Știi și câștigi sănătate: Miraculoasa vitamină C

6 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Toamna și-a intrat în drepturi, vremea s-a răcorit, iar mulți dintre noi asociază sezonul rece cu răceli, gripe și alte afecțiuni ale sistemului respirator și cu lupta pe care o dă organismul pentru a se adapta și a face față schimbărilor climatice. Sezonul rece ne amintește însă și că vitamina C sau acidul ascorbic, cum se mai numește, are efecte miraculoase în protejarea organismului împotriva diverselor inflamații și afecțiuni. 

De-a lungul timpului, vitamina C, care este probabil cel mai cunoscut dintre micronutrienți, și-a dovedit eficiența și aportul indubitabil în fortificarea sistemului imunitar, având efecte notabile asupra stării de bine. Încă din secolul al 18-lea, vitamina C a fost folosită în scop medicinal, în mod special pentru a trata sau pentru a preveni boli asociate cu deficiența de vitamina C. În 1874, James Lind, un medic scoțian, a făcut un experiment, pentru a găsi un remediu împotriva scorbutului, care apare în urma unei absențe totale de la alimente vegetale proaspete. Acesta a descoperit că lămâile și portocalele ajutau la ameliorarea simptomelor. Ulterior, conceptul de vitamine a fost creat de către biochimistul polonez Casimir Funk, în anul 1912. Câțiva ani mai târziu, o echipă de cercetători a reușit să izoleze vitamina C, denumită acid hexuronic și, mai apoi, acid ascorbic.

 

În prezent, vitamina C este folosită cu precădere ca remediu pentru tratarea răcelilor, fiind considerată de mare ajutor pentru susținerea sistemului imunitar. Mai târziu s-a descoperit că vitamina C este implicată în numeroase procese vitale desfășurate în organismul uman, cum ar fi producția de glucocorticosteroizi și de substanțe care permit transmisia influxului nervos, metabolismul glucozei, al colagenului (componența principală din numeroase țesuturi), al acidului folic și al anumitor aminoacizi.

Vitamina C este un compus organic, solubil în apă, ceea ce înseamnă că organismul uman nu poate sintetiza singur această vitamină, de aceea este necesară o doză zilnică de alimente cum ar fi legumele și fructele proaspete care conțin această vitamină despre care se spune că are efecte  miraculoase. În alimentația oamenilor se găsesc nouă vitamine solubile în apa (hidrosolubile). Una dintre acestea este vitamina C, iar celelalte fac parte din complexul de vitamine B.

Cantități însemnate de vitamina C se regăsesc și la nivelul ochilor, glandelor suprarenale, creier, leucocite, tiroidă, ficat sau splină. Tocmai pentru că acestea au o concentrație de vitamina C, de la 10 până la 50 de ori mai mare ca aceea din plasmă, celule roșii sau saliva, aceste organe vor fi primele afectate de o potențială deficiență de vitamină C, care are un rol principal în procesele de vindecare a plăgilor și arsurilor, susține imunitatea, structura osoasă și pielea și are rol antioxidant.

Fiind o vitamină hidrosolubilă, ea nu are o toxicitate crescută și nu prezintă efecte deosebit de grave dacă este consumată în exces (în caz de supradozaj, aceasta se elimină pe cale urinară), spre deosebire de vitaminele liposolubile. Pe de altă parte, vitamina C are un rol important și în sintetizarea neurohormonilor precum adrenalina, noradrenalină și dopamina. Aceasta protejează și stimulează glanda hipofiza, iar dacă există dezechilibre hormonale, poate surveni deficientă de vitamina C.

 

Vitamina C asimilată din alimente poate fi suplimentată în cazul apariției unor simptome de răceală, febră sau în caz de arsuri, diaree, hipertiroidie, deficit de fier sau proteine. Este recomandată mai ales în perioada rece, când alimentația nu este bogată în fructe și legume. Doza zilnică maxim admisă este de 2000 mg.

Dozele crescute peste limita admisă pot provoca dureri abdominale, stări de greață și diaree și pot acidifia urina, interferând chiar cu echilibrul fragil al balanței prooxidanti-antioxidanti din organism. În unele cazuri, dozele mari de vitamina C favorizează supraîncărcarea cu fier, ceea ce poate determină tulburări endocrine sau hepatice. Prin urmare, este bine ca dozele de vitamina C să fie ajustate în funcție de profilul individual și este bine să nu se administreze decât la recomandarea medicului.

Copiii și persoanele vârstnice pot face hipervitaminoză din cauza imaturității sau funcționarii deficitare a rinichilor sau a ficatului chiar și la dozele adecvate vârstei.

La fel ca majoritatea vitaminelor, vitamina C se absoarbe mai eficient atunci când este luată din alimente și este bine de știut că nu e recomandat să se ia mai multe tipuri de suplimente în același timp și că trebuie făcute pauze între curele de vitamine.

 

Cele mai cunoscute alimente care conțin vitamina C sunt măceșele, citricele (lămâi, portocale, grepfrut), kiwi, legume verzi (varză, spanac, broccoli, mazăre, sparanghel), varză roșie, ardei roșu, ardei verde și ardei iute, căpșuni, guava, papaya, pepene, ananas, fructe de pădure (mure, cătină, zmeură, fragi, merișoare), țelină, conopidă, cartofi dulci, roșii. Pentru ca acestea să nu își piardă din vitamina C din compoziție se recomandă consumul lor în stare proaspată, dacă este posibil.

Legumele și fructele verzi conțin o cantitate ridicată de vitamina C. Consumul zilnic de fructe și legume asigură doza necesară de vitamina C, dar și de minerale și nutrienți esențiali. De exemplu, 49 de mg de căpșune conțin 54% din doza zilnică recomandată, 9 mg de spanac reprezintă 10%, în timp ce o portocală medie (70 mg) conține 78% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Anumite tipuri de carne si de peste sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C pentru oameni. Vitamina C se piedre prin gătire (preparare termică), dar cantități mici din acest nutrient pot fi gasite în ficatul crud, ouă, icre, carne și pește. Între alimentele de origine animală care conțin vitamina C se află ficatul de vită, stridiile, ficatul de porc, creierul de miel, ficatul de pui, ficatul de miel, inima de miel, limba de miel, laptele de vacă proaspăt, laptele de capră. Așadar, în carne, pește, carnea de pasăre de curte, în ouă și în produsele lactate se găsesc cantități mult mai mici de vitamina C.

 

Dacă vitamina C lipsește din alimentația zilnică sau este în cantități mici, atunci poate să apară deficiența de vitamina C. Principalele semne ale unei deficiențe sunt starea de oboseală, slăbiciunea, dureri ale articulațiilor, dureri musculare, piele uscată, păr uscat care se rupe ușor, inflamarea gingiilor (gingivită), învinețirea rapidă a pielii după lovituri, sângerări nazale, pierderi în greutate.

Deficiența de vitamina C poate duce și la scăderea producției de colagen, fapt care cauzează rupturi ale țesuturilor. Alte afecțiuni care pot să apară sunt scorbutul, probleme respiratorii și, în unele cazuri, febră și convulsii.

Există câțiva factori de risc care pot favoriza deficiența de vitamina C, între care fumatul, dependența de alcool sau droguri, vârsta înaintyată, sarcina și lehuzia, dietele extreme sau afecțiuni ce împiedică buna absorbție a vitaminelor.

Nivelul de vitamina C din organism poate fi aflat prin recoltarea unor analize de sânge specifice.

 

Beneficii ale vitaminei C

* Vitamina C este un antioxidant puternic, susține capacitatea naturală de protecție a organismului, astfel că are un mare aport în întărirea imunității.

* În sezonul rece avem nevoie să ne protejăm pielea mai mult ca de obicei, iar vitamina C ajută la îmbunătățirea aspectului epidermei prin favorizarea producerii de colagen, menținând-o elastică și fermă. De aceea se reagăsește în multe produse cosmetice.

* Studii recente demonstrează că un consum regulat de vitamina C scade riscul apariției bolilor la nivelul plămânilor, corzilor vocale, gâtului și al cavității bucale, considerabil mai ridicat în sezonul rece.

* Ajută la scăderea în greutate – iar această calitate a vitaminei C este cu atât mai benefică în sezonul rece, când tendința generală este de a consuma mai multe alimente grase. Daca vom consuma alimente și suplimente care conțin vitamina C, vom avea mai mult succes în arderea grăsimilor și în acumularea de masă musculară.

* Cu incidență mai mare la nivelul populației în lunile de toamnă și iarnă, răcelile pot fi prevenite consumând vitamina C, care ajută în tratarea răcelilor, reducând simptomele asociate acestora și durata stărilor aferente.

* Ajută la scăderea tensiunii arteriale și a presiunii sistolice a sângelui, dar și la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind simultan absorbția de fier în organism.

* Îmbunătățește capacitatea de memorare și protejează împotriva stresului oxidativ de la nivelul creierului și coloanei vertebrale, scăzând riscul de apariție a demenței.

* Contribuie la menținerea unei bune sănătăți a vederii și incetinește progresia degenerarii maculare, care este asociată cu pierderile de vedere.

* Reducând riscul de boli cronice, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială vitamina C reprezintă un factor major de prevenție și protecție împotriva acestora.

* Nivelul de acid uric prezent în consumul de carne și grăsimi rezultate în timpul gătirii acestora este mai ridicat în cazul persoanelor care în anotimpurile reci consumă mai puține fructe și legume, iar vitamina C ajută la reducerea acidului uric de sânge în această situație.

* Vitamina C ar putea trata intoxicația cu plumb, iar unii specialiști sunt de părere că ar putea ajuta la eliminarea metalelor grele de acest gen din organism. Totuși, nu există dovezi solide de pe urma studiilor efectuate pe oameni care să arate că vitamina C poate trata intoxicația cu plumb.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*