Legea carantinei a fost adoptată, dar va fi funcțională abia în a doua jumătate a săptămânii viitoare

17 iulie 2020 | 0 comentarii |

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că Legea carantinării și izolării „nu dă puteri supreme niciunei persoane”, dar permite acționarea promptă și luarea de decizii bazate pe analize și recomandări, fără pierdere de timp.

 

Legea privind carantina și izolarea a fost adoptată joi seară de Senat, în calitate de cameră decizională. Proiectul privind carantinarea şi izolarea a primit anterior votul în unanimitate al membrilor Comisiei juridice a Senatului, după mai multe zile de dezbateri-maraton, care au început vinerea trecută şi s-au finalizat ieri, după adoptarea mai multpr amendamente.

Textul a fost modificat până târziu în noapte şi prevede, prin altele, că pacienţii care sunt depistaţi cu virusul dar refuza spitalizarea pot contesta măsură dispusă de DSP, dar nu vor putea pleca din spital sau din centrul de carantină decât după ce au primit decizia instanţei.

De asemenea, persoanele la care s-a confirmat virusul, dar pleacă dintr-o unitate sanitară, vor fi obligate să se reinterneze, în cazul în care au simptome grave.

Ca să se asigure că votul nu va fi amânat din nou, premierul a mers în Parlament. De altfel, în ultimele trei zile, la Comisia juridică din Senat au ajuns și secretarul de stat Raed Arafat și ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Modificările la proiectul Guvernului au trecut cu 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abtineri, un vot majoritar după o săptămână de tensiuni politice.

Votul s-a desfăşurat în plenul Senatului, grupurile parlamentare fiind în favoarea raportului Comisiei juridice cu o majoritate zdrobitoare. Printre cei care au votat împotrivă s-au numărat Călin Popescu Tăriceanu și Eugen Teodorovici.

După adoptare, legea stă în Parlament două zile, termen în care poate fi contestată la CCR, apoi va fi trimisă la promulgare, după care intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

 

Pe toata perioada în care legea își produce efectele, sintagma „agent patogen” s-a înlocuit cu „agent înalt patogen”, iar dispozițiile referitoare la carantina bunurilor s-au eliminat, ca și noțiunea de „suspect de a fi infectat sau contaminat”.

Potrivit formei finale a legii, carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta, după caz, într-un spațiu desemnat de autorități, pe baza informațiilor știintifice oficiale și a definiției de caz cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat sau care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoana confirmată cu o boală contagioasă.

Legea prevede, de asemenea, că medicii au la dispoziţie 48 de ore pentru a evalua şi diagnostica un pacient, iar în funcţie de simptome şi de alte afecţiuni, decid dacă se impune izolarea sau spitalizarea acestuia, în funcţie de starea pacientului. Persoanele care au un test pozitiv, dar nu prezintă simptome în primele 48 de ore în spital, se pot izola la domiciliu. Poliţia va verifica dacă respectă sau nu legea.

Spitalizarea este propusă de medic, după finalizarea analizelor, dar nu mai mult de 48 de ore, acesta fiind cel care poate propune DSP dacă trebuie ca pacientul să rămână în spital până la vindecare sau dacă, în cazul în care nu prezintă simptome grave, poate merge acasă. Pacientul care refuză internarea şi pleacă acasă trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere că nu va interacţiona cu alte persoane, iar în cazul în care autorităţile vor demonstra că nu a respectat regulile şi i-a infectat şi pe alţii, riscă dosar penal.

 

Intră în carantină pentru 14 zile persoanele care au intrat în contact cu un bolnav sau cele care se întorc în ţară din zone roşii, care trebuie să rămână acasă sau în spaţii special amenajate pentru a nu transmite virusul.

În măsura în care aceste persoane refuză carantinarea la domiciliu sau la locația declarată, precum și atunci când încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, se poate decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități. Decizia se emite în cel mult 8 ore de la constatarea acestor fapte.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate, au decis senatorii juriști.

Aceste masuri se insitutie pe durata perioadei de incubatie si inceteaza la expirarea termenului specific perioadei de incubatie sau anterior ca urmare a confirmarii persoanei ca purtatoare a agentului inalt patogen cu sau fara simptome si se aplica dispozitiile privitoare la masura izolarii.

Totodată, Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, a explicat că Legea carantinării și izolării nu dă puteri supreme nici unei persoane, doar că permite acționarea promptă și luarea de decizii bazate pe analize și recomandări, fără pierdere de timp. Totodată, șeful DSU a insistat asupra faptului că „încercările de a spune că tot ce se face în lupta cu acest virus este un abuz și nejustificat, încercând să se lege acest aspect de o persoană sau două, reprezintă o încercare de dezinformare a populației și de a menține în continuare un curent de opinie negativ față de orice acțiune luată la nivel de autorități. Problema COVID-19 este una complex, fiind necesară conlucrarea între noi toți, de la autorități la fiecare individ. Important este informarea corectă și ignorarea minciunilor si a știrilor ce nu pot fi confirmate din surse credibile”, a scris medicul Arafat, pe pagina sa de socializare, după votul final.

Secretarul de stat a menționat că după multe discuții și multe dezbateri avem, în sfârșit, o legislație care permite luarea unor măsuri în lupta împotriva SARS-COV 2, dar a atras atenția că în continuare există contestatri și agitatori, care îndeamnă la nerespectarea legii.

Nici nu s-a publicat Legea și au început atacurile impotriva ei și a persoanei mele, parcă eu sunt cel care a scris-o singur, a dezbatut-o singur și a votat-o singur. Încercarea de a lega cu orice preț numele meu de orice este negativ și orice este neplăcut în relație cu COVID-19 este evidentă, mai ales în ultima perioadă”, a scris Arafat, subliniind că problema COVID-19 este una complexă, în cadrul căreia este necesară conlucrarea „între noi toți, de la autorități la fiecare individ. Importantă este informarea corectă și ignorarea minciunilor și a știrilor ce nu pot fi confirmate din surse credibile”.

 

Arafat a explicat că la o citire atenta a Legii se poate vedea ce pârgii de control există și ce face fiecare persoană sau instituție, sublniind că „internarea pacientului se face la recomandarea medicului și prin act emis de Direcția de Sănătate Publică, în cazul în care acesta refuză internarea, iar medicul fiind de părerea că acesta trebuie să fie internat în cazul unei boli contagioase. Iar aici, vorba nu este despre COVID 19, regula fiind una generală în cazul bolilor transmisibile”, menționând că decizia carantinării persoanelor care vin din alte țări, spre exemplu, poate fi decisă doar de „Comitetul Național pentru Situații de Urgență, format din miniștri, scretari de stat și sefi de instituții, în baza unei analize a grupului de suport tehnico-științific, în care sunt peste 15 persoane, inclusiv epidemiologi și medici de boli infecțioase”.

Secretarul de stat a subliniat, de asemenea, cătoate deciziile luate în baza acestei legi pot fi contestate în instanta astfel incat deciziile sa fie anulate daca un judecator considera acest lucru necesar”, iarLegea nu dă puteri supreme nici dr-ului Arafat și nici unei alte persoane. Doar că aceasta ne permite să putem acționa prompt și să putem lua decizii bazate pe analize și recomandări, fără pierdere de timp”.

 


Adaugati un comentariu


 

*