26 august 2022 | 0 comentarii |

Clinica și administratorul acesteaia sunt acuzatți de introducerea ilegală în ţară de ţesuturi şi organe umane, pentru transplant. Ministerul Sănătății spune că Agenția Națională de Transplant și îndeplinit atribuțiile.

 

Procurorii din Sectorul 1 au făcut percheziții la o clinică privată fosrte cunoscută din Capitală, care ar fi adus în România, pe parcursul mai multor ani, țesuturi și organe umane pentru transplant, fără autorizația Agenției Naționale de Transplant. Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unei sesizări a organelor judiciare, dar până în aceste moment, nu au fost depuse plângeri din partea unor pacienţi care au beneficiat de transplant de cornee.

Ministerul Sănătății a transmis vineri, după perchezițiile efectuate de procurori la sediul clinicii, că Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale. „Ca urmare a comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti privind dispunerea urmăririi penale faţă de o persoană fizică şi o persoană juridică pentru săvârşirea infracţiunii de introducere sau scoatere din ţară de organe, ţesuturi sau celule de origine umană fără autorizaţie emisă de Agenţia Naţională de Transplant, Ministerul Sănătății face următoarele precizări: Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional. Fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

 

Potrivit procurorilor, ţesuturile folosite la transplant au fost aduse de la o bancă de organe din Italia. Se estimează că ar fi vorba despre aproximativ 300 de cornee. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Capitală, procurorul Călin Radu Bogdan, a declarat că la data de 22.08.2022, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale „faţă de mai multe persoane fizice şi o persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi ori celule de origine umană fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. În cuprinsul ordonanţei s-a reţinut că, în perioada 2019-2021, o clinică medicală şi administratorul acesteia, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale, au introdus pe teritoriul României ţesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. La data de 25.08.2022 a fost pus în executare un mandat de percheziţie cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale”.

Clinica și administratorul acesteia au fost puși sub urmărire penală pentru introducere sau scoatere din țară de organe, țesuturi ori celule de origine umană fără autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*