Scandalul de la Colentina se amplifica

14 februarie 2017 | 0 comentarii |

Neurochirurgul care a facut publice problemele din unitatea medicala este cercetat disciplinar, impreuna cu un coleg din aceeasi sectie, care i-a sustinut afirmatiile. Decizia a fost luata ieri, de Consiliul Medical al spitalului.

 

Operatie pe creier -pacientul ia notite - dr. Ionut Gobej si dr. Dorin BicaScandalul de la spitalul Colentina este departe de a se incheia, ba chiar pare ca va capata proportii. Dupa decizia luata ieri, in Consiliul Medical, in cazul neurochirurgului Ionut Gobej, care a facut publice o serie de nerguli cu care se confrunta sectia in care isi desfasoara activitatea, conducerea unitatii medicale vrea sa-l puna la punct. Medicul, un reputat neurochirurg care s-a intors din strainatate crezand ca poate sa-i ajute pe romani, s-a plans ca din cauza lipsei de personal si a faptului ca orele suplimentare nu se platesc, anumite operatii, care necesita un timp mai indelungat de interventie, nu mai pot fi efectuate, iar pacientii sunt in pericol. Dr. Gobej a explicat ca, intrucat se depaseste timpul normal de lucru, personalul medical nu poate fi obligat de fiecare data sa lucreze peste program, in conditiile in care orele suplimentare nu sunt platite. Medicul a dat exemplul a doi pacienti cu tumori benigne pe care ii are programati pentru operatie saptamana viitoare, insa interventiile sunt puse sub semnul intrebarii, intrucat se estimeaza ca vor dura in jur de 12 ore, depasindu-se astfel programul de lucru.

Intr-o scrisoare deschisa adresata administratiei spitalului si autoritatilor din Sanatate, neurochirurgul a mai precizat ca managerul Silvi Ifrim, careia i-a adus la cunostinta situatia, i-a transmis ca nu este problema sa si ca sintagma „binele pacientilor” este folosita de chirurg ca lozinca.

 

operatieDupa aparitia in spatiul public a acestor informatii, medicului Ionut Gobej i s-a alaturat dr. Dorin Bica, un alt neurochirurg specializat in strainatate, care a confirmat veridicitatea celor afirmate in scrisoarea deschisa.

Ca urmare a situatiei create, in cursul zilei de ieri, la spitalul Colentina s-a intrunit Consiliul Medical, care a analizat aspectele semnalate de cei doi medici, decizia finala fiind ca acestia sa fie cercetati de catre Comisia de Disciplina pentru cele declarate in spatiul public. Se asteapta, acum, verdictul comisiei disciplinare, care le poate aplica sanctiuni, variind de la un simplu avertisment pana la desfacerea contractului de munca. Consiliul Medical a apreciat ca afirmatiile medicului Ionut Gobej, sustinute de colegul sau, reprezinta un atac indreptat impotriva noului manager, Silvi Ifrim. „Declaratiile doctorului. Gobej sunt, in acest context, neadevarate si contin nejustificat si neetic atac la persoana. Consiliul Medical nu are expertiza sa poata proba validitatea informatiilor strict profesionale ale doctorului Gobej, dar recomanda consultarea unei comisii profesionale externe formata din experti neurochirurgi, pe baza probelor existente, ca urmare, situatia va fi prezentata in Consiliul de Disciplina”, se arata in raportul intocmit la finalul sedintei de ieri a Consiliului Medical.

 

bolnavi - colentinaIn acelasi timp, reprezentantii spitalului au dat asigurari ca pacientii nu vor avea de suferit. Mai mult, Primaria Capitalei, in subordinea careia se afla spitalul, desfasoara o serie de controale, in aceasta perioada, pentru a verifica modul in care vechea conducere a  cheltuit banii de investitii.

Pe de alta parte, o parte a medicilor din spital sustin ca demersurile celor doi neurochirurgi sunt legate de nemultumirea acestora fata de schimbarea conducerii spitalului, in conditiile in care, in mandatul fostului manager, unele sectii erau privilegiate. Astfel, medicul Gheorghe Andrei Dan, seful sectiei de Cardiologie de la Colentina, spune ca sectia de Neurochirurgie a fost printre cele mai preivilegiate in manadatul fostului manager, iar in prezent, cand aceste privilegii au disparut, au aparut si nemultumirile medicilor de aici. „Realitatea este ca discutam despre o sectie care a beneficiat de un statut privilegiat, in fosta conducere a spitalului. S-a dorit sa se dezvolte aceasta sectie de neurochirurgie, colegii nostri au fost bine primiti, dar din pacate, ca aceasta sectie sa existe, dintr-o punga comuna, s-a luat de la altii. De exemplu, sectiile medicale au fost napastuite ani de zile din aceasta cauza”, a precizat seful sectiei de Cardiologie. Totodata, acesta a sugerat ca in mandatul fostului manager erau platite ore suplimentare doar pentru anumite sectii, cele favorizate, fara ca angajatii celorlalte sa aiba cunostinta despre acest lucru.

 

operatie pe creierLa randul sau, dr. Dorin Bica scrie pe contul sau de Facebook ca nu se asteptya la o astfel de reactie si considera ca este necesar sa faca unele completari la afirmatiile dr. Gobej.  „Fapt: in timpul noptilor si al weekend-urilor avem 1 asistenta si 1 infirmiera la peste 30 de pacienti. Fapt: uneori asistentele pleaca acasa plangand. Fapt: la ATI e mai rau. In UK exista o asistenta si o infirmiera per pat de ATI. La noi in ATI sunt 2 la 16 paturi, iar in alte spitale e si mai rau. Discutia e despre activitatea noastra din fiecare zi. La noi pacientii sunt programati. Unii asteapta cu saptamanile, unii nu pot astepta. Tot mai frecvent refuzam pacienti.

Medicul spune ca zilnic, 1-2 pacienti vin pe Sectia de Neurochirurgie de la Colentina, pentru ca este singura dintr-un spital public unde operatiile se fac prin tehnici minim-invazive si tehnologii de inalta performanta, dar sunt pusi pe o lista de asteptare care se intinde pe mai mult de doua luni.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*