Agenția Europeană a Medicamentului recomandă administrarea dozei a treia de vaccin anti-Covid

5 octombrie 2021 | 0 comentarii |

În România, circa 200.000 de persoane au primit deja a treia doză, în decurs de o săptămână.

 

Comitetul pentru medicamente de uz uman al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a decis că administrarea celei de-a tria doze de vaccin împotriva Covid-19 este oportună pentru a întări răspunsul imun al organismului în fața virusului. Prin urmare, agenția a aprobat, la începutul acestei săptămâni, administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid pe bază de ARN mesager și chiar recomandă autorităților de sănătate publică din statele UE să înceapă administrarea acestei doze.

În raportul comitetului EMA se arată că o doză suplimentară de vaccin cu serurile produse de Pfizer/BioNTech și Moderna poate fi administrată persoanelor cu sistem imunitar grav slăbit, la cel puțin 28 de zile de la a doua doză.

Totodată, experții EMA subliniază că este important să se facă distincția între doza suplimentară pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit și dozele de rapel pentru persoanele cu sistem imunitar normal.

 

Astfel, pentru persoanele cu sistem imunitar normal, comiterul EMA a  evaluat datele pentru vaccinul de la Pfizer, iar acestea relevă o creștere a nivelului de anticorpi atunci când se administrează o doză de rapel la aproximativ 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. În temeiul acestor date, comitetul a concluzionat că dozele de rapel pot fi luate în considerare la cel puțin 6 luni după a doua doză pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, cu un sistem imunitar normal.

În ceea ce privește persoanele cu un sistem imunitar slăbit, recomandarea este ca a treia doză să fie făcută la 28 de zile după cea precedentă, iar dacă a trecut mai mult timp de atunci, a treia doza ar trebui administrată cât mai curând, fără a se mai aștepta șase luni, ca în cazul celor cu sistem imunitar normal.

 

Pe baza acestor date comunicate de EMA autoritățile de sănătate publică din fiecare țară pot lua propriile decizii în ceea ce privește administrarea celei de-a treia doze. România a luat deja o decizie în acest sens, în urmă cu o săptămână, când a început administrarea acestei doze pentru orice persoană care și-a efectuat schema completă în urmă cu cel puțin șase luni. În această perioadă, peste 228.000 s-au prezentat la centrele de vaccinare pentru a primi a treia doză, care se face cu unul din serurile pe baza de ARN mesager.

Administrarea celei de-a treia doze este recomandată în special persoanelor peste 65 de ani, pacienților cu boli cronice și persoanelor din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile. Totodată, se recomandă a treia doză în cazul personalului medical, al celui din centrele de asistență socială dar și al cadrelor didactice – categorii supuse unui grad mai mare de expunere, care amplifică riscul de a contracta boala.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*