Un nou scandal la spitalul Colentina, dupa instalarea managerului Silvi Ifrim

13 februarie 2017 | 1 comentariu |

Un medic neurochirurg reclama faptul ca, din cauza reducerilor de personal si a neplatii orelor suplimentare, interventiile chirurgicale complexe in sectia pe care o reprezinta, nu mai pot avea loc.

 

Neurochirurgie ColentinaLa o luna dupa ce fostul manager la spitalului Colentina, medicul Bogdan Andreescu a fost demis de Gabriela Firea, pentru ca nu s-ar fi ingrijit de buna functionare a instalatiei care asigura caldura din saloane in sezonul rece, iar medicii si pacientii au condamnat decizia primarului Capitalei, unitatea medicala a revenit in atentia publica prin prisma unui nou scandal.

De aceasta data, acuzele sunt formulate la adresa noului manager si vin din partea unui medic neurochirurg, care sustine ca in cadrul sectiei in care lucreaza nu mai pot fi efectuate operatii complexe, care necesita o perioada mai indelungata de timp petrecut in sala. Astfel noul mandat de manager al medicului Silvi Ifrim, desemnata sa il inlocuiasca la conducerea spitalului pe medicul Bogdan Andreescu, incepe cu un nou scandal, la fel cum s-a intamplat si in momentul in care aceasta fusese numita, anterior, manager al institutului Ana Aslan. Daca atunci, managerul Silvi Ifrim era acuzata de o parte din personalul unitatii ca doreste inchiderea institutului si oprirea tratamentului de care beneficiau pacientii, de aceasta data, acuzele aduse de medicul neurochirurg sunt legate de reducerea numarului de personal si neplata orelor suplimentare, fapt ce pune in pericol viata unor pacienti.

 

Dr. Ionut Gobej

Dr. Ionut Gobej

Cel care a lansat aceste acuzatii, in spatiul public, prin intermediul unei scrisori deschise, este neurochirurgul Ionut Gobej, care sustine ca programul interventiilor chirugicale in sectia de Neurochirurgie a fost limitat pana la ora 15.00. In noile conditii, medicul arata ca nu mai pot fi efectuate operatii complexe, care necesita un numar mai mare de ore petrecute in sala.

Dr. Gobej spune ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza faptului ca personalul  Sectiei ATI a fost redus, iar orele suplimentare nu au fost platite, fapt pentru care nu se mai poate opera dupa ora 15.00, din cauza lipsei de personal.

Medicul sustine ca masurile respective au fost luate in luna ianuarie, odata cu numirea in functie a noului manager, iar astfel, operatiile care risca sa se prelungeasca dupa ora 15.00 nu mai pot fi efectuate, iar viata pacientilor este pusa in pericol. Dr. Ionut Gobej vine, chiar, cu exemplul a doi pacienti cu tumori benigne care ar trebui operati cat mai curand, intrucat prognosticul vital in cazul lor este mai mic de o luna, si care nu pot fi ajutati din cauza noilor reguli instituite in unitatea medicala.

 

operatie colentinaMedicul explica, in aceeasi scrisoare deschisa, ca tumorile pacientilor la care face referire sunt localizate intr-o zona anatomica mai sensibila, astfel ca o interventie chirurgicala care sa le redea acestora sansa unei vieti normale s-ar intinde pe durata a mai mult de 8 ore. Din pacate, astfel s-ar depasi programul normal de lucru. Singura soluti ar fi ca personalul medical implicat sa lucreze benevol dupa ora 15.00, iar medicul spune ca acest lucru nu se poate intampla de fiecare data cand se efectueaza o astfel de interventie.

Lucrurile ar sta altfel daca ar exista personal suficient, iar orele suplimentare ar fi platite, astfel ca medicul a adus aceasta situatie la cunostinta noului manager. Neurochirurgul sustine ca raspunsul primit din partea medicului Silvi Ifrim a fost „nu ma intereseaza aceasta problema, nu este problema mea, nu eu ma ocup de asta si atunci cand vorbesti de binele pacientilor, folosesti o lozinca”. Acest raspuns l-a determinat pe medic sa continue demersurile si sa aduca situatia in atentia publica, redactand o un document pe care l-a depus la administratia spitalului, totodata facandu-l public. „Am scris aceasta scrisoare de ajutor si am depus-o la administratia spitalului, anuntand in prealabil ca aceasta cerere va fi facuta publica. In solicitarea mea m-am adresat si autoritatilor statului. Desi am scris in postarea mea ca cer demisia managerului actual, de fapt nu este ceea ce ma intereseaza in primul rand. In primul rand ma intereseaza ca eu si colegii mei sa ne putem efectua activitatea in conditii normale”, se arata in finalul scrisorii deschise, semnata de medicul Ionut Gobej.

 

Dr. Silvi Ifrim

Dr. Silvi Ifrim

In replica, managerul Silvi Ifrim a declarat ca medicul a facut publice aspectele respective fara a se documenta suficient, precizand ca acesta pare ca nu accepta sau nu cunoaste prevederile legale referitoare la plata orelor suplimentare. „Contrar afirmatiilor doctorului Gobej, nicio persoana nu a fost disponibilizata din spitalul Colentina pana in acest moment. Actul medical nu trebuie si nu a fost niciodata conditionat de depasirea programului de lucru. Doctorul Gobej vorbeste despre sectia de ATI, unde exista garda continua, data fiind natura sectiei. Cum poate, in acest caz, sa afirme ca dupa ora 15.00 nu ar mai fi personal in sectie? Doctorul semnatar face parte dintr-o sectie favorizata in detrimentul altor sectii in ultimii ani. Rezolvarea problemelor din spitalul Colentina, provenite in majoritatea lor din managementul defectuos anterior, nu se poate face prin presiuni individuale si la care exista o mult prea usoara receptivitate. Incercarea de a se face presiune prin pacienti si presa este inadecvata, atat timp cat sectii din spital, defavorizate direct sau indirect de vechea conducere, supravietuiesc cu dificultate in acest moment şi ar putea recurge la aceeasi modalitate”, a declarat managerul de la Colentina. Totodata, dr. Silvi Ifrim a anuntat ca astazi se va intruni Consiliul Medical al spitalului, care va lua in discutie aspectele semnalate de neurochirurgul Ionut Gobej, precum si celelalte probleme constatate la nivelul spitalului, datand din mandatul fostului manager.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Nevar Maind spune:

    Pai, al doilea manageriat, al doilea scandal!
    Cine o fi de vina?

Adaugati un comentariu


 

*