Medicii și asistenții medicali buzoieni se perfecționează chiar și în condiții de pandemie

Un curs de formare profesională s-a desfășurat zilele acestea la Spitalul Județean de Urgență Buzău, cu respectarea măsurilor specifice pentru evitarea răspândirii noului coronavirus.

 

Într-o perioadă foarte agitată, determinată de actuala pandemie și de evoluția nefavorabilă a situației epidemiologice în județ, la Spitalul Județean de Urgență Buzău a avut loc, zilele acestea, un curs de formare profesională, organizat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, derulat în toate cele opt regiuni de dezvoltare a țării. Pe lângă numeroase cursuri, conferințe și congrese la care au participat online în ultimele cinci luni, proiectul „Lupta pentru viață”, a atras specialiștii buzoieni din domeniul medical, în ciuda condițiilor speciale de desfășurare, din cauza pandemiei de Covid-19. Acesta este desfășurat de Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală, în colaborare cu asociația Partnet și are ca scop îmbunătăţirea competenţelor personalului medical din serviciile de urgenţă în domeniile boli cardiovasculare, cancer, diabet zaharat şi boli endocrine.

Componenta principală o constituie organizarea de cursuri de formare profesională adresate medicilor și asistenților medicali din aceste specializări, care pot participa gratuit la aceste sesiuni de pregătire.

 

Un astfel de curs a fost organizat vineri și la SJU Buzău, fiind coordonat de dr. Anca Rîncu, medic ginecolog la spitalul Pantelimon din Capitală. Cursul de formare profesională s-a bucurat de un interes sporit din partea personalului medical din cadrul spitalului județean, 53 de medici și asistenți medicali din specialitățile menționate fiind prezenți la venimentul care a constituit o premieră.

Acesta este primul curs de formare profesională găzduit de SJU Buzău de la declanșarea pandemiei și, ținând cont de contextul epidemiologic actual, conducerea unității medicale a asigurat condiții speciale de distanțare fizică și de protecție, pentru a se respecta cu strictețe reglementările legale valabile pe durata stării de alertă.

Astfel, participanții au fost împărțiți pe mai multe grupe, pentru a se evita aglomerarea sălii de curs și a se crea astfel condițiile păstrării distanței de cel puțin un metru și jumătate între participanți.

 

De asemenea, la intrarea în săli s-a măsurat temperatura participanților și toți au purtat măști de protecție, având la îndemână și recipiente cu dezinfectant.

În cadrul aceluiași proiect urmează să se desfășoare simulări clinice pentru medici, complementare cursurilor de formare.

Totodată, medicii și asistenții care au participat la acest curs se vor putea înscrie gratuit la alte cursuri de formare creditate cu puncte EMC, de către Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților Medicali.

Nu în ultimul rând, aceștia au posibilitatea de a fi selectaţi pentru un schimb de bune practici organizat în Italia, timp de o săptămână, cu scopul de a-şi dezvolta abilităţile şi competenţele în domeniul în care activează, precum şi însuşirea practicilor medicale europene în vederea adaptării acestora la realităţile din România.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*