Impozitarea concediilor medicale, contestată de Asociația pentru Protecția Pacienților

6 februarie 2024 | 0 comentarii |

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților cere Guvernului și Parlamentului să abroge în totalitate dispoziția de impozitare a concediilor medicale, considerând-o „inumană”. 

 

Impozitarea suplimentară a concediilor medicale, decisă de Guvern la finalul anului trecut, ca urmare a avalanșei de concedii medicale pe care statul le-a decontat anul trecut, în valoare de 6 miliarde de lei, este aspru contestată chiar din prima lună de la intrarea în vigoare. Potrivit actului normativ, angajații care își iau concediu medical pentru boală, pentru accidente în afara locului de muncă sau pentru îngrijirea copilului bolnav vor plăti 10% din indemnizația primită în perioada de boală, la CASS (contribuții de asigurări sociale de sănătate), cu excepția pacienților cu accidente de muncă și cu boli profesionale.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat, luni, în cadrul unei mese rotunde, că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale. „Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat”, a precizat Pauliuc.

 

Astăzi, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) a cerut Guvernului și Parlamentului să aboge dispoziția prin care se impozitează concediile medicale, subliniind că „este inuman” să se impoziteze un venit necesar asigurării continuității existenței unui om suferind, uneori muribund, care are probleme de sănătate ce impun un anumit regim alimentar și de viață, este în incapacitate temporară de muncă și de a-și asigura singur anumite nevoi sociale, are nevoie de medicamente și materiale medicale cu o anumită contribuție personală.

„În cele mai multe cazuri, nevoile zilnice ale unui om bolnav aflat în incapacitate de muncă sunt mult mai mari față de veniturile curente obținute din muncă. Poate că doar o parte dintre cei ce încearcă să fundamenteze sau să facă studii de impact pentru elaborarea anumitor dispoziții legale nu cunosc sau ignoră aceste aspecte. Este de neînțeles cum s-a fundamentat și s-a analizat impactul aplicării dispozițiilor art. 155 alin (1), lit i) din OUG nr. 115/2023 adoptată de Guvern pe 14 decembrie 2023!”, susține Vasile Barbu, președintele ANPP, într-un comunicat remis presei.

 

Reprezentanții asociației pentru protecția pacienților susțin cădispoziția de impozitare a veniturilor din concedii medicale NU rezolvă problema invocată public, verbal, de către reprezentanți ai Guvernului, anume, reducerea numărul de concedii medicale eliberate în mod abuziv”.

„Acordarea concediilor medicale se face doar de către medicii autorizați care au contracte cu casele județene de asigurări de sănătate și, mai cu seamă, care au competență să precizeze diagnosticul, să stabilească statusul pacientului, să evalueze capacitatea de muncă și influențele în evoluția stării de sănătate a pacientului, dacă este supus stresului si eventualelor eforturi prin muncă sau alte activități. Din argumentele reprezentanților Guvernului, să înțelegem că o întreagă clasă profesională este supusă suspiciunii de acordare de concedii medicale în mod fraudulos? Sau că toți pacienții aflați în concediul medical trebuie pedepsiți pentru o suspiciune ce stă la îndemâna Guvernului să o lămurească?”, întreabă retoric, președintele ANPP, Vasile Barbu.

 

Pe baza acestor argumente, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților atenționează Guvernul și Parlamenul României că „orice încercare de a menține această dispoziție prin amendamente ce diferențiază pacienții cu incapacitate temporară de muncă pe diverse categorii de patologii va fi de natură să producă grave discriminări și vom apela la toate mijloacele legale de atac împotriva acelor dispoziții”.

În concluzie, CEREM Guvernului si Parlamentului României să abroge în totalitate dispoziția stabilită prin art. 155 alin (1), lit i) din OUG nr. 115/2023.

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023, printr-o Ordonanță de urgență a Guvernului. Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă.

 


Adaugati un comentariu


 

*