Premieră la Buzău: Doi dintre pacienții declarați vindecați de Covid-19 au fost din nou testați pozitiv după externare

Aceștia sunt rude  si se izolaseră împreună la același domiciliu, iar după ultima testare au fost din nou internați.

 

Situație stranie în cazul a doi dintre cei 8 buzoieni declarați vindecați după ce au contractat infecția cu noul coronavirus, aceștia fiind din nou depistați pozitiv, în urma testelor făcute după externare.

Cei doi pacienți fuseseră internați la București, fiind ulterior declarați vindecați, după ce unul dintre ei a fost testat de trei ori, iar celălalt de două ori, de fiecare dată, rezultatele ieșind negative în cazul fiecăruia dintre ei. În această situație, ambii au fost externați la data de 26 martie, cu recomandarea de a mai rămâne izolați la domiciliu timp de 14 zile. Ambii s-au izolat la același domiciliu, fiind rude, iar în data de 6 aprilie, conform recomandărilor de la externare, li s-a mai făcut un test înainte de a li se permite să iasă din izolare.

Ambii se simțeau bine, orice simptom al bolii dispăruse, astfel că acest ultim test părea o simplă formalitate înainte de a lăsa definitiv în urmă această experiență neplăcută. Surprinzător, însă, rezultatul comunicat ieri autorităților buzoiene de sănătate publică este pozitiv în cazul ambilor pacienți, ceea ce ar putea însemna că s-au infectat din nou sau că nu s-au vindecat definitiv.

 

Deși sunt asimptomatici, cei doi bărbați de 46 și 29 de ani au fost din nou internați imediat după aflarea rezultatelor acestui ultim test, de această dată nu la București, ci la spitalul din Râmnicu Sărat, unde se mai afla un pacient care a fost adus aici duminică seară, fiind al 13-lea buzoian confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

Cazul constituie o premieră pentru România de la izbucnirea pandemiei, însă medicii spun că astfel de situații nu sunt cu totul ieșite din comun, fiind semnalate și în alte țări. Explicația ar putea fi aceea că sistemul imunitar al celor doi pacienți nu s-a refăcut complet în urma bolii, iar cazul celor doi nu este unul foarte grav, având în vedere că sunt pacienți asimptomatici și îi ajută și vârsta.

La nivelul județului Buzău, statistica indică în continuare 13 cazuri de pacienți infectați, dintre care 8 au fost declarați vindecați și externați, cu mențiunea că doi dintre aceștia au ajuns din nou în spital.

 

În urma acestei situații, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat o anchetă la Buzău și refacerea testelor celor doi  pacienți reinternați, pentru se vedea dacă probele lor au fost recoltate corect. Ministrul recunoaște însă că Direcțiile de Sănătate Publică sunt într-o criză acută de specialiști și spune că se va face o reevaluare a acestora și li se va suplimenta schema de personal cu specialiști, deoarece o mare parte din problemele actuale în lupta cu COVID sunt cauzate de funcţionarea defectuoasă a acestor instituții.

Dacă în acest moment avem puţini epidemiologi sau puţini medici, în general, cred că este un fapt care a făcut să ajungem unde suntem acum. Nişte anchete epidemiologice care s-au oprit în desfăşurare sau s-au desfăşurat defectuos, o urmărire a fiecărui caz în parte defectuoasă au scos la suprafaţă un deficit de personal în Direcţia de Sănătate Publică, dar şi un deficit de specialişti. La fel ca orice unitate medicală, şi acestea trebuie reevaluate, completate cu personal de specialitate şi nu ne trebuie doar o situaţie de criză care să ne pună la încercare”, a spus Nelu Tătaru, subliniind că în unitățile sanitare sunt necesare controale mai dese, dar la acest moment, DSP-urile au doar un rol de inspecţie şi un rol consultativ, nu așa cum era înainte, când aveau și atribuțiuni de control.

 


Adaugati un comentariu


 

*