Știi și câștigi sănătate: Părul, barometru al sănătății fizice și psihice

7 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Părul ascunde particularități surprinzatoare în spatele măștii pe care o afișează zilnic. Podoaba capilară are un rol aparte pentru întregul organism, este dovada evidentă a sănătății fizice și psihice a unei persoane. Protejează pielea capului și simbolizează forța, vitalitatea, libertatea, frumusețea, sexualitatea.

Un par sănătos poate spune multe lucruri despre starea de sănătate, iar un păr neîngrijit poate fi un semn de alarmă că este timpul să acorzi mai multă atenție podoabei capilare. 

„Psihologia” chipului, în care părul deține un rol crucial, nu a fost inventată în zilele noastre, ci are o istorie de peste 3.000 de ani, cu originile în medicina chineză, care ne spune că toate sistemele tind către echilibru, de aceea dorința inconștientă a fiecărei persoane este de a recâștiga echilibrul pierdut.

Hrănirea părului cu micro-nutrienți din produsele pentru îngrijirea lui este insuficientă. Podoaba capilară are nevoie și de altfel de „nutrienți”, precum sănătatea fizică și psihică. Părul este o oglindă a stării interioare și este un barometru al stării de sănătate, orice schimbare fiind un semnal de alarmă prin care persoana este atenționată că este nevoie să-și schimbe atitudinea față de stilul său de viață, față de situațiile apărute în viața sa și să fie mai tolerantă cu sine…

 

* La femei, părul reprezintă, în general, puterea de atracție, de seducție, iar la bărbați este simbol al vitalității. Podoaba capilară e strâns legată de imaginea de sine, de putere, de feminitate.

* Creșterea părului poate fi asociată cu propria creștere, dezvoltare. Arată cât de mult s-a responsabilizat persoana respectivă față de ea însăși, cât este dispusă să-și schimb anumite obiceiuri și gânduri care nu-i fac deloc bine, cât să resemnifice structuri mentale cu care s-a obișnuit, dar care țin pe loc propria evoluție.

* Pierderea părului face persoana să se întrebe ce va pierde din această cauză, dacă va pierde, în viitor, o anumită poziție, un statut sau pe cineva…

* Presiunea pe care o resimte organismul se observă prin încărunțirea prematură. Presiune socială, din partea familiei, a prietenilor, la job, obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană crează un dezechilibru care poate determina piederea melaninei (pigmentul care dă nuanța naturală a părului).

 

Părul este un indicator important al sănătății psihice

* Curățenia părului indică dacă ai sau nu energie, motivație pentru a te îngriji, pentru a fi aici și acum, chiar bucuria de a trăi. Îngrijirea părului se poate asocia cu o depresie, cu un ascetism, omul se privează de tot ce pentru el înseamnă mult.

* Răsucirea părului, comportamentele obsesiv-compulsive, scărpinatul în cap se asociază cu anxietate, stres. „Îmi vine să îmi rup părul din cap” arată furie, frustrare, acumulare de emoții, răbufnire.

* Îngrijirea prea atentă a părului, exagerarea poate arată un comportament narcisic, o dorință de epatare. Ei cer atenție, fiind hiperpreocupați să arate bine, să fie admirați, să fie speciali.

* A-ți aranja părul ca o anumită persoană poate fi semnul dependentului ( se aranjează ca ea sau pentru ea).

 

Influențe interne și externe

* Pe lângă factorul genetic, părul este influențat de șocuri emoționale puternice și este un rezultat al reacțiilor față de anumite situații. Fie că e vorba de neputință, de conflicte care mocnesc, de sentimente latente sau care refulează, disperare, neliniști, atunci când apare nervozitatea și crește instabilitatea, se epuizează și resursele noastre interioare.

* Mătreața se află în strânsă legătura cu rolul social și cu relația pe care o are fiecare cu el însuși. Persoana consideră că nu se poate pune în valoare și nu se face remarcată în plan social, dar în același timp, mătreața este un indicator al nivelului de stres extrem de ridicat.

* Alopecia sau pierderea părului este prezentă când persoana respectivă este axată pe realizarea în plan material, rațional. „Sunt stresat, muncesc mult, resimt tensiuni extrem de mari și îmi vine să îmi smulg părul din cap”. Experiența unor procese traumatizante își poate pune și ea amprenta.

* Purtarea părului strând în coadă exercită o presiune crescută asupra folicululor, spun specialiștii, care atrag atenția că în special în cazul bărbaților, această „modă” sau obicei duce la căderea părului și la chelie.

 

Generalități

* În fiecare zi cad aproximativ 60-100 de fire de păr.

* Părul crește cu 0,3 până la 0,5 mm pe zi, cu 1 până la 1,5 cm pe lună și cu 12 până la 15 cm pe an.

* Un singur fir are capacitatea de a suporta până la 100 de grame de greutate și întregul păr din cap are capacitatea de a susține până la 12 tone de greutate.

* În medie, scalpul uman are 100.000 până la 150.000 fire de păr.

* Părul este cel mai rapid țesut în organism, următorul fiind măduva osoasă.

* Părul bărbatului este mai dens și crește mai repede decât la femei.

* Culoarea părului este determinată de melanină, un pigment prezent în corpul uman.

 

Structură și aspect

* Părul este format preponderent din cheratină, o proteină aflată și în structura unghiilor și a pielii.

* Pe lângă cheratină, firul de păr poate conține până la 14 alte elemente, inclusiv urme infime de aur.

* Părul se dezvoltă dintr-un folicul, o mică pungă de la nivelul scalpului, unde se formează rădăcina, alături de o glandă sebacee și vase de sânge minuscule.

* Scalpul conține în medie 100.000 de foliculi de păr, dar numărul acestora variază în funcție de culoarea naturală. Persoanele roșcate natural au aproximativ 86.000 de foliculi, cele șatene 100.000, brunetele au 110.000, iar blondele 146.000.

* Firul de păr are 3 straturi: cuticula (la exterior, subțire, transparentă), cortexul (la mijloc, determină culoarea, grosimea, rezistența și gradul de ondulare) și medula (la interior, constă într-un canal de celule). Cercetătorii nu au încă o explicație pentru rolul medulei în structura firului de păr.

 

Creștere și dezvoltare

* Toți foliculii de păr ai organismului sunt complet formați încă din a cincea lună de gestație a fătului. Foliculul este structura care dezvoltă, propriu-zis, firul de păr.

* Singura parte vie a părului este cea aflată la nivelul scalpului, în interiorul foliculilor de păr.

* Pentru a crește armonios, părul are nevoie de 3 factori care să funcționeze optim: glandele sebacee, vasele de sânge și hormonii androgeni.

* Vasele de sânge, prin nutrienții pe care îi transportă la rădăcina părului, ajută la creșterea lui naturală.

* Controlul esențial îl dețin hormonii androgeni – foliculii dezvoltă firele de păr doar în ritmul pe care acești hormoni masculini îl permit. În timpul pubertății, nivelul de hormoni androgeni crește atât la băieți, cât și la fete.

* Glandele sebacee asigură, prin sebumul secretat, strălucire și protecție împotriva apei și a factorilor de mediu.

* Rata de creștere a părului este de aproximativ 1 cm pe lună, mult mai accentuată vara.

* Părul crește cel mai bine de la 15 la 30 de ani. Creșterea părului începe să încetinească între 40 și 50 de ani. După vârsta de 50 de ani, căderea părului se accentuează atât la bărbați, cât și la femei. O persoană sănătoasă pierde între 60 și 150 de fire de păr pe zi.

 

Curiozități despre păr

* Părul sănătos, atunci când este ud, se poate întinde cu până la 30% din lungimea lui.

* Greutatea pe care totalitatea firelor de pe scalp o poate suporta echivalează cu 12 tone sau… 2 elefanți.

* Părul este al doilea țesut ca viteză de creștere din corp, fiind depășit doar de măduva osoasă.

* Părul are tendința de a crește mai repede atunci când corpul anticipează că urmează să facă sex.

* Părul absoarbe uleiurile, astfel că unii oameni îl folosesc pentru a curăța zone în care sunt deversate substanțe uleioase.

* Părul necesită 13 zile de la momentul factorului declanșator (stres, un șoc puternic) pentru a deveni gri sau alb.

* Părul uman sănătos emite sunete.

 

Ce spune sau nu spune părul despre o persoană

* Părul este una dintre cele mai comune dovezi adunate și analizate de medicii legiști.

* Forma unui fir de păr în secțiune indică etnia posesorului (asiaticii au firul de păr foarte rotund, africanii îl au foarte plat, iar europenii îl au oval).

* Sexul posesorului este unul din puținele lucruri pe care nu le poți afla analizând firul de păr.

 

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*