Știi și câștigi sănătate: Ardeiul gras ține bolile la distanță

27 august 2021 | 0 comentarii |

Este cea mai bogată legumă în vitamina C și una dintre vedetele toamnei, foarte apreciat în bucătărie pentru aspect, gust bun și proprietăți nutritive, consumat fie crud, fie în zacuscă sau în conservele pentru iarnă. 

 

Roşii, verzi sau galbeni, dulci sau picanţi, toate soiurile de ardei gras și frații lui, ardeiul capia, ardeiul iute sau dolofanul gogoșar sunt vedete ale toamnei, extraordinar de gustoase și sănătoase. Surse importante de vitamina A, complexul B, vitamina C, minerale (fier, cupru, zinc, potasiu, mangan, magneziu, seleniu), ardeiul gras și gogoșarul sunt unele dintre cele mai apreciate legume ale toamnei.

Cea mai bună formă sub care putem consuma ardeii este cea crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt, dar își păstrează virtuţile şi după ce îi murăm sau îi coacem pe plită.

Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveala o compoziție naturală de excepție, de la vitamine la antioxidanți și minerale, nutrienți extrem de benefici în buna funcționare a organismului. Iată de ce nu trebuie să ratăm cura cu ardei în această perioadă în care această legumă e mai viguroasă și mai gustoasă ca oricând și să profităm pentru a ne face provizii și pentru iarmă, fie copt pentru salată, fie în zacuscă și conserve.

 

Ardeiul face parte din familia Capsicum annuum și este una dintre cele mai vechi și mai apreciate legume, fiind cultivat de mai bine de 6000 de ani. Ardeiul gras are un conţinut scăzut de calorii și activează metabolismul, facilitând arderea caloriilor în exces, este un remediu excelent pentru diabetici și constituie un adjuvant nutriţional ideal pentru tratamentul medicamentos, la toate vârstele. Este preferabil să fie gătit un timp scurt şi la o temperatură scăzută, pentru a-şi păstra nutriţienţii.

Toate soiurile de ardei conțin vitamina C în cantitati uriașe, însă ardeiul roșu conține cea mai mare cantitate, dintre toate varietățile. Antioxidant puternic, vitamina C stimulează imunitatea şi este necesară pentru sinteza de colagen care intră în structura vaselor de sânge, a pielii şi a oaselor. Ardeii graşi conţin licopen, un caretonoid ce previne cancerul de prostată, de col uterin, de colon, pancreatic şi chiar pulmonar. În plus, luteina conținută de această legumă este un important factor de protecție a ochiului, prevenind apariţia cataractei şi a degenerării maculare ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă.

Ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roșu iute conține cu 330% mai multă vitamina C decât o portocală. În 100 de grame de ardei sunt 125 de mg de vitamina C, adică atât cât se recomandă în doza zilnică, dar și 0,8 mg de vitamina B6 și 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este și ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracareaza efectele radicalilor liberi și reduce daunele pe care aceștia le produc arterelor, nervilor și țesuturilor. Totodată, prin conținutul mare de vitamine B2, B3 și B6 ardeiul ajută la metabolizarea alimentelor şi la producerea de globule roşii şi hormoni.

 

Principala substanță activă din ardei este, însă, capsaicina, un compus alcaloid cu proprietăţi anti-bacteriene, anti-cancerigene şi analgezice care dă și culoarea legumei, în cele mai mari proporții fiind regăsită în ardeii roșii. Capsaicina este un anticoagulant eficient în prevenirea infarctului de miocard si a accidentului vascular cerebral. În cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare sau al diabeticilor se recomandă introducerea ardeiului gras în alimentaţie şi pentru că un efect al capsaicinei este acela că reduce colesterolul rău (LDL) şi este hipoglicemiantă.

Ardeiul iute conține cea mai mare cantitate de capsaicină și previne ulcerul gastric, prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie care împiedică formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute poate diminua riscul de ulcer gastric.

În cazul infecţiilor respiratorii sezoniere, ardeiul iute este un adjuvant, deoarece capsaicina din compoziţia lui are rol în deschiderea şi drenarea căilor nazale congestionate şi fluidizarea secreţiei de mucus din plămâni sau fosele nazale.

Căldura resimţită în urma consumului de ardei iute reprezintă, de fapt, energia care rezultă în urma arderii caloriilor. Chiar şi ardeii roşii conţin substanţe care contribuie la termogeneză și la consumul de oxigen. Ardeiul iute de culoare roşu aprins are un conţinut ridicat de betacaroten sau provitamină A. Două linguriţe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamină A, cu rol important în lupta contra infecţiei şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale.

Este studiat efectul capasaicinei și în afecţiunile fibrelor nervose sau durerile asociate cu artrita, psoriazisul şi neuropatia diabetică, aceasta fiind un inhibitor puternic al substanţei P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Aplicată local, capsaicina poate fi un tratament eficient pentru durerile de cap şi de osteoartrită.

 

Proprietățile terapeutice ale ardeiului sunt recunoscute în întreaga lume. Chinezii, care sunt recunoscuți drept fumători înrăiți, au constatat, în urma unor studii realizate pe termen lung, că persoanele care consumă zilnic ardei au un risc cu 27% mai redus de a face cancer pulmonar, față de cei care consumă ardei (mai ales iute), doar ocazional sau deloc.

Tinctura de ardei este benefică în calmarea și vindecarea suferințelor cauzate de artrită, gută sau lombalgii, iar uleiul de masline în care s-au macerat gogoșari timp de 10 zile este un bun remediu împotriva durerilor de gât și răgușelii. Acelasi ulei calmează durerile produse de entorse.

Rolul terapeutic al gogoșarilor intervine în cazuri de diaree, tuse magarească și reumatism. Gogoșarii murați, pe lângă că sunt un deliciu al sezonului rece, ajută la arderea grăsimilor și la tranzit intestinal, dar tratează excelent și mahmureala. Dacă la murat adaugăm scorțisoară, gogoșarii vor fi eficienți și în litiază și insuficiență renală.

Sucul de gogoșari combate balonarea, iar aplicat pe păr, diminuează seboreea. Sucul de ardei gras, obţinut dintr-un kilogram de ardei, se bea înainte de masă, ca sursă de siliciu deosebit de benefică pentru unghii sfărîmicioase, păr degradat, ten acneic, cu pori încărcaţi şi ten pătat. Cura internă se combină cu un tratament extern, constând în măşti de suc de ardei gras. Ardeiul iute este indicat în tratarea căderii părului şi îndesirea firelor.

Ardeii capia, atât de delicioși cruzi sau copți, sunt la fel de buni și conservați în oțet. Acest sortiment de ardei este cel mai bogat în betacaroten. Gogoșarii și ardeii capia sînt delicioși preparați sub forma de pastă, ca să nu mai spunem că sunt ingredientele de bază în delicioasa zacuscă.

 

Atenție! În perioada sarcinii, ardeiul iute este contraindicat, deoarece poate stimula uterul. În unele cazuri, ardeiul nu este bine tolerat de persoanele cu fierea mai sensibilă și este contraindicat persoanelor cu alergie la ardei.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*