Prima ediție a Săptămânii internaționale a testării HIV

25 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Acțiunea are loc în condițiile în care, în primul semestru al acestui an, au fost realizate cu 75% mai puține teste decât în perioada similară a lui 2019, din cauza pandemiei.

 

În perioada 23-29 noiembrie, în România are loc în premieră o acțiune internațională de testare la domiciliu, pentru depistarea persoanelor infectate cu virusul HIV. Este vorba de Săptămâna internațională a testării HIV, organizată de coaliția PLUS – o reţea internaţională de organizaţii din domeniul HIV şi al hepatitelor virale. Din această rețea face parte și Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), care coordonează în această perioadă derularea campaniei în România.

Principalele motive pentru care țara noastră a fost inclusă în această acțiune le constituie faptul că jumătate dintre cazurile descoperite anual în România sunt diagnosticate târziu, în faze avansate ale infecţiei cu HIV, precum și numărul foarte scăzut de teste efectuate în acest an, din cauza condițiilor impuse de pandemie. Astfel, în primul semestru al acestui an au fost realizate cu 75% mai puține teste decât în primele 6 luni din 2019, iar datele nu par să se schimbe radical nici pentru finalul de an.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Campania este derulată în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și are acoperire națională. În cadrul ei, 700 de persoane din categoriile vulnerabile se vor putea testa la domiciliu, cu ajutorul unui autotest pe care îl vor primi gratuit prin cuier, trimis de organizatorii campaniei. Pentru a participa la această campanie, cei interesați trebuie să comande testul, pe site-ul dedicat

Medicul Adrian Streinu cercel, directorul Institutului Matei Balș, a precizat că, în ciuda progreselor importante realizate în ultimi ani în tratarea acestei boli accesul la testare și diagnosticare precoce continuă să rămână o problemă atât în România, cât și în celelalte țări ale lumii. Din această cauză, aproape jumătate dintre cazurile nou-descoperite anual în România sunt diagnosticate târziu, deja în faza de SIDA.

Testarea este un prim şi important pas în controlarea infecţiei cu HIV/SIDA şi în stoparea ei. Depistarea precoce prezintă numeroase avantaje, mai ales pentru individ, acesta putând avea acces la servicii medicale specializate, dar şi pentru societate, în general. Un pacient diagnosticat timpuriu va putea ajunge mai repede la o încărcătură virală nedetectabilă şi astfel el nu mai transmite virusul. Autotestul HIV permite oricui să se testeze, inclusiv în vremuri de pandemie”, a declarat managerul institutului Matei Balș.

 

Mihai Lixandru, coordonatorul campaniei în România, spune că autotestarea a devenit o necesitate, mai ales în contextul pandemiei, în condițiile în care testarea la nivel național a scăzut dramatic. „Prin autotestare putem asigura accesul la testare HIV uşor, şi mai ales, în siguranţă, pentru oricine doreşte să se testeze, indiferent de localitate sau de perioada zilei. HIV şi hepatitele virale nu sunt o fatalitate, iar testarea este primul pas, esenţial, către începerea tratamentului şi stoparea transmiterii. Dar este inutil să vorbim despre eliminarea HIV dacă nu creştem accesul la testare exact acolo unde sunt cele mai multe cazuri: în comunităţile marginalizate, cu vulnerabilităţi multiple şi fără servicii medicale şi sociale”.

O soluție propusă de coaliția PLUS este testarea comunitară, prin care persoane din comunităţi afectate, care au urmat o formare pentru realizarea testării şi consilierii pre şi post testare, efectuează testul în rândul membrilor comunităţii, eliminând astfel barierele discriminării şi deschizând accesul la testare pentru populaţiile cele mai marginalizate. „Complementară testării făcute de personalul medical, în cadrul sistemelor clasice de sănătate, testarea comunitară practicată de asociaţiile noastre, în centre sau pe teren, creşte încrederea şi dialogul cu comunităţile marginalizate, fiind total lipsită de judecăţi şi critici de orice fel. Cerem ca testarea comunitară să fie recunoscută şi susţinută oficial în toate ţările lumii, să fie implementată în toate comunităţile şi să acopere întreaga populaţie”, declarat Hakima Himmich, președintele coaliției PLUS.

 


Adaugati un comentariu


 

*