Spitalul Colentina, redeschis pacienților non-Covid

Decizia favorabilă din partea Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București a fost emisă ieri, dar primele internări se vor putea face în circa două săptămâni.

 

Pacienții din Capitală și din toată țara, care beneficiau de servicii medicale și tratament în cadrul spitalului Colentina, au primit ieri o veste bună pe care o așteptau de patru luni, de când spitalul a fost transformat un unitate de suport Covid-19. Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a anunțat că a emis aviz favorabil temporar pentru funcționarea unități medicale în regim deschis, atât pentru pacienţii Covid, cât şi pentru pacienţii care necesită tratament de specialitate pentru alte patologii.

Decizia vine după o serie de demersuri susținute făcute atât de personalul medical cât și organizațiile de pacienți și Primăria Capitalei, în subordinea căreia funcționează spitalul. Aceștia au cerut încă de la ieșirea din starea de urgență reluarea activității normale a spitalului, dat fiind faptul că numărul pacienților cu Covid-19 era mult mai mic decât capacitatea unității medicale, și decât numărul pacienților cu alte patologii severe, care erau astfel privați de tratamentele și serviciile medicale de care puteau beneficia doar la Colentina. Și personalul medical a adresat o petițiie în acest sens, în condițiile în care procedurile pentru primirea avizului favorabil în vederea reluării activității non-Covid erau tergiversate.

 

O promisiune în acest sens venise din partea ministrului Sănătății în cursul săptămânii trecute, însă pentru că nimic nu se întâmplase, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat la jumătatea acestei săptămâni măsuri urgente pentru redeschiderea spitalului pentru toți pacienții. Argumentul acesteia a fost faptul că la Colentina au fost internați permanent în această perioadă puțin peste 100 de pacienți, în condițiile în care spitalul dispune de 860 de paturi și se secții unice în țară, care au fost închise după acesta a devenit unitate suport Covid.

„Spitalul Colentina e închis în continuare pentru bolnavii cronici, deși a avut întotdeauna până într-o sută sau o sută şi ceva de pacienţi Coid-19, care puteau fi preluaţi de spitalele de boli infecţioase şi tropicale din Capitală sau Ministerul Sănătăţii putea pregăti ca spital suport Covid un alt spital de mai mici dimensiuni, nu unul de 860 de paturi şi unde sunt secţii unice în ţară sau foarte rare. Solicităm măsuri de urgenţă, măsuri ferme din partea Guvernului, astfel încât Spitalul Colentina să se redeschidă pentru pacienţii cronici”,declara primarul Gabriela Firea la jumătatea acestei săptămâni.

 

La o zi după aceste declarații, DSPMB a emis avizul favorabil, valabil pentru o lună de zile, astfel că spitalul Colentina poate asigura, începând de ieri, și asistență medicală pentru pacienții cu alte patologii în afară de Covid-19.

Imediat după aflarea veștii, Gabriela Firea a anunțat că încă nu se pot face internări începând de azi, întrucât la Colentina  mai sunt internați în prezent 140 de pacienți cu dublă patologie, fiind vorba de persoane cu boli cronice, infectate cu noul coronavirus. Vina este aruncată tot în sarcina autorităților de sănătate publică, pentru că au emis avizul prea târziu, Gabriela Firea precizând că la acest moment, personalul medical trebuie să se concentreze pe pacienții deja internați, înainte de a face noi internări.

La rândul său directorul medical al spitalului, dr. Sabina Zurac a prezentat care sunt măsurile ce vor fi luate pentru reorganizarea activității. „Primele măsuri pe care le vom lua, după primirea avizului DSP, se referă la reorganizarea activităţii în spital. Vom discuta cu colegii din alte spitale să vedem care dintre pacienţii noştri pot fi transferaţi în alte spitale de boli infecţioase. După ce vom muta pacienţii din secţiile de spital în pavilionul Covid, în fostul spital STB, vom lucra pentru curăţenia, dezinfectarea şi igienizarea pavilioanelor. În final, estimarea noastră e că într-un termen de maxim două săptămâni, întregul spital Colentina va putea să fie deschis pentru pacienţii non-Covid”, a declarat aceasta.


Adaugati un comentariu


 

*