Scoala de vara in podiatrie, un pas important in formarea viitorilor specialisti
Acest nou demers al Asociatiei de Podiatrie in procesul de formare a specialistilor in acest domeniu are ca scop final cresterea sperantei de viata si a calitatii vietii persoanelor cu diabet.
Principalul scop propus de Asiociatia de Podiatrie este recunoasterea podiatriei ca specializare in sistemul medical romanesc, iar printre demersurile efectuate in acest sens se numara si demararea unui proces sustinut de formare a cat mai multor specialisti in acest domeniiu. Pe langa organizarea cursurilor de formare, Asociatia de Podiatrie a mai organizat, pentru prima data in acest an, o scoala de vara destinata procesului de formare a noilor specialisti. Evenimentul a avut loc la sfarsitul lunii iulie la Sinaia, iar la o luna dupa incheierea primei editii, organizatorii au prezentat primele concluzii, odata cu anuntul desfasurarii urmatoarei editii, care va avea loc anul viitor.
Despre editia din acestan, dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie, a declarat ca „ne bucuram pentru ca am avut multi oameni alaturi de noi in cadrul unui eveniment organizat in premiera in lumea medicala din Romania. Participantii au beneficiat de tot ceea ce inseamna cunostinte si informatii detinute de specialisti. Ne-am propus ca in momentul in care participantii au plecat de la Scoala de Vara sa fi acumulat cat mai multe cunostinte pe care sa le foloseasca in practica. Ne dorim sa formam in timp o adevarata comunitate a specialistilor in ingrijirea piciorului, care sa se dezvolte si sa se implice activ in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat, in prevenirea amputatiilor cauzate de aceste complicatii, in cresterea sperantei de viata si a calitatii vietii persoanelor cu diabet zaharat, in final, precum si in asigurarea unei ingrijiri adecvate, specializate, a problemelor de sanatate a piciorului in general, care intra in sfera de competenta a podiatriei”.
Cursurile si celelalte activitati organizate in cadrul scolii de vara s-au axat, in egala masura, pe notiuni teoretice si pe ateliere practice, aspecte specifice ingrijirii specializate a piciorului diabetic precum biomecanica piciorului, analiza mersului, hidroterapia sau incaltamintea medicala.
In calitate de lector formator la acest eveniment, Iulia Catana a declarat ca „organizarea Scolii de Vara in Podiatrie si a altor evenimente similare este foarte importana in primul rand pentru pacientii din Romania, acolo ajung toate lucrurile invatate si experienta acumulata. Apoi, pentru asistentii medicali si pentru viitorii specialisti in podiatrie este foarte benefic. Pentru mine a fost o experienta foarte placuta, in special pentru faptul ca de 17 ani sunt plecata din tara. Acest eveniment m-a convins sa ma intorc acasa. A fost foarte interesant si binevenit, au fost adresate numeroase intrebari, nu ma asteptam la un asemenea interes sau la un asemenea cumul de informatii. Cei care se vor specializa in domeniul podiatriei trebuie sa aiba multa pasiune, sa fie condusi de ea, onestitate in relatie cu pacientul, perseverenta, pentru ca de acest lucru este nevoie in sistemul medical romanesc si mult interes, de a invata cat mai mult”.
Si cei care au participat in calitate de cursanti la prima editie a scolii de vara in podiatrie au salutat initiativa si spun ca evenimentul a fost o reusita, considerandu-l un pas important in procesul de formare a lor ca viitori podiatri.
„Sunt lucruri extrem de interesante pe care le-am aflat, eu fiind asistent medical generalist. In cadrul Scolii de Vara in Podiatrie s-a discutat despre lucruri care ma interesau si pe care le-am inteles, in ceea ce priveste ingrijirea piciorului diabetic, acolo fiind tinta mea. Am aflat multe lucruri utile si interesante pe partea de kinetofizioterapie. Am fost placut surprisa sa vad ca avem oameni bine pregatiti in aceste domenii, care ne pot impartasi mai departe ceea ce stiu. Am vazut Scoala de Vara in Podiatrie drept un eveniment educativ, in special de instruire a viitorilor specialisti in podiatrie. Un eveniment unde am invatat totodata sa lucram in echipa, pentru ca podiatria se axeaza in special pe munca in echipa, pe comunicare intre diferitele discipline implicate in ingrijirea pacientilor cu diabet zaharat”, a declarat in acest sens Carmen Matache, una dintre asistentele medicale care au participat la coalade vara.
Organizatorii vor continua si anul viitor acest proiect edicational, anuntand deja ca a doua editie a scolii de vara in podiatrie va avea loc in perioada 20-21 iulie, tot la Sinaia.