Specialistii cer insistent recunoasterea profesiei de podiatru in Romania

Principalul argument invocat de medici este reducerea cu 85% a numarului amputatiilor in cazul pacientilor cu diabet zaharat, tinand cont ca in Romania se fac, zilnic, zeci de astfel de interventii.

 

simpozion podiatrieCu ocazia Zilei Internationale a Podiatrului, reprezentantii Asociatiei de Podiatrie din Romania, impreuna cu medicii specialisti in diabet si nutritie, au reiterat nevoia recunoasterii oficiale a acestei specializari si in sistemul romanesc de Sanatate, dupa modelul celor peste 20 de tari din intreaga lume care deja au facut acest lucru.

La nivel mondial exista peste 100.000 de podiatri recunoscuti, astfel de specialisti incepand sa fie formati si in Romania in ultimii doi ani, odata cu infiintarea Asociatiei de Podiatrie.

Scopul declarat al specialistilor care au pus bazele organizatiei in 2015 a fost recunoasterea acestei specializari in Romania, asociatia implicandu-se si in formarea primilor specialisti romani, prin organizarea de cursuri si de evenimente stiintifice. Un astfel de eveniment a fost si simpozionul „Managementul modern al piciorului diabetic”, care a avut loc marti, de Ziua Internationala a Podiatrului, iar in perioada 1-3 iunie, urmeaza a fi organizat si primul Congres de podiatrie din Romania.

Cu ocazia simpozionului la care au participat medici specialisti si rezidenti din specializarile diabetologie, chirurgie, chirurgie vasculara, boli infectioase, neurologie, dermatologie, radiologie interventionala, reumatologie, s-a pus inca o data accentul pe importanta recunoasterii oficiale a specializarii de podiatru in Romania.

 

Dr. Norina Gavan

Dr. Norina Gavan

Presedintele Asociatiei de Podiatrie, Norina Gavan, a declarat ca cel mai important obiectiv este reducerea ratei amputatiilor asociate diabetului zaharat la nivel national, avand in vedere ca, zilnic, in Romania se fac aproximativ 62 de amputatii in randul persoanelor cu diabet.

„Profesia de podiatru nu este recunoscuta oficial in Romania. Dorim sa facem demersuri la nivelul Ministerului Muncii, Ministerului Sanatatii, Ministerului Educatiei astfel incat aceasta profesie si aceasta specializare de podiatrie in randul asistentilor medicali sa fie inclusa in catalogul ocupatiilor din Romania. Cel mai important obiectiv este reducerea ratei amputatiilor asociate diabetului zaharat la nivel national, avand in vedere ca, zilnic, in Romania, se produc aproximativ 62 de amputatii in randul persoanelor cu diabet. O echipa multidisciplinara care ofera ingrijire persoanelor cu diabet, care sa includa si un podiatru, un specialist in sanatatea picioarelor, ar insemna reducerea cu pana la 85 la suta a amputatiilor la nivelul membrelor inferioare, cauzate de aceasta boala”, a declarat aceasta in cadrul simpozionului.

 

podiatrieSi medicul diabetolog Ioan Andrei Veresiu,  presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica s-a declarat, inca o data, un sustinator al acestui demers, avertizand ca rata amputatiilor membrelor inferioare in randul bolnavilor de diabet din Romania a crescut constant din 2010 pana in prezent. Medicul atrage atentia autoritatilor, care ar trebui sa ia masuri in acest sens, o masura eficienta fiind recunoasterea acestei specializari care se ocupa cu ingrijirea afectiunilor piciorului si nu se adreseaza doar pacientilor cu complicatii datorate diabetului. „Amputatia poate fi oprita prin organizare. Sunt importante vaccinarile in Romania, insa trebuie facut ceva si intr-un domeniu in care se pot face atatea lucruri, nu prin bani, ci prin organizare, prin lucruri simple. Podiatria nu este recunoscuta oficial ca profesie in Romania, ce este atat de complicat sa legiferezi o noua profesie?” a declarat Ioan Andrei Veresiu.

Specialistii spun ca podiatrul ar trebui sa se ocupe de afectiunile piciorului, in general, incepand din momentul in care un copil se ridica in picioare si incepe sa mearga „De atunci ar trebui sa aiba o recomandare de podiatru, astfel incat sa ii sugereze incaltamintea. De asemenea, podiatrul este foarte important pentru un sportiv, care ar trebui sa aiba o evaluare a mersului, a posturii, a anatomiei piciorului lui. Acest podiatru ar putea face trimiteri catre alte specialitati, ar putea realiza triajul persoanelor cu afectiuni ale picioarelor din randul pacientilor cu diabet”, mai sustine Norina Gavan.

 


Adaugati un comentariu


 

*