Buzoienii se implica in salvarea a doua vieti

13 februarie 2017 | 0 comentarii |

O fetita in varsta de un an si o tanara de 20 de ani au nevoie de ajutorul semenilor, pentru a invinge afectiunile rare de care sufera si care, din pacate, nu pot fi tratate in tara.

 

Apel umanitarZilele acestea, buzoienii sunt chemati sa fie solidari si sa se implice in lupta pe care o fetita in varsta de doar un an si o tanara in varsta de 20 de ani, ambele din Buzau, o poarta pentru a supravietui unor afectiuni rare de care sufera si care le pun, in acest moment, viata in pericol. Asa cum se intampla, din pacate, de foarte multe ori, viata lor nu depinde numai de sprijinul moral pe care il au din partea familiei si a prietenilor si de priceperea medicilor, deosebit de important fiind aspectul material.

Pentru a invinge boala si pentru a-si continua drumul abia inceput in viata, Miruna si Teodora au nevoie, la acest moment, de anumite sume de bani pe care insa familiile lor nu si le permit, sume necesare unor interventii medicale de mare complexitate, efectuate in clinici din strainatate.

Pentru a le ajuta pe Miruna si Teodora au fost lansate doua campanii umanitare distincte, prin care cele doua familii incearca sa stranga fondurile necesare, inainte de a fi prea tarziu. Intrucat sunt promovate intens in mediul virtual, campaniile au caracter national, insa primii la care strigatul de ajutor a ajuns sunt buzoienii.

 

impreuna pentru mirunaPrimul caz este cel al Mirunei, o fetita care abia a implinit un an si care sufera de o boala neurologica rara. Este vorba de sindromul Sturge-Webe, o afectiune cu care a venit pe lume si cu care a fost diagnosticata la varsta de patru luni. Boala congenitala rara este de natura neurologica si dermatologica si se caracterizeaza prin malformatii vasculare ale encefalului si a fetei.

Miruna are o pata rosie, cauzata de o vascularizare accentuata, ce acopera toata partea stanga a fetei si malformatii vasculare meningeale care ii acopera emisfera stanga a creierului si care ii induc convulsii epileptice. Acestea conduc, in timp, la retard neuromotor, hemipareza, migrene si intarzieri in dezvoltare. Prezenta malformatiei vasculare pe partea stanga a fetei a dus si la o asimetrie faciala si  totodata i-a afectat si ochiul. A fost operata de glaucom congenital la doar 6 saptamani, iar  ochii trebuie sa fie monitorizati permanent, in vederea mentinerii unei tensiuni oculare normale, altfel poate ajunge la orbire. In ultimele luni, starea ei generala de sanatate s-a agravat, mai ales din cauza crizelor epileptice, care i-au scazut sansele la o viata normala. Fiind o boala evolutiva, simptomele tind sa se agraveze in timp, motiv pentru care parintilor li s-a recomandat  operatia de hemisferotomie, care consta in  deconectarea celor doua emisfere cerebrale, pentru a-i putea permite emisferei sanatoase sa se dezvolte fara a fi si ea afectata de crizele epileptice.

 

RobinDoua echipe medicale din Marea Britanie si Germania, care au mai tratat cazuri similare, au acceptat sa preia cazul, insa costurile investigatiilor suplimentare si ale operatiei in sine sunt foarte mari, iar familia nu si le poate permite.

Campaniei Impreuna pentru Miruna i s-au alaturat si mai multi artisti, care vor organiza in perioada urmatoare, la Buzau, doua evenimente culturale cu caracter caritabil. Este vorba de un concert pe care trupa Robin and the Backstabbers il va sustine sambata, la Cafeneaua Artistilor, banii obtinuti din vanzarea biletelor urmand a fi donati familiei Mirunei, si de o expozitie pe care mai multi artisti buzoieni o vor organiza in perioada 17-20 februarie la Muzeul Judetean. Printre artistii care au decis sa se implice se numara Florin Menzopol, Ciprian Do­mi­noschi, Stefan Lazarescu, Lumi­nita Toader, Alexandru Anghel, Lavinia Lepadatu, Mihaela Molina, Razvan Mihalcea, Madalina Costa­che, Stefan Friguras, Anca Vin­ti­loiu, carora li se altura si elevi ai Liceului de Arta. Vizitatorii vor avea ocazia sa cumpere lucrarile expuse, iar sumele stranse vor fi donate, de asemenea pentru salvarea mirunei.

Cei care doresc sa se alture acestui demers pot dona, in conturile special deschise pentru Miruna, pe numele Ana-Maria Cocor. Donatiile in lei se fac in contul RO41INGB0000999906559313, iar cele in euro, in contul RO76INGB0000999906559265.

 

alaturi de teoCelalalt caz care necesita ajutorul semenilor este cel al buzoiencei Teodora Tudose, o tanara de 20 de ani care sufera de o forma rara de encefalita autoimuna. Absolventa a Colegiului National B.P. Hasdeu, Teo a devenit in 2015 studenta a Facultatii de Drept din Capitala si deja se remarcase printre colegi, anul trecut devenind director al Departamantului Academic din cadrul Asociatiei Studentilor la Drept.

Problemele de sanatate au aparut la finele lunii noiembrie a anului trecut, cand tanara a inceput sa aiba tot mai des dureri puternice de cap, insotite de stari confuzionale si greturi. Pe 30 noiembrie a fost internata la Spitalul Clinic de Urgenta din Bucuresti, in aceeasi zi intrand in coma. A fost supusa mai multor inverstigatii si interventii medicale, insa pana acum nu a raspuns la tratament, medicii spunand ca sufera encefalita autoimuna intr-o forma foarte rar, fiind al doilea caz de acet gen din Romania.

Sansele ca ea sa-si revina in tara sunt minime, de aceea i s-a recomandat transferul la o clinica din strainatate. Si in cazul sau, principala problema o constituie lipsa banilor, familia avand nevoie in prima faza de 15.000 de euro, bani necesari transferului in strainatate si tratamentului de specialitate. Colegii de facultate ai Teodorei au initiat campania umanitara Alaturi de Teo, prin care doresc sa stranga din donatii banii necesari pentru ca tanara buzoianca sa aiba sansa la viata. Asociatia Studentilor la Drept a deschis un cont in care pot fi facute donatii, cont care este promovat intens mai ales in mediul virtual. Cei care doresc sa ajute la strangerea sumei necesare pot face o donatie in contul RO86BTRLRONCRT0212392801, deschis pe numele Tudose Leonard Ramon.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*