Premieră națională cu scandal, în transplantul pulmonar

La Centrul de transplant de la spitalul Sfânta Maria a avut loc, azi, prima operație de transplant pulmonar efectuată la noi în țară, în timp ce primarul Gabriela Firea și  fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, erau ocupați cu schimburi de replici acide.

 

UPDATE 19.04.2018: Managerul Spitalului Sfânta Maria, dr. Narcis Copcă, a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că „Bărbatul de 36 de ani, care a fost supus unui transplant pulmonar, la Spitalul Clinic Sfânta Maria, din Capitală, se simte bine, la 24 de ore de la operație, fără complicații pentru ziua întâi de la intervenție. Pacientul este afebril, cooperant și comunicativ. El a fost conștient încă de aseară și a vorbit cu echipa medicală. Conform procedurilor, în primele săptămâni după intervenție, pacientul rămâne internat în secția de Anestezie și Terapie Intensivă”, se menționează în comunicat.

Președintele Agenției Naționale de Transplant (ANT), dr. Radu Deac, a anunțat, în această după-amiază, că, în sfârșit, la Centrul de transplant pulmonar de la spitalul Sfânta Maria din București a avut loc primul transplant de plămâni efectuat în România. Echipa chirurgicală a intrat în sala de operații în jurul orei 4.00 și transplantul a fost finalizat la orele amiazei.

 

Prof. Radu Deac

Profesorul Deac a menționat că donatorul este un bărbat de 45 de ani, care a suferit o hemoragie cerebrală ce a dus la încetarea activității creierului, iar familia acestuia și-a dat acordul pentru prelevarea de organe, care a avut loc la Spitalul Floreasca. Pacientul transplantat se numește Mugurel Amariței, are 36 de ani și este din Iași. El aștepta această șansă de mai bine de trei ani, iar de un an era pe lista de așteptare a spitalului bucureștean. „Operația, deși extrem de complexă, a fost suportată cu bine, dar următoarele 48 de ore sunt decisive pentru evoluția pacientului. Acum se află, conform procedurilor, în Terapie Intensivă, unde este etent monitorizat, în vederea recuperării”, a precizat managerul Copcă.

Echipa medicală care a efectuat transplantul a fost coordonată de medicul Igor Tudorache, șeful Centrului de Transplant Pulmonar Hanovra, care a venit special din Germania pentru efectuarea acestei intervenții, împreună cu doi chirurgi, echipa de anestezie și echipa de asistente medicale specializate pe Bloc operator de la Sfânta Maria.

 

Narcis Copcă și Gabriela Firea

Centrul de transplant pulmonar de la Sfânta Maria este acreditat de mai bine de doi ani pentru astfel de intervenții, dar aceasta este prima operație de transplant efectuată aici și, totodată, o premieră națională.

Centrul a constituit subiectul unui scandal între fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu și primarul Gabriela Firea, alături de managerul spitalului, dr. Narcis Copcă.

Fostul ministru acuza nereguli în ceea e privește procedura de acreditare a centrului, susținând că acesta nu îndeplinea condițiile necesare efectuării de transplant pulmonar și mai ales monitorizării posttranspant, în timp ce primarul și managerul susțineau contrariul, ajungând chiar să-l acuze pe Voiculescu de implicare în traficul de organe.

Acum, însă, după ce patru români și-au pierdut viața așteptând o șansă la transplant, iar alți 36 se află pe listele de așteptare, managerul Copcă a transmis, printr-un comunicat de presă, că transplantul s-a realizat cu bine și mulțumește echipei medicale, promițând că pe măsura evoluției pacientului vor fi făcute publice noi amănunte.

 

Vlad Voiculescu si Gabriela Firea

Nu poate fi trecut cu vederea însă faptul că, întâmplător sau nu, operația de azi a avut loc pe fondul unei noi dispute între Firea și Voiculescu, la doar o zi după ce primărița Capitalei a susținut că la Sfânta Maria totul este cum trebuie, dar nu se face transplant de plămâni pentru că nu sunt donatori, nu pentru că nu se poate.

Afirmația Gabrielei Firea a fost de fapt o replică la o postare publică a lui Vlad Voiculescu, referitoare la cazul unei fetițe care avea nevoie de un astfel de transplant. Acesta a lansat din nou acuze la adresa edilului Capitalei, dar și a directorului ANT, prof. dr. Radu Deac și a coordonatorului programului național de transplant, Victor Zota, pe care îi consideră responsabili că până la acest moment nu s-a efectuat niciun transplant pulmonar în România, iar pacienții sunt nevoiți să se înscrie pe listele de așteptare ale unor clinici din străinătate.

Replica Gabrielei Firea nu a întârziat și chiar l-a amenințat pe fostul ministru că îl va da în judecată, precizând că singurul motiv pentru care la Sfânta Maria nu s-a făcut până acum transplant pulmonar este lipsa donatorilor.

În ciuda acestui schimb de replici, medicii și-au făcut treaba, așa că ziua de astăzi rămâne în istoria medicinei românești ca ziua în care a fost realizat primul transplant pulmonar din România, iar Centrul de la Sfânta Maria, singura unitate medicală românească acreditată în acest sens.

 

Echipa de transplant

Dar, ca niște cârcotași ce suntem, în loc să ne bucurăm că, în sfîrșit, s-a realizat și în România o astfel de intervenție, că viața unui om a fost salvată și că există speranțe ca aceast lucru să se repete, ne pierdem vremea în dispute pentru că, de, la noi e ca la nimeni… Vlad Voiculescu s-a arătat din nou reticent, precizând că un transplant nu constă doar în operația în sine ci și în tratamentul post-transplant.

Se pare că peste noapte au fost recoltaţi plămâni de la un donator, plămâni care au ajuns la spitalul Sf. Maria. Înţeleg că dacă acum 24 ore doamna primar ne spunea că nu există organe, între timp au apărut, între timp a apărut şi domnul doctor Igor Tudorache care a putut lăsa totul la slujba sa din Hanovra şi a reuşit să zboare repede spre Bucureşti unde a intrat în operaţie. Sper din tot sufletul ca pacientul să trăiască! Și mai sper ca domnul doctor Igor Tudorache sa poată rămâne macar câteva zile în România, acum şi după fiecare intervenţie pe care o coordonează aici. Operaţia nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni. Reuşita operaţiei înseamnă doar foarte puţin, marile provocări încep după intervenţie. Iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient. În primul rând de către pacient”, a afirmat în cursul zilei de azi, fostul ministru.

 


Adaugati un comentariu


 

*