Cum vrea Firea sa le vanda doctorilor Bica si Gobej „pielea ursului din padure”

5 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Ea le-a propus celor doi medici demisionari de la Colentina sa participe la proiectul Spitalul Metropolitan, iar pe unul dintre ei a incercat chiar sa-l „momeasca” cu sefia interimara a sectiei de Neurochirurgie de la Colentina. Alianta Medicilor cere insa demisia managerului, iar asociatiile de pacienti solicita depolitizarea spitalelor.

 

Dorin Bica, Ionut Gobej

Scandalul mediatic si reactiile de sustinere pe care demisia celor doi neurochirurgi de la Colentina le-au starnit in spatiul public pare sa nu-i invete nimic pe cei care tin „painea si cutitul in mana, in aceasta tara.  Managerul Silvi Ifrim, cea care a generat, de fapt, situatia si care ar fi trebuit sa fie demisa imediat, nu a avut nicio reactie, nu a dat nicio explicatie, s-a multumit sa bage doar capul in nisip, ca strutul. Tacere suspecta si din partea ministrului Sanatatii, Florian Bodog, incearca sa ne duca cu zaharelul spunand cu orice ocazie ca va readuce doctorii romani in tara si va reusi sa sopeze exodul, ca si a premierului Tudose, preocupati probabil mai mult de propriile interese decat ale celor care-i platesc sa stea in scaunele pe care le ocupa.

Mult mai obisnuita cu reactiile publice si cu manipularea, Gabriela Firea, primarul Capitalei, in subordinea caruia se afla spitalul din punct de vedere administrativ si care o tine pe Silvi Ifrim in functie din nu se stie ce interese, a incercat sa le vanda celor doi medici „pielea ursului din padure, sa-i abureasca cu promisiuni. Se pare insa ca i s-a raspuns cu aceeasi moneda, doctorii nefiind asa usor de manipulat, cum a sperat ea.

 

Medicii Dorin Bica si Ionut Gobej

Dupa ce stirea referitoare la demisia neurochirurgilor Ionut Gobej si Dorin Bica, de la spitalul Colentina devenise subiectul zilei in presa, Gabriela Firea a remis un comunicat in care explica ea cum a incercat sa ii convinga pe cei doi medici sa revina asupra deciziei. Nicio vorba despre vreo intentie de a schimba managerul spitalului, pe care il tine in functie cu delegatie prelungita, nici despre vreo dispozitie data acestuia de a-si imbunatati managementul si de a-si schimba atitutdinea fata de colegi sau de a lua masuri de indreptare a felului in care se lucreaza in spital.

Nici primarita Firea nu a oferit vreo solutie, ci doar promisiuni ca situatia va fi analizata, iar problemele rezolvate. A anuntat chiar si o propunere adresata unuia dintre cei doi medici de a prelua sefia sectiei de Neurochirurgie de la Colentina.

In comunicatul remis de Primaria Capitalei se mai arata ca Gabriela Firea a solicitat conducerii Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti sa ii prezinte, pana vineri, un raport detaliat cu privire la problemele de personal si cele de aprovizionare cu care se confrunta spitalul Colentina, probleme care i-au determinat pe cei doi medici neurochirurgi sa isi prezinte demisia.

In cursul zilei de ieri, cei doi medici au fost invitati la o discutie in biroul Gabrielei Firea, care a incercat sa ii convinga sa renunte la demisii, promitandu-le tot sprijinul sau de acum inainte. Se pare insa ca nu i-a putut duce cu zaharelul…

 

Medicului Ionut Gobej i-a propus chiar sa preia, in calitate de interimar, postul de sef al sectiei de Neurochirurgie a spitalului, cerandu-le totodata celor doi medici sa vina cu propria propunere pentru postul de director medical al unitatii sanitare. Cei doi au propus-o pentru aceasta functie pe dr. Lelia Iliescu, insa nu au renuntat la demisie, asigurand-o pe Gabriela Firea ca activitatea sectiei de Neurochirurgie a spitalului Colentina nu va avea de suferit, operatiile urmand a se face dupa graficul stabilit, de ceilalti medici neurochirurgi.

Nici argumentele ca Primaria Capitalei a alocat sume importante pentru reabilitarea celor 19 spitale din subordine, iar domeniul Sanatatii este unul prioritar in mandatul actualului edil nu i-a convins mai mult pe cei doi medici si nu i-a facut sa renunte la demisii, acestia acceptand insa o propunere venita din partea Gabrielei Firea, referitoare la Spitalul Metropolitan care se va construi in Bucuresti. Cand se va construi, ramane de vazut… si tot de vazut ramane si daca cei doi medici vor mai dori sa ramana in acest sistem de sanatate macinat de hotie, incompetenta si nepasare, cata vreme, asa cum au declarat cei doi neurochirurgi „meseria asta e despre creier si coloana vertebrala. Noi vrem sa ni le pastram”.

 

Gabriela Firea

Firea spune insa ca le-a propus celor doi medici sa faca parte din proiectul aflat deja in derulare privind construirea noului spital, iar acestia s-au declarat deschisi propunerii si ca spera ca in viitor toate aceste disfunctionalitati, inclusiv legislative, sa se clarifice, in beneficiul pacientilor.

Pentru mine, ca si pentru dumneavoastra, primeaza binele cetateanului, al pacientului, iar politizarea acestui domeniu nu poate fi benefica. Referitor la criza de personal la care faceti referire, va informez ca am solicitat urgentarea procedurilor de suplimentare a posturilor in Spitalul Colentina. Totodata, potrivit legii, in urmatoarea perioada se vor organiza si concursurile de ocupare a posturilor de manager pentru toate cele 19 spitale aflate in subordinea primariei. Din pacate, problemele referitoare la plata orelor suplimentare se regasesc in toate spitalele din tara. In scurt timp se va gasi o solutie legala pentru plata medicilor si a asistentelor care fac ore suplimentare. In ceea ce priveste achizitiile de materiale medicale, problemele provin in principal din modul in care s-a actionat in trecut. Spitalul Colentina a primit numeroase amenzi din partea autoritatilor de control al achizitiilor publice pentru nerespectarea prevederilor legale. Actuala conducere, din momentul in care s-a instalat, a inceput verificarea acestor achizitii”, sunt cuvintele pe care Gabriela Firea le-ar fi adresat celor doi medici, in timpul discutiilor.

 

Dr. Bogdan Tanase

Scandalul de la Colentina continua sa genereze insa reactii in spatiul public. Alianta Medicilor le cere primarului Capitalei si ministrului Sanatatii sa schimbe conducerea unitatii medicale, iar asociatiile de pacienti sustin depolitizarea tuturor spitalelor.

Dr. Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor sustine ca actualul manager si-a dovedit deja incompetenta, prin numeroasele scandaluri pe care le-a generat si care au culminat cu aceasta gonire a specialistilor care faceau performanta in unitatea medicala. Medicul sustine ca, de fapt, intregul sistem medical trebuie schimbat pentru ca „toti cei care au facut performanta (medicala) in tara asta au facut-o nu ajutati de sistem, ci in ciuda sistemului. Fiindca asa e construit sistemul nostru medical si universitar, sa te ajute cand nu faci nimic si cand esti incompetent, cand mimand activitatea nu deranjezi pe nimeni, dar fereasca Dumnezeu sa incerci sa faci ceva ca imediat intra in actiune anticorpii de serviciu pentru a-ti pune talpa. Am avut in Romania, la Colentina, doi neurochirurgi de elita; si-au dat demisia. Probabil ei sunt vinovati pentru ca au incercat sa faca un act medical ca afara, intr-un loc nepotrivit, intr-o tara din ce in ce mai bananiera. Cred ca as fi penibil daca as spune romani, treziti-va fiindca voi, stimati concetateni, nu va treziti nici cand sunteti omorati cu zile si jefuiti de bani de un sistem putred. Asa ca nu pot folosi decat stramoseasca arma a blestemului traditional romanesc si sa le doresc tuturor celor care au contribuit la aceasta plecare sa nu mai apuce sa ajunga la Viena in caz de nevoie, ci sa beneficieze din plin de sistemul pe care singuri l-au creat si pe care il intretin!” – scrie dr. Bogdan Tanase intr-o postare pe pagina oficiala a Aliantei Medicilor, felicitandu-i pe cei doi medici ca au dovedit ca nu accepta compromisul.

 

Vasile Barbu

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor cere, in numele pacientilor, depolitizarea spitalelor. Intr-o postare pe pagina sa de socializare, acesta sustine schiar ca „un manager penal precum dr. Silvi Ifrim, insist, penal, pusa abuziv interimar la Spitalul Colentina Bucuresti de catre isteata primarita Gabriela Firea, cu interimat ilegal in prezent, cu o indemnizatie enorma si ilegala, isi arata ambitia nebuneasca si distruge un spital de mare traditie! Au de pierdut pacientii si adevaratii profesionisti din acest spital!”, scrie Vasile Barbu.

Nici fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, nu a ramas imapsibil fata de situatia de la Colentina. El spune ca Gabriela Firea stia foarte bine problemele din spital si ca, de fapt, singurul motiv pentru care cei doi medici „au fost bagati in seama a fost acela ca a iesit scandal… iar doamna primar avea nevoie sa faca ceva, avea nevoie de fotografii, pentru ca nu ii pasa catusi de putin de pacienti si cu atat mai putin de cei doi medici, care reprezinta tot ce dansa si colegii de partid ai dansei urasc si  dispretuiesc: oamenii liberi, profesionisti, oamenii care vor sa munceasca, oamenii care nu au nevoie de nicio afiliere politica, oamenii care reprezinta ceva prin ei insisi, oamenii cu creier si coloana vertebrala”, sustine fostul ministru al Sanatatii, mentionand ca Gabrielei Firea  nu ii pasa decat de propria imagine.

 


Adaugati un comentariu


 

*