Consultatii gratuite pentru diabetici, in scopul prevenirii amputatiilor

2 februarie 2017 | 0 comentarii |

Actiunea are ca scop constientizarea pacientilor asupra riscurilor de amputatii pe care le prezinta complicatiile bolii, precum si prevenirea aparitiei unor astfel de situatii.

 

podiatrieAsociatia de Podiatrie desfasoara, in primele trei zile ale lunii februarie, o actiune adresata in primul rand pacientilor care sufera de diabet, dar si medicilor de familie si diabetologilor care ii au in grija pe acesti pacienti. Actiunea are loc la Cluj, sub forma unei campanii de prevenire si informare, care include si un simpozion adresat medicilor de specialitate, gazda fiind Centrul Medical de Podiatrie din oras.

Cu aceasta ocazie, in perioada 1-3 februarie, personalul din cadrul centrului, impreuna cu medici specialisti si rezidenti de la Centrul Clinic de Diabet Zaharat din Cluj-Napoca, ofera consultatii gratuite pacientilor cu diabet, in scopul identificarii din timp a unor eventuale complicatii care ar piteat duce, in final, la amputatii. Este cunoscut faptul ca diabeticii se confrunta deseori cu complicatii care duc la afectiuni grave ale membrelor inferioare care, netratate la timp, pot duce la amputarea membrului respectiv. Prevenirea unor astfel de situatii este unul dintre scopurile principale ale Asociatie de Podiatrie. Dr. Norina Gavan, presedintele si fondatorul asociatiei, spune ca actiunea derulata zilele acestea urmareste constientizarea, in randul pacientilor, a problemelor la nivelul picioarelor, prevenirea aparitiei neuropatiei diabetice de timpuriu, reducerea riscului de aparitie a piciorului diabetic si a numarului de amputatii.

 

asociatia podiatrie - 17 apr.2015Consultatiile gratuite de care vor beneficia peste 150 de pacienti includ testarea hemoglobinei glicate, testarea raspunsului galvanic al pielii, evaluarea nivelului de produsi avansati de glicare, examenul obiectiv al piciorului, teste de sensibilitate si evaluarea calitatii vietii persoanelor cu diabet.

„Suntem convinsi ca, lucrand impreuna – pacienti, personal medical si organizatii specializate – putem preveni dezvoltarea cazurilor grave si putem reduce statisticile ingrijoratoare din prezent”, a mai precizat presedintele Asociatiei de Podiatrie.

In cadrul aceleiasi campanii, astazi are loc si un simpozion de specialitate destinat medicilor de familie si specialistilor diabetologi, care vor dezbate probleme legate de prevenirea si tratarea complicatiilor diabetului, care pot duce la amputarea unuia sau chiar a ambelor membre inferioare si chiar la deces. Numai anul trecut au fost inregistrate, la nivel national, aproape 20.000 de decese asociate diabetului.

 

diabetLa ora actuala, statisticlie din Romania in ceea ce priveste diabetul si complicatiile sale sunt ingrijoratoare. Potrivit ultimului studiu de specialitate realizat la nivel national, diabetul este o afectiune de care sufera aproximativ doua milioane de pacienti, cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani. Din pacate, exista si numeroase cazuri in care boala evolueaza incontrolabil, ducand la complicatii majore, astfel ca, zilnic, sunt efectuate in medie 62 de amputatii de membre din cauza acestor complicatii.

In zona de sud a tarii sunt inregistrati cei mai multi diabetici, prevalenta bolii in aceasta zona fiind de 13,39 la suta. Pe locul al doilea se afla regiunea Bucuresti – Ilfov, cu o prevalenta a diabetului de 12,79 la suta, in timp ce vestul si centrul tarii sunt zonele cu cei mai putini bolnavi, prevalenta fiind de 8,2 in Vest si 9,9 in Centru. In judetul Buzau, peste 29.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar medicii sunt tot mai ingrijorati de incidenta in crestere a acestei boli, mai ales la copii si tineri.

Pe langa complicatiile ce pot duce la amputare, diabeticii mai sunt expusi riscului de a suferi afectiuni ale retinei, infarct sau accidente vascular-cerebrale.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*